Alle hondenrassen

Er zijn meer dan 300 verschillende hondenrassen, die onderverdeeld zijn in 10 hondensoorten of rasgroepen

Van alle hondenrassen kan je hier de (komende tijd) de top100 vinden.

Alle honden soorten op een rij

Alle hondenrassen?

Er zijn meer dan 300 erkende hondenrassen in de wereld. Alle hondenrassen ontstaan met name door gericht te fokken en het aantal soorten groeit nog steeds. De erkenning van een hondenras wordt gedaan door internationale en daardoor overkoepelende organisatie FCI. De afkorting staat voor Fédération Cynologique Internationale en heeft zijn kantoor in België.

Elk land heeft zijn eigen organisatie en in Nederland heeft de organisatie Raad van Beheer op Kynologisch gebied. Aangesloten leden zijn rasverenigingen, die oa de stambomen beheren.

Alle hondenrassen onderverdeeld in rasgroepen

Om overzicht te houden heeft de FCI deze weer onderverdeeld in 10 categorieën van honden soorten of rasgroepen. Deze zijn:

  1. Herdershonden en veedrijvers
  2. Pinschers, schnauzers, molossier en sennenhonden
  3. Terriers
  4. Dashonden
  5. Spitsen en oertypen
  6. Lopende honden en zweethonden
  7. Voorstaande honden
  8. Retrievers, spaniels en waterhonden
  9. Gezelschapshonden
  10. Windhonden

Verschillen zijn groot

De verschillen tussen deze rassen zijn groot. Denk daarbij aan formaat, karakter, functie en uiterlijk. Alleen in formaat zijn er alle grote verschillen.

In rasgroep 9 zijn kleine rassen te vinden. Voorbeelden zijn Chihuahua en de Pekingees, een schofthoogte (hoogte vanaf de grond tot aan de schoudertop) van circa twintig centimeter. Aan de kant zijn de Karabash en de Ierse Wolfshond die een schofthoogte hebben van maar liefst meer dan 70 centimeter.

Naar formaat speelt de specifieke functie ook een rol, zeker vanuit het verleden. Eigenlijk zijn hondenrassen oorspronkelijk gefokt voor een specifieke functie.

Boeren en schaapsherder gebruiken de Border Collie voor  het drijven van vee. In de poolgebieden worden Husky’s ingezet om sleeën te trekken. En bij de jacht op vossen wordt de Fox Terriër actief ingezet.

Tegenwoordig is ligt de nadruk op het fokken van rassen met name op uiterlijk en minder op functie. Natuurlijk zijn die functionele kenmerken nog wel op aanwezig en rasverenigingen zijn daar juist op alert.

Tenslotte is hondensoorten categorie ‘look-alikes’ Dit is een hondensoort die lijken op een bepaald ras, maar die hebben geen stamboom (vereist volgens de FCI spelregels).

Hond en mensen

De hond stamt af van de wolf en net als wolven zijn honden sociale dieren. Mens en hond leven daarom al duizenden jaren samen en vullen elkaar aan.

Honden staan bekend o.a. om hun goede oren en ogen, maar ook hun reukvermogen. Onderling communiceren met name via hun lichaam. Als de staart kwispelt zijn ze blij, als de oren plat staan zijn bang of boos.

 

Verzorging

Bij elke honden beschrijven wij een aantal kenmerken. Een daarvan is verzorging. Net als elk dier, heeft een hond beweging en verzorging nodig.

Honden met een langharig vacht hebben soms een behandeling nodig van de hondentrimmer, honden met kortere vacht hebben genoeg aan een wekelijkse borstelbeurt. Maar er komt meer bij kijken. Denk aan tanden poetsen en nagels knippen die je een hond van jongs af moet leren ondergaan.

Ook regelmatig beweging is nodig. Minimaal vier keer per dag moet je een hond uitlaten.

Denk daarbij om de hondenpoep op te ruimen, vaak een grote ergernis voor niet honden bezitters. Gebruik bij het uitlaten geen ketting maar een diervriendelijk halsband van keer.

