Mijn hond bijt, wat moet ik daar aan doen? We gaan er in dit artikel dieper op in zodat jij weet hoe je moet handelen en waar je op moet letten als je hond bijt. Tenslotte adviseren we ook een aantal hulpmiddelen.
Inhoudsopgave
- 1. Waarom bijt een hond?
- 2. Mijn hond bijt andere honden
- 2.1 Agressief
- 2.2 Hondvriendelijk gedrag ombuigen
- Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber
- 3. Mijn hond bijt vreemde mensen
- 4. Waarom mijn hond bijt / hapt naar bezoek?
- 5. Hulpmiddel bij bijtgrage honden
- 6. Preventie
- 7. Mijn hond bijt mij en mijn huisgenoten
- 8. Wat te doen als jouw hond kinderen hapt?
- 9. Bijtincidenten voorkomen
- 10 Tip als mijn hond bijt
1. Waarom bijt een hond?
Hij is dominant, hij is bang of gespannen, hij wil zich of zijn roedel (bij een huishond zijn dat de huisgenoten) verdedigen, hij heeft pijn of hij is oververmoeid, hij wordt gepest. In dat laatste geval kan hij overprikkeld zijn geraakt doordat je teveel van hem wil. Met de hond trainen is prima, maar doe dit gedoseerd en wissel inspanning en ontspanning af.
Zoals je leest zijn er veel oorzaken te noemen als een hond bijt. Zorg dat je achter de oorzaak komt en neem maatregelen. Een hond met oorpijn bijvoorbeeld is zichzelf niet, bezoek de dierenarts die de pijn kan verhelpen. Alle hondenrassen kunnen bijten, een Mechelse Herder maar ook een Shiba bijvoorbeeld.
1.1 Kat het nauw
Een hond die bang is maakt dezelfde rare sprongen als een kat in het nauw, dus opgepast! Het is afhankelijk van het karakter van de hond, van het ras hoe een hond reageert op bepaalde voor hem vreemde situaties. De waak- en verdedigingshond zal fel reageren als er vreemden op zijn terrein komen.
Door te blaffen geeft hij een waarschuwing aan de baas “er komt bezoek” en aan de bezoeker “tot hier en niet verder, dit is mijn terrein”. Wanneer de hond merkt dat de situatie niet oké is kan hij bijten, bij een inbraak bijvoorbeeld. In dat laatste geval zorgt de hond voor jouw veiligheid.
Toch wil je liever niet dat hij bijt, maar alleen afschrikt. Sommige rassen worden getraind om te verdedigen, maar die neem je meestal niet als huishond. Zij worden als politiehond en voor de bewaking ingezet en doen daar fantastisch werk.
2. Mijn hond bijt andere honden
Een bekend probleem, een hond die tijdens een wandeling uitvalt naar andere honden en deze ook bijt als hij de kans krijgt. Ten eerste laat jij de hond niet loslopen (je hebt dan geen controle op de situatie) als je weet dat hij andere honden bijt.
Je bent verantwoordelijk voor hem. Jij krijgt de rekening van de dierenarts gepresenteerd als er een bijtincident plaatsvindt. En….. je wilt dit toch niet. Elke hond die vecht krijgt daardoor een nare ervaring, die je moeilijk en meestal niet meer krijgt uitgewist.
2.1 Agressief
Je kunt de hond kort aangelijnd houden en hem een flinke ruk aan de riem geven als hij uithaalt naar andere honden. Daarmee zal het gedrag niet positief veranderen. Hij kan daardoor zelfs een stuk agressiever worden. Je zet hem onder druk, zowel door de strakke halsband maar ook geestelijk.
Hij wordt niet zomaar boos. Realiseer je dat en weet dat hij door jou wordt beperkt in het laten zien van agressie, dat hij niet voor niets toont. Het welzijn van het dier staat bij deze straf, rukken aan de riem, onder druk. Wat kun je beter doen? Uitleg vragen aan een deskundige waarom hij andere honden aanvalt en info lezen welke oefeningen je met hem kunt doen om de situatie te veranderen.
2.2 Hondvriendelijk gedrag ombuigen
In dit laatste geval wordt het welzijn van de hond serieus genomen. Kun jij dit opbrengen, dan is dit een hondvriendelijke manier om gedrag om te buigen. Verwacht echter geen wonderen en raak niet gefrustreerd als een en ander niet snel verandert. Ken de hond maar ook jezelf. Overweeg een online cursus hond trekt aan de lijn te volgen.
