Honden kerst spanning, veranderingen, waar denk je nog meer aan? Veel mensen houden van kerst, maar voor honden kan kerst een spannende periode zijn. Hoe komt dit? Wat kan er gaande zijn en hoe moet je er op reageren? Daar leggen we je meer over uit middels dit artikel en de vraag waarom honden kerst zo spannend vinden wordt hier beantwoord.

1. Honden kerst is spannend

Het is goed om er nu al een beetje over na te gaan denken wat je met kerst gaat doen als je huisdieren en dan met name een of meer honden in huis hebt.

Voor jou en de andere huisgenoten zal kerst een feest zijn, vrije dagen, lekker eten, tijd voor elkaar, mensen bezoeken of uitnodigen. Voor jouw hond kan kerst totaal geen feest zijn.

Hij kan behoorlijk uit zijn ritme raken en daardoor wellicht ook uit zijn humeur.

1.1 Veiligheid boven alles

Hij kan gedrag laten zien dat je nooit van hem had verwacht. Bereid je dus goed voor. Veel bezoek, etensluchtjes als jij het kerstdiner maakt, een boom die anders nooit in huis staat, brandende kaarsjes, het is allemaal anders dan normaal.

De hond kan zelfs zijn plasje tegen de boom doen en bang zijn van de rook die de kaarsjes afgeven. Nou is het af te raden echte kaarsjes te gebruiken hoe sfeervol ook als er kinderen en een hond in huis zijn.

Kies voor veiligheid boven sfeer. Het vele bezoek dat komt eten zorgt ervoor dat de hond uit zijn normale doen geraakt.

2. Honden kerst en meer…

Hoe reageert het bezoek op de hond? Geven ze hem lekkere dingen die hij niet verdraagt, zodat hij behoorlijk ziek wordt? Geef het bezoek de opdracht om de hond niets maar dan ook niets van de tafel te geven.

Je wilt liever niet tijdens het kerstdiner naar de dierenarts gaan. Hij is niet zielig als hij niets van tafel krijgt, hij krijgt zijn voer als het voor hem etenstijd is. Wordt de hond onrustig van de vele bezoekers en de drukte die dat met zich meebrengt? Geef hem een rustige plek in huis.

Let er ook goed op wat er allemaal op tafel staat, een Kerstster is bijvoorbeeld giftig voor honden. Maar als je lekkere dingen op tafel zet moet je ook goed opletten dat de hond het niet pakt, chocolade is ook erg slecht voor honden bijvoorbeeld.

Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber

Ga naar de begrippenlijst

Je vind er basiskennis over aanschafopvoeding, ziektes, ras kenmerken en nog veel meer over onze viervoeters. De op alfabetische gesorteerde lijst – meer dan 100 termen en begrippen – wordt regelmatig bijgewerkt en blijft daarmee actueel!

3. Honden kerstman komt ook?

Let extra op als er een Kerstman voor de kinderen op bezoek komt. Hij zou daar weleens heel vervelend op kunnen reageren door dat rare pak, de muts en de zak met cadeautjes.

Wij weten wat er aan de hand is, het is kerstfeest. Maar weet de hond dat ook? Voor hem kan dat hele kerstfeest in het ernstigste geval bedreigend zijn, maar ook gewoon vervelend en stressvol.

3.1 Pension of niet?

Sommige mensen hebben een goed honden pension voor de tijden dat ze op vakantie gaan. Je zou ook met kerst kunnen overwegen de hond een paar dagen te laten logeren, een bekende en vertrouwde plek.

Reserveer op tijd, het pension zit snel vol eind december. Heb je thuis een plek waar hij zich kan terugtrekken dan hoeft hij uiteraard niet naar een pension, maar houd wel zijn ritme van eten en uitlaten aan.

Door alle indrukken zal hij erg moe worden en dat merk je de volgende dag, hij zal meer slapen. Is dat erg? Helemaal niet, hij kan rustig bijkomen van de drukte.

3.2 Praktische tips voor de honden kerst

Waar dien je zeker aan te denken:

 • denk goed na of je wel een kerstboom gaat zetten met een puppy of een ondernemende hond in huis. Naast de dennennaalden is de kerstversiering gevaarlijk voor een hond. Kun je zijn veiligheid waarborgen? De sfeer maak je zelf en dat kan best zonder boom.
 • leuk, die fraai gedekte tafel met schaaltjes vol lekkernijen, kaasjes, chocolade kerstkransjes, schuimkransjes, nootjes. Geef ze een plek dat ze veilig zijn voor de hond.
 • is er bezoek, dan ben je snel afgeleid. Let op wat er voor etenswaren op het aanrecht staan. Ben tevens alert als er pannen op het fornuis staan om eten te bereiden. Een ongeluk is in een onbewaakt ogenblik snel gebeurd. Dat geldt voor kinderen en huisdieren.
 • ben jij gestrest, de hond voelt dat en zal ook onrustig worden.

4. Samengevat honden kerst en de hele periode…

Kerst is een gezellig feest dat in veel gevallen thuis wordt gevierd met familie en vrienden. Voor de hond die normaal gesproken alle aandacht krijgt, kan kerst verwarrend en stressvol zijn.

Houd er zoveel mogelijk rekening mee en neem zo nodig maatregelen voor zijn veiligheid en welzijn. Soms kan het zijn dat je zelf weg bent met kerst dan moet je de hond vooraf alleen leren zijn.

Pelsbarn premium hondenbed

Pak de extra korting van 10%!

De droom van elke hond: een eigen plek gezellig naast jou!

 • Bescherm thuis je meubels tegen haren en voorkomt vieze poten op de bank
 • Werkt rustgevend voor je hond door de verhoogde rand
 • Was machine-vriendelijk: snel schoon
 • Verbetert de slaapkwaliteit van je hond (elk ras en leeftijd)
 • Hoogwaardige materialen (vegan), uniek ontwerp en Scandinavisch design

Ik wil een echte Pelsbarn kopenMet 10% korting 

 

Pelsbarn en trustpilot -300

 • Hoes is 100% veganistische Viscose vezels en voelt extreem zacht aan als zijde.
 • Geen gewrichtsproblemen dankzij verhoogd ontwerp
 • Honden krijgen geen huidproblemen of oververhitting door de gebruikte luchtige stoffen
 • Hoes kan door 2 ritssluitingen snel verwijderd worden en kan in de wasmachine
 • Bodem van het Pelsbarn bed is verstevigde Oxford stof. Beschermd je hond tegen oneffen en gladde oppervlakten

Ik wil een echte Pelsbarn kopenMet 10% korting! 

 

Pelsbarn mand voorbeeld


Garanties

 • Houdt zijn vorm
 • Verwijderbare en wasbare hoezen
 • Hoogwaardige kwaliteit & bijtbestendig
 • Gemaakt van niet-toxische materialen
 • Ontwikkeld met Wakker Dier en per aankoop een gift aan het asiel

Acties:

 • Nu tijdelijk van €99 euro voor €74 euro!
 • Extra 10% korting als je besteld via onze site!

Ik wil een echte Pelsbarn kopenMet 10% korting! 

 

 

Pelsbarn mand wasmachine vriendelijk

 

Pin It on Pinterest

Share This