Een hond is een roedeldier en is dus het liefste helemaal nooit alleen. Als huisdier echter ontkom je er niet aan dat jouw een keer alleen moet blijven. Dit moet daarom ook een onderdeel zijn van de opvoeding: je hond leren alleen zijn als jij niet thuis bent. Begin er al op jonge leeftijd mee, als de puppy ongeveer 12 weken oud is.

1. Hoe een hond leren alleen zijn vereist meer uitleg

De hond moet het normaal gaan vinden dat je er niet altijd bent. Als je de puppy in huis haalt zorg er dan voor dat je de eerste tijd zoveel mogelijk thuis bent.

Het laten wennen om alleen gelaten te worden komt na verloop van tijd. De eerste tijd verandert er zoveel voor de puppy, weg bij zijn moeder, weg bij zijn broertjes en zusjes, weg bij de honden fokker en terecht komen in een totaal andere omgeving.

1.1 Hond kan juist onzeker worden

Daar mag je wel even bij stilstaan en zeker rekening mee houden. Misverstand: door hem meteen alleen te laten, went hij er snel aan en wordt hij niet verwend. Hij groeit op tot een zelfstandige hond!

Nee, de hond wordt er juist onzeker door als hij meteen in een vreemde omgeving alleen wordt gelaten.

Laat hem eerst wennen en vertrouwd raken met jou, andere huisgenoten en zijn nieuwe omgeving. Als je een kat hebt moet je ook goed kijken hoe dat samen gaat en zeker met alleen laten, want het kan oorlog worden! 

2. Je hond leren alleen zijn kost tijd en gewenning

Zoals elke nieuwe oefening bouw je het alleen in huis blijven rustig op. Een voorwaarde om je hond leren alleen zijn en gelaten te worden is een veilige, vertrouwde plek in huis. Een tweede voorwaarde is dat de puppy/hond goed is uitgelaten en niet vol energie zit. Onderschat het belang van deze oefening, leren alleen thuis te blijven, niet.

Wanneer er niet voldoende aandacht aan wordt besteed kan de hond verlatingsangst ontwikkelen.

Hij kan vervelend gedrag laten zien en horen, slopen van jouw spullen, blaffen, binnen plassen. Dit wil je allemaal niet en ook voor de hond is dit niet prettig.

Het oefenen van alleen thuis blijven zorgt ervoor dat hij na een poos trainen er zeker van is dat je weer terugkomt. Dit is nodig bij een puppy, maar ook bij een nieuwe volwassen hond (bijvoorbeeld een hond uit het asiel, bij herplaatsing) die aan de nieuwe situatie moet wennen.

Je hond leren alleen zijn hangt af van verschillende factoren

2.1 Even over verlatingsangst

Een hond leren alleen zijn kan geblokkeerd worden door verlatingsangst en hechtingsprobleem

 • Verlatingsangst: De hond is bang om alleen te blijven, een oppas helpt in dit geval.
 • Hechtingsprobleem: De hond is zo gehecht aan één persoon, dat het niet uitmaakt of het hele huis vol mensen zit, als die ene er niet is, is de hond ongelukkig. Niemand kan zijn baasje vervangen, een oppas helpt dus niet.

Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber

Ga naar de begrippenlijst

Je vind er basiskennis over aanschafopvoeding, ziektes, ras kenmerken en nog veel meer over onze viervoeters. De op alfabetische gesorteerde lijst – meer dan 100 termen en begrippen – wordt regelmatig bijgewerkt en blijft daarmee actueel!

4. Een hond leren alleen zijn met onze 4 tips

Hoe pak je het aan je hond leren alleen zijn? Lees hieronder de 4 tips die je kunt gebruiken:

