Een starende hond, weet jij wat dat wil zeggen? Als hondeneigenaar is het leuk om meer te weten te komen over hetgeen wat je bij de hond ziet. Verdiep je erin en dan weet jij wat een starende hond kan betekenen. Het heeft alles te maken met honden gedrag en daarom ook een paar tips om er mee om te gaan.

1. Een starende hond wacht op beloning

Staren is bij mensen kijken naar één punt. De een is geconcentreerd op een bepaald punt en ziet waarnaar hij/zij kijkt. De ander staart en ziet niets, hij/zij lijkt in dromenland. Bij honden is dat anders, deze ziet en weet waarnaar hij staart.

Het kan zijn dat hij naar het baasje staart of naar een beloning, zijn speeltje, geschoten wild.

Dat laatste is bij jachthonden het geval. Ze lijken te staren naar het geschoten wild en wachten op het commando van de jager om het te apporteren en naar hem of haar te brengen.

Maar onderstaande video laat ook een andere manier van staren zien; een hond die volop meegeniet van een sportwedstrijd en continue naar het TV scherm staart. O ja, blijf kijken tot het eind!

2. Waarom zou een hond staren?

De hond kan het je niet vertellen waarom hij staart. Je kunt daarbij zelf wel een reden bedenken: hij wil iets van jou, hij kan een speeltje niet pakken bijvoorbeeld omdat het in de boom hangt (frisbee bijvoorbeeld). Hij lijkt om hulp te vragen.

Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber

Ga naar de begrippenlijst

Je vind er basiskennis over aanschafopvoeding, ziektes, ras kenmerken en nog veel meer over onze viervoeters. De op alfabetische gesorteerde lijst – meer dan 100 termen en begrippen – wordt regelmatig bijgewerkt en blijft daarmee actueel!

2.1 Vraag om een spel te spelen

Sommige honden staren niet maar blaffen in dat geval. Het kan allebei (staren en blaffen) een uitnodiging zijn om met hem te komen spelen. Of hij verwacht dat je elk moment de riem kunt nemen om samen eropuit te trekken (hij wordt ongeduldig).

Ook in dat geval zal zijn aandacht niet verslappen en blijft hij je in de gaten houden soms zelfs door te staren. Gehoorzaamheidstraining is leuk met de hond en helpt ook om de band te versterken.

2.2 Of wil hij eten?

Wanneer jouw hond altijd op dezelfde tijd zijn eten krijgt en je bent een keer wat later ook dan kan het gebeuren dat hij naar je staart, zo van: vergeet je me niet?

Wederszijds staren kan ook

2.3 Verlatingsangst?

Wordt het staren gecombineerd met je overal achterna lopen dan zou het verlatingsangst kunnen zijn. Maar het staren kan ook een gewoonte zijn geworden.

Telkens als hij je aanstaart kreeg hij aandacht, een beloningskoekje, mocht hij met je mee naar buiten, gingen jullie een spel doen. Niet gek dat hij dit staargedrag dan vaker laat zien, hij wint er genoeg mee!

Het is door jou aangeleerd gedrag, weliswaar niet bewust, maar toch….. . Afleren is moeilijk.

2.4 Liefde van een starende hond

De hond die je aanstaart kan ook een betekenis hebben van liefde. De hond is namelijk graag bij je in de buurt en mag je graag. Je merkt het ook echt aan de lichaamshouding van je hond.

De hond zal kwispelen, en dan zal hij laten zien dat hij ontspannen is en graag bij je wil zijn.

2.5 Of boos?

Toch kan het ook zijn dat jij een starende hond ziet die boos lijkt te kijken. Dan is het beter om even uit te kijken want het kan zijn dat het een waarschuwing is die de hond aan je wil geven.

Je merkt dit starende gedrag van de hond vaak als jij iets wil pakken wat van hem is. Of als je bijvoorbeeld te dichtbij komt (bij eten) kan de hond ook deze starende blik tonen.

2.6 Wederzijds staren kan ook

Bij dieren heeft staren vaak de betekenis van dominantie en gezag. Maar een hond staart meestal met een vriendelijke beloning. Als een hond en een mens naar elkaar staren dan geeft dat elkaar een gelukkig gevoel, ze zijn blij met elkaar.

3. Tips voor afleiden van een starende hond

We geven tenslotte een paar tips om je starende hond af te leiden:

Tip 1: Is aan al zijn behoeften voldaan en blijft hij je aanstaren dan is het wellicht claimgedrag. Komt het staren uit het niets en deed hij dat voorheen nooit dan kan er iets anders aan de hand zijn.

Tip 2: Een gedragsdeskundige voor honden, een coach kan jou en jouw hond wellicht helpen staar gedrag om te buigen, want ook voor de hond kan dit vervelend zijn. Een hond die zijn baasje constant in de gaten houdt heeft nooit rust. 

 

Pelsbarn premium hondenbed

Pak de extra korting van 10%!

De droom van elke hond: een eigen plek gezellig naast jou!

 • Bescherm thuis je meubels tegen haren en voorkomt vieze poten op de bank
 • Werkt rustgevend voor je hond door de verhoogde rand
 • Was machine-vriendelijk: snel schoon
 • Verbetert de slaapkwaliteit van je hond (elk ras en leeftijd)
 • Hoogwaardige materialen (vegan), uniek ontwerp en Scandinavisch design

Ik wil een echte Pelsbarn kopenMet 10% korting 

 

Pelsbarn en trustpilot -300

 • Hoes is 100% veganistische Viscose vezels en voelt extreem zacht aan als zijde.
 • Geen gewrichtsproblemen dankzij verhoogd ontwerp
 • Honden krijgen geen huidproblemen of oververhitting door de gebruikte luchtige stoffen
 • Hoes kan door 2 ritssluitingen snel verwijderd worden en kan in de wasmachine
 • Bodem van het Pelsbarn bed is verstevigde Oxford stof. Beschermd je hond tegen oneffen en gladde oppervlakten

Ik wil een echte Pelsbarn kopenMet 10% korting! 

 

Pelsbarn mand voorbeeld


Garanties

 • Houdt zijn vorm
 • Verwijderbare en wasbare hoezen
 • Hoogwaardige kwaliteit & bijtbestendig
 • Gemaakt van niet-toxische materialen
 • Ontwikkeld met Wakker Dier en per aankoop een gift aan het asiel

Acties:

 • Nu tijdelijk van €99 euro voor €74 euro!
 • Extra 10% korting als je besteld via onze site!

Ik wil een echte Pelsbarn kopenMet 10% korting! 

 

 

Pelsbarn mand wasmachine vriendelijk

 

Pin It on Pinterest

Share This