Ben jij gestrest als je andere honden tegenkomt als je met jouw hond wandelt? Jouw hond voelt die spanning. Doe daar dan iets aan.
Blijft het probleem helaas in stand, jouw hond haalt elke keer uit naar andere honden, laat hem nooit ongecontroleerd uit (dus aanlijnen), loop op wegen waar weinig of geen andere honden komen, loop op tijden dat de meeste honden al zijn uitgelaten. Je ontwijkt het probleem en soms kan het niet anders.
Let goed op als je hond gromt naar andere honden en grijp op tijd in!
Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber
Je vind er basiskennis over aanschaf, opvoeding, ziektes, ras kenmerken en nog veel meer over onze viervoeters. De op alfabetische gesorteerde lijst – meer dan 100 termen en begrippen – wordt regelmatig bijgewerkt en blijft daarmee actueel!
3. Mijn hond bijt vreemde mensen
Maak duidelijk onderscheid tussen speels bijten en uitvallen naar mensen. De meeste honden zijn sociaal en vinden bezoek erg gezellig. Er zijn uitzonderingen. Honden die bang zijn voor bezoek en honden die zich agressief gedragen tegenover gasten. Beide gedragingen wil je niet.
Het zorgt ervoor dat mensen niet meer op bezoek komen uit angst voor jouw hond en bij de bange hond is het voor de hond erg vervelend als er visite komt. Dergelijke problemen dien je aan te pakken om jouw sociale leven te behouden.
3.1 Functioneel bijten
In onderstaand video zie je hoe een hond bijt om een inbreker te pakken te krijgen. Maar de politiehond is goed getraind door de politie en de hond bijt niet echt door. De inbreker is wel bang….
4. Waarom mijn hond bijt / hapt naar bezoek?
De oorzaak ligt in de socialisatie of een vervelende ervaring. Is de hond niet, niet voldoende of niet goed opgevoed dan kan dit bijtgedrag of de angst voor vreemde mensen ontstaan. De hond voelt zich niet veilig. Ook een hond met een sterk waakinstinct kan voor problemen zorgen. D
aarnaast komt het voor dat mensen de hond hebben geleerd om te bijten, door hem te plagen en flink uit te dagen bijvoorbeeld. Eerdere vervelende ervaringen kunnen bijtgedrag ook verklaren.
Daarom ook is het belangrijk dat je weet waar jouw hond vandaan komt. Haal jij een hond uit het asiel, of neem je een hond die online wordt aangeboden om te worden herplaatst, dan is de kans wellicht groter dat jouw hond het bijten in zich heeft. Vraag zoveel mogelijk info aan de vorige eigenaar.
4.1 Sterk in je schoenen
Jij dient als baasje sterk in je schoenen te staan als je een bijtgrage hond in huis hebt. Je moet zeker proberen dit gedrag om te buigen. In veel gevallen is het niet de “schuld” van de hond dat hij agressief is. Ook het bezoek kan zich onbehoorlijk gedragen en de hond uitdagen.
Naast de hond moet jij ook de gasten opvoeden hoe ze met de hond moeten omgaan. Lukt dat laatste niet, geef de hond een veilige en vertrouwde plek zonder dat bezoek zich met de hond bemoeit.
5. Hulpmiddel bij bijtgrage honden
Je hebt een probleem, jouw hond bijt bezoek. Dat is niet snel opgelost. In de tussentijd wil je graag op een veilige manier mensen kunnen ontvangen. Je wilt de hond niet opsluiten omdat het probleem dan kan escaleren. Beter kun je hekjes plaatsen bij de deuren, zodat de hond jou en het bezoek wel kan zien maar er niet bij kan. Dit is als het goed is een tijdelijke oplossing.
Een hond die bijt uit angst voor visite moet je goed begeleiden. Hij voelt zich ontzettend slecht. Zorg ervoor dat je als baasje zelfverzekerd overkomt. Er is namelijk niets om bang voor te zijn. Geef hem een fijne en vooral veilige plek. Een hondenmand kan daarbij behulpzaam zijn!