 • Ook als je de deur niet uit hoeft, laat jij de hond enkele keren per dag alleen. Je gaat bijvoorbeeld even de kamer uit waar zijn staat bench, je loopt bijvoorbeeld naar de zolder om de was op te hangen. Je geeft hem in zijn bench een kong met iets lekkers erin. Hij zal dit alleen zijn niet erg vinden, hij krijgt wat lekkers. En ook al ben je thuis, hij hoeft niet constant de aandacht te krijgen, leer hem ook om alleen te spelen als jij een tijdschrift leest. Tip: Gebruik voor zijn veiligheid en die van jouw spullen de bench als de puppy alleen wordt gelaten. Het zal namelijk niet in alle gevallen meteen goed gaan, heb geduld.
 • Je gaat daadwerkelijk het huis uit. Begin met enkele minuten, loop een stukje door de straat en kom weer terug. Is de puppy stil als je thuiskomt, dan beloon je hem met wat lekkers. Zit hij te piepen of te blaffen dan wacht je totdat hij hiermee stopt.
 • De hond gaat met een veilig speeltje in de honden bench, een kong met wat lekkers leidt hem af van het alleen zijn. En voordat hij weet dat je weg bent, ben je weer terug. De tijd dat je de deur uit bent voer je langzaamaan op en vergeet de beloning niet bij thuiskomst.  
 • Zorg ervoor als je wat langer weggaat dat de hond heeft gepoept en geplast en dat hij moe is. Wellicht valt hij snel in slaap en ben je weer terug als hij wakker wordt. Vergeet hem niet te belonen als hij stil is wanneer je thuiskomt.

Soms lukt het je niet om je hond leren alleen zijn zonder geblaf of gejank alleen thuis te laten zijn. Dat is een groot probleem. Roep hulp in van een gedragstherapeut.

Volg jouw hond via een app of babyfoon om te zien wat hij doet als hij alleen wordt gelaten. De professional haalt veel info uit zijn gedrag. In veel gevallen zal de uitkomst zijn dat er sprake is van verlatingsangst. Met de juiste begeleiding is dit toch wel grote probleem goed aan te pakken en je hond leren alleen zijn.

 

5. Laat de hond niet te lang alleen

Is je hond leren alleen zijn moeilijk? Niet lang je moet het hem leren. Een hond (zonder verlatingsangst) laat je bij voorkeur nooit langer alleen dan drie tot vier uur.

Dit is echter mede afhankelijk van de hond zelf. Houdt hij van mensen om zich heen of vermaakt hij zichzelf met speeltjes? Wat is zijn leeftijd? Een puppy moet regelmatig plassen en/of poepen en ook geldt dat voor de oudere honden met ouderdomskwaaltjes.

Een hele dag werken is dus een probleem als je een hond hebt. Kun je tussendoor naar huis of neem je een oppas die met de hond gaat wandelen.

Ook de honden uitlaatdienst kan jouw probleem oplossen. Wil jij echter wel dat de meeste dagen van de week een ander voor jouw hond zorgt? Dat is voor iedereen anders en het is in elk geval beter dan de hond een hele dag alleen laten. Laat ook dit meewegen als je overweegt een hond in huis te nemen.

Pelsbarn premium hondenbed

Pak de extra korting van 10%!

De droom van elke hond: een eigen plek gezellig naast jou!

 • Bescherm thuis je meubels tegen haren en voorkomt vieze poten op de bank
 • Werkt rustgevend voor je hond door de verhoogde rand
 • Was machine-vriendelijk: snel schoon
 • Verbetert de slaapkwaliteit van je hond (elk ras en leeftijd)
 • Hoogwaardige materialen (vegan), uniek ontwerp en Scandinavisch design

Ik wil een echte Pelsbarn kopenMet 10% korting 

 

Pelsbarn en trustpilot -300

 • Hoes is 100% veganistische Viscose vezels en voelt extreem zacht aan als zijde.
 • Geen gewrichtsproblemen dankzij verhoogd ontwerp
 • Honden krijgen geen huidproblemen of oververhitting door de gebruikte luchtige stoffen
 • Hoes kan door 2 ritssluitingen snel verwijderd worden en kan in de wasmachine
 • Bodem van het Pelsbarn bed is verstevigde Oxford stof. Beschermd je hond tegen oneffen en gladde oppervlakten

Ik wil een echte Pelsbarn kopenMet 10% korting! 

 

Pelsbarn mand voorbeeld


Garanties

 • Houdt zijn vorm
 • Verwijderbare en wasbare hoezen
 • Hoogwaardige kwaliteit & bijtbestendig
 • Gemaakt van niet-toxische materialen
 • Ontwikkeld met Wakker Dier en per aankoop een gift aan het asiel

Acties:

 • Nu tijdelijk van €99 euro voor €74 euro!
 • Extra 10% korting als je besteld via onze site!

Ik wil een echte Pelsbarn kopenMet 10% korting! 

 

 

Pelsbarn mand wasmachine vriendelijk

 

Pin It on Pinterest

Share This