Honden pension

Kun je een bepaalde periode even niet voor je hond zorgen? Omdat je ziek bent of op vakantie gaat. Je kan opvang regelen bij je buren,  vrienden of familie. Maar als dat niet lukt is dan een honden pension een goed alternatief?

Zoek je een professionele Honden Pension? 

Een honden pension is een logeeradres voor je hond als je op vakantie gaat of ziek bent. Dit kan voor een korte periode zijn – een paar dagen – of in geval vakantie een een paar weken zijn. De logeerpartij is niet gratis. Je moet een bedrag per dag betalen en dat direct het verschil met een asiel. Waar moet je opletten bij het zoeken naar een betrouwbare  honden pension?

Strenge regels voor een honden pension.

Niet iedereeen kan zomaar een honden pension beginnen. Na 2014 is er een wet ‘houders van dieren’ van kracht gegaan die beschrijft waar een honden pension aan moet voldoen. Een van onderdelen is dat Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming maar ook het Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit het recht hebben om een pension te controleren. Daarnaast moet een pension geregisteerd worden bij RVO en zijn er gemeente die milieu vergunningen eisen.

Met plezier naar honden pension

Een professionele honden pension

Een pensionhouder moet een diploma of certifaat ‘Houder van honden en katten’ in zijn bezit hebben.  In bovengenoemde wet staat beschreven hoe de huisvesting geregeld moet zijn waar de verzorging aan moet voldoen.

Als je een goede indruk wilt krijgen ga dan samen met je hond op bezoek. Neem daar de tijd voor, trek je hond niet geforceerd naar binnen. Laat het een positieve ervaring zijn voor je hond en let op stress signalen. Het mooiste is dat je viervoeter later met plezier een poosje gaat logeren!

Bezoek het honden pension de eerst keer met je vrijblijvend. Forceer het niet, laat de hond wennen!

Vakbekwaamheid?

Naast de wetgeving is goed te letten op 5 aandachtspunten bij je honden pension. Het zijn kenmerken hoe vakbekwaam een pensionhouder is.

  • Verblijf: Zijn die ruim, schoon en overdekt? Worden de verblijvend verwarmd en/of gekoeld en is er voldoende daglicht?

 

  • Voeding: Het is belangrijk dat de honden altijd toegang hebben tot vers water. Ons advies is om met de pensionhouder afspraken te maken over het voedsel: eigen voeding, de hoeveelheid enz

 

  • Gedrag: Honden vinden het in algemeen prima om bij andere honden te zijn. Maar niet elke hond. Is er mogelijkheid dat je hond samen – onder begeleiding! – met andere speelt, wandelt of eet. Worden er spelletjes gespeeld met de honden?

 

  • Gezondheid: Een hond mag natuurlijk geen pijn of langdurig stress ervaren. Indien nodig moet een pensionhouder medsiche zorg kunnen inschakelen in geval van ziekte of ongeluk.

 

  • Stress: Je mag verwachten dat je hond zo min mogelijk angst en stress heeft tijdens zijn verblijf. Vraag aan de houder hoe hij stress signaleren herkend en wat hij doet? Je kan misschien eerst starten met een proefnacht om het je hond te laten ondervinden.

 

Honden pension en wandelen

Hoe je je hond voorbereid

Een honden pension is een andere omgeving met andere mensen, geuren, honden en minder aandacht als thuis. Dat kan stress veroorzaken bij je hond en dat kan voor jouw als eigenaar ook spannend zijn om te ervaren,

Toch kan het verlichten voor je hond. Neem spullen van huis meen. Denk speelgoed, een matje, zijn eigen voer. Check wel over het mag, want al die spullen kunnen ook gesloopt worden door zijn medebewoners..

 

Let op: vaccineren is verplicht

Er zijn meerdere honden in een honden persion. Om elkaar niet ziek te maken is het verplicht dat je hond is ingeent.

Tenslotte: een honden pension is mooi alternatief en soms noodzakelijk. Wij publiceren regelmatig honden artikelen over viervoeters die toch mee kunnen op vakantie. Ook dan zijn er genoeg zaken waar je op moet letten.

Pin It on Pinterest

Share This