6. Preventie
Heb je onlangs een puppy of oudere hond in huis gehaald en komt er bezoek? Let er niet alleen op hoe de hond op vreemden reageert, maar ook hoe de visite de hond benadert.
Bescherm hem tegen gasten die niet weten hoe ze met honden moeten omgaan. De eerste ervaringen met vreemden moeten positief zijn, dat voorkomt later (bijt)problemen.
7. Mijn hond bijt mij en mijn huisgenoten
Help mijn hond bijt, wat nu? Het is niet oké als een hond zijn baasje en/of andere huisgenoten bijt. Je zult geen vertrouwen meer hebben in de hond, maar…… . Heb jij geprobeerd om erachter te komen waarom hij bijt?
Dat is niet in alle gevallen duidelijk, maar let goed op de hond en de signalen die hij afgeeft. Dan weet je waaraan je kunt gaan werken samen met hem om bijtincidenten te voorkomen. Dat lukt niet altijd. Wanneer de hond van nature dominant is en geen goede opvoeding heeft genoten dan kan hij denken dat hij niet onderaan in rang staat maar ergens bovenin.
Bijt hij het baasje dan denkt hij ook boven hem of haar te staan en dan kan hij ook deze corrigeren door naar hem/haar te happen.
7.1 Meerdere oorzaken als een hond bijt
Er zijn echter meer oorzaken te noemen als de hond bijt: hij is jaloers, hij voelt zich hondsberoerd, heeft pijn, heeft nare ervaringen met mensen, hij schrikt, als hij een jachtinstinct heeft kan hij bijten/happen naar alles wat aan hem voorbijraast (spelende kinderen, wielrenners), maar ook door angst kan hij bijtgedrag vertonen. In bijna alle gevallen zal hij eerst waarschuwen voordat hij bijt.
Dat gebeurt door te grommen, dat betekent niet dat hij vals is, maar het is een waarschuwing die je niet moet negeren.
Fysiek straffen als een hond gromt en bijt is uit den boze en zal de agressie aanwakkeren. Beter is het om geen oogcontact te maken en hem zonder woorden te gebruiken naar een andere ruimte te brengen. Wanneer hij rustig is mag hij weer bij jou en de andere huisgenoten komen.
Er wordt niet voor niets gezegd laat kinderen nooit zonder toezicht bij de hond.
8. Wat te doen als jouw hond kinderen hapt?
De heel jonge hond kan spelenderwijs een kind bijten, waardoor het kind schrikt, gaat huilen en jij de hond boos toespreekt. Fout: de hond zal het kind als de oorzaak zien van jouw boosheid.
Als een oudere hond een kind hapt komt dat omdat hij het kind als zijn mindere ziet, lager in rang in de roedel. Heb je een herderras dan kan het zijn dat de hond jouw kinderen bij elkaar wil brengen, zoals het drijven en hoeden bij schapen.
Jachthonden kunnen happen naar voorbij rennende kinderen door hun jachtinstinct. Als jouw kind de hond pijn doet of pest kan dat ook een reden zijn om te bijten.
Er wordt niet voor niets gezegd laat kinderen nooit zonder toezicht bij de hond. En voed ook jouw kinderen goed op in de omgang met de hond.
9. Bijtincidenten voorkomen
Het liefste wil je bijtincidenten voorkomen, maar hoe doe je dat? Het is belangrijk dat jij je hond “kunt lezen”. Je dient de lichaamstaal van de hond te begrijpen. De meeste honden geven namelijk duidelijke signalen af voordat ze bijten. Als jij deze op tijd waarneemt kun je de hond uit de situatie halen.
Er hoeft geen geweld aan te pas te komen, slechts even ingrijpen en de hond afleiden. Uiteraard dien jij jouw huisgenoten ook op te voeden in de omgang met de hond. Sommige mensen denken leuk te doen en dagen honden uit door zelf te gaan grommen, wild te stoeien of te doen alsof ze het baasje gaan pakken.
9.1 Juiste opvoeding is bepalend
De meest lieve hond kan hierop agressief reageren. Je zorgt voor de juiste opvoeding van de hond. Je laat hem nooit achter bij mensen waarvan je niet 100% zeker weet of ze betrouwbaar zijn in de omgang met jouw hond. Heb je een hond met een grote bezitdrang (zijn eten, een speeltje of zelfs een klein kind uit het gezin), houd daar rekening.
