Het is onvermijdelijk dat je hond eens in de zoveel tijd – misschien zelfs wel dagelijks – een aantal uren alleen is. Hier moet een hond tegen kunnen, maar dit moet wel op de juiste manier zijn opgebouwd. Zo voorkom je dat een hond verlatingsangst krijgt. In dit artikel kijken we naar wat je kan doen als je hond deze angst wel heeft, zodat het hopelijk weer overgaat.
1. Wat is verlatingsangst?
We beginnen met het beschrijven van wat verlatingsangst van jouw hond precies is, en hoe je het kunt herkennen. Het lastige is namelijk dat je natuurlijk niet thuis bent, als de hond de klachten krijgt.
Toch kun je het altijd vrij gemakkelijk herkennen als je eenmaal weer thuis bent. Zo is een van de belangrijkste tekenen het slopen van spullen.
Als honden verlatingsangst hebben gaan ze graven en zetten ze hun tanden in banken, stoelen of wat ze ook maar tegenkomen. Ook plassen en poepen zijn tekenen van eenzaamheid.
Verlatingsangst kan je vrij gemakkelijk herkennen als je eenmaal weer thuis bent
1.1 Oorzaken van verlatingsangst
Hoe dit allemaal komt? Honden willen nu eenmaal graag bij hun baasje zijn en als dat niet het geval is, raken ze gestresst of zelfs paniekerig.
In dat geval hebben ze hun lijf niet meer volledig onder controle. Als een hond veel blaft of jankt weet je ook dat er iets niet goed is. Je kunt bij je buren navragen of de hond veel lawaai heeft gemaakt.
2. Hoe strijd je tegen de angst?
Het is natuurlijk beter om te proberen om de verlatingsangst überhaupt te voorkomen, maar dat ligt niet altijd in je eigen hand. Het kan namelijk zo zijn dat je hond bij eerdere woonplaatsen slechte ervaringen had.
Dit soort trauma’s gaan niet zo snel weg. Iets wat kan helpen is om niet teveel aandacht te geven bij vertrekken of thuiskomen. Uitgebreid afscheid nemen werkt vaak averechts.
Als je je gedrag niet verandert bij het verlaten van het huis, doe je alsof er niets aan de hand is. Na verloop van tijd zal dit hopelijk afstralen op de hond.
2.1 Vermijd vertreksigalen
Ook het vermijden van vertreksignalen helpt hier aan mee. Trek dus je schoenen en jas aan op een plek die je hond niet ziet. Honden zijn slimme beesten en weten precies wat je doet.
Het inpakken van een tas kan al voor stress zorgen bij een hond met verlatingsangst. Iets wat ook kan helpen is een bench.
Door een hond in een veilige plek te stoppen die hij of zij kent, zal je de angst hopelijk verminderen.
3. Voorkom angst door training
Zoals we al zeiden is het niet voor alle honden meer mogelijk om verlatingsangst te voorkomen. Als je wel een puppy of jonge hond hebt, kun je die trainen met alleen zijn.
Door een fijne plek te creëren voor de hond en de tijd van eenzaamheid langzaam opbouwt, went een hond hieraan. Op deze manier kan een hond tot wel 6-7 uur alleen thuis zijn. Het duurt echter wel een aantal maanden voordat dit mogelijk is. Besteed hier dus echt tijd aan en ga er niet te lichtzinnig mee om.