 

Spelletjes

Honden houden – zeker als ze jong zijn – van spelletjes. Het is handig om een paar vast speeltjes te hebben waarmee je de hond enthousiast voor kan maken. Je kan daar heerlijk van genieten.

Bedenk dat een hond een gezelschapdier is. Dus de hele dag alleen laten is niet ideaal. Ze zijn gehecht aan de eigenaar en hun eventuele gezin.

Volwassen honden kan je 4 tot 6 uur alleen laten, pups veel korter: die moeten stapsgewijs leren om alleen te zijn.

 

Opvoeding

Als je een hond als puppy aanschaft, dan is het verstandig literatuur voor aan te schaffen. Wij promoten het eBook ‘Het Grote Puppy Boek’  en bevat vele informatie en tips om puppies op te voeden. Ook een fysieke cursus kan helpen, waar je kan oefenen onder deskundige begeleiding.

Onderzoek en vraag na welke hondenschool bij je past. Let op de gebruikte methoden en of de hond positief wordt getraind.

Thuis is belangrijk conseqeunt te zijn. Je moet duidelijk leiding geven, rustig en beslist. Stel duidelijk grenzen (niet op de bank bijvoorbeeld) wees daarin consequent. Altijd.

 

Voedsel

Alle hondenrassen zijn in principe vleeseters al eten ze ook plantaardige voeding. Er is wereld van soorten voedsel, variërend van droogvoer, tot nat voer maar ook uit de diepvries.

De hoeveelheid hangt af van formaat en leeftijd. De neiging is te vaak om teveel te geven. Let erop dat je viervoeter niet te dik wordt. Zeker als de hond is gecastreerd, dan heeft de hond ca 30% minder voedsel nodig.

Volwassen honden hebben genoeg aan tweemaal daags, puppy’s veelal vier keer per dag. Informeer bij de fokker wat het beste is.

 

De aanschaf van een hond

Deze website heeft als doel om je te helpen om te kunnen verdiepen in de eigenschappen van een hond. Voordat je een keuze maakt moet je goed kijken naar je privé situatie.

Wat kan je een hond bieden, qua tijd, activiteiten en huisvesting. Welke eigenschappen van een hond spreken je aan? Een waaks karakter of juist niet?

Andersom geldt ook: een hond kan je veel bieden. Je kan samen bepaalde activiteiten gaan uitvoeren.

Denk aan een behendigheidssport, daarbij heb je ook een hond nodig die dat kan en dus leuk vindt. Sommige rashonden vereist een grote portemonnee.

Zowel in aanschaf (tot enkele duizenden euro’s) als in de verzorging. Een hondenverzekering is dan zeker te overwegen! Want een honden zijn geweldig maar betekent ook een grote verantwoording!

 

Ziekten en erfelijkheid

Erfelijke aandoeningen komen voor bij mens en dier. Bij honden zijn erfelijke ziekten rasgebonden die bij een of meerdere bepaalde rassen veel kan voorkomen.

Zo is heupdysplasie een bekende aandoening die bij meerdere rassen voorkomt. Het is een misvorming van de heup die niet alleen erfelijk is maar ook wordt bepaald door voeding en de mate van belasting.

Zeker als een hond ouder wordt, nemen de pijnklachten toe. Helaas is het niet te genezen, de pijn is wel te behandelen.

Niet alle hondenrassen hebben last van erfelijke ziekten. Per hondenras geven wij dit aan en het is goed om je dit vooraf te realiseren. Het kan dan evenal een overweging zijn om een dierenverzekering te nemen om zo beschermd te zijn tegen hoge kosten.

Wij werken samen met een online aanbieder dierenverzekering.nl en kunnen daardoor korting bieden.

Tenslotte: Honden zijn geweldig. Dat zijn ze alleen als ze goed in hun vel zitten. Controleer regelmatig de ogen,  gebit en de vacht van je viervoeter. Eet de hond minder of heeft geen zin in beweging? Aarzel niet om een dierenarts te raadplegen.

Pin It on Pinterest

Share This