Laat kinderen nooit alleen met de hond. Kinderen kunnen onvoorspelbaar gedrag vertonen naar de hond toe. De hond kan de leiding nemen als het baasje uit het zicht is, het kind is namelijk klein en ligt of zit op de grond.
9.2 Opvoeding
Een goede opvoeding, consequent zijn en het socialiseren van de hond kan incidenten voorkomen. Toch blijft een hond, ook al lijkt het een lobbes en een goedzak, een dier.
Realiseer je dat een hond niet denkt als een mens. Lees over hondengedrag en zijn lichaamstaal, zodat je signalen opvangt. Je begrijpt hem dan ook beter. Heb je een hond die ondanks jouw goede inzet bijt, dan zul je hem nooit meer vertrouwen en dat is heel erg jammer, want dat straal je dan ook uit.
Probeer er met een cursus of een hondengedragsdeskundige de vinger op te leggen, wat er speelt, wat er fout gaat. In veel gevallen is bijtgedrag daarmee op te lossen. Lukt dat niet, dan kan herplaatsing (hoe moeilijk dat ook voor jou en de hond is) een optie zijn. Doe enorm je best om een goed huis voor hem te vinden, je kunt ook hierbij hulp krijgen van een deskundige. Kijk online hoe je te werk moet gaan als je voor dit laatste helaas moet kiezen.
9.3 Neem je eigen gedrag onder loep
En weet dat niet elk probleem kan worden opgelost. Probeer het probleemgedrag om te buigen naar gewenst gedrag als stoppen van het probleemgedrag niet lukt.
En wat ook heel belangrijk is….. Neem je eigen gedrag onder de loep of laat dat door een deskundige doen. Vaak kan probleemgedrag waaronder bijten worden opgelost als het baasje zich anders opstelt.
Soms ook helpt het als jij er niet voor gaat om het probleemgedrag op te lossen, maar om het dierenwelzijn te verbeteren. Stel je verwachtingen bij, zodat er geen frustratie bij je ontstaat, hetgeen weer een negatieve invloed heeft op de hond. Soms vraag je teveel van je hond.
10 Tip als mijn hond bijt
Probeer de hond meer te laten ontspannen door hem te masseren. Vraag de dierenarts of fysiotherapeut van de hond hoe je dat het beste kunt doen. Neem er ruim de tijd voor als je hem masseert en kom erachter wat hij fijn vindt.
Forceer het niet, stel hem gerust. De hond kan het best de eerste keer eng of vreemd vinden als je hem masseert. Na enkele massages zal hij het heerlijk vinden.
Klantenbeoordeling 8,9 (webwinkelkeur)
Specialist in trainingshalsband, GPS trackers en omheiningen
Weet waar je hond zich bevindt
- Met GPS trackers kan je een of meerdere honden volgen
- Hoog bereik mogelijk (tot 20 km!)
- Geen abonnement kosten
- Mogelijk met app, kompas, waterdicht
- Betrouwbaar, veilig, comfortabel voor je hond, gebruikersvriendelijk
- Kortingen tussen 12 en 36%
Voorkom dat je hond wegloopt!
- Er zijn twee types onzichtbare honden omheiningen:
- Bedraad: een antenne draad + halsband met ontvanger
- Draadloos: een losse zender + halsband met ontvanger
- Verschillende basispakketten en uitbreidingen
- Draadloze bereik tot 64 meter
- Waterdichte modellen beschikbaar
- Geschikt voor kleine, middel-grote en grote honden
- Diervriendelijk, correctie is pijnloos (geen stroomschokken!)
- Betrouwbaar, veilig, comfortabel voor je hond, gebruikersvriendelijk
- Kortingen tussen 12 en 36%
Ongewenst gedrag afleren van je eigenwijze viervoeter?
- Halsband bestaat uit zender en ontvanger
- Werkt op basis van geluid, trillingen of statische simulatie
- Bereik mogelijk tot maar liefst 1600 meter
- Waterdichte modellen beschikbaar
- Geschikt voor kleine, middel-grote en grote honden
- Diervriendelijk, correctie is pijnloos (geen stroomschokken!)
- Betrouwbaar, veilig, comfortabel voor je hond, gebruikersvriendelijk
- Kortingen tussen 12 en 36%