Hoe straf je een hond? Deze vraag zou jij je eigenlijk nooit moeten hoeven stellen. Probeer de opvoeding van de hond zodanig te doen dat je niet hoeft te straffen maar kunt belonen, een positieve opvoeding dus.
Op de tweede vraag of straffen effectief is, is het antwoord dat straffen in de meeste gevallen niet helpt. Straf maakt de hond onrustig, zorgt voor stress en de hond wordt onzeker, het vertrouwen in mensen wordt beschadigd en straffen kan zelfs leiden tot agressie. We gaan hier verder in op hoe straf je een hond en wat de opties zijn.
Inhoudsopgave
- 1. Ongewenst gedrag
- 2. Zoek info over positieve omgang met jouw hond
- 3. Hoe straf je een hond dan wel?
- 4. Ongewenst gedrag ombuigen
- 5. Een hond denkt anders dan een mens
- 6. Een hond ziet relaties tussen gebeurtenissen
- Eindelijk een praktisch handboek
- 6.1 Hoe straf je een hond als er gasten komen?
- 6.2 Nog een voorbeeld over associëren
- 6.3 Begrijp elkaar
- Honden benches voor elke situatie.
- Elke hond heeft training nodig
- Spetter, spieter, spater, jouw hond lekker in het water.
- Speelgoed voor je hond of puppy maakt hem dolblij
- Hond gaat mee, maar wel veilig
- Hondentuig is fysiek fijner en geeft meer controle
1. Ongewenst gedrag
Gelukkig zijn er genoeg andere manieren om de hond duidelijk te maken dat ongewenst gedrag voor hem niets oplevert. En voor jou is belonen veel prettiger dan straffen, toch? Je zult meer plezier beleven aan jouw hond en andersom als je kiest voor een positieve aanpak zonder straffen, maar door het ombuigen van ongewenst gedrag naar gewenst.
Dat wil zeker niet zeggen dat je alles moet accepteren. Je kunt de hond op een duidelijke manier laten weten als je het ergens niet mee eens bent. Hem negeren zal helpen, hij wil namelijk graag jouw aandacht, dat geldt voor iedere hond, ook de Basset Hound.
1.1 Hoe straf je een hond niet
Ook hem uit een bepaalde stressvolle nare situatie halen zal helpen. Bijvoorbeeld: jouw hond snauwt naar andere honden die hij tegenkomt. Ga het gevecht met hem niet aan door flink aan de riem te trekken, want hij is op dat moment erg fel en heeft alleen maar oog voor die andere hond. Hij zal jouw commando’s niet eens horen.
De focus ligt bij de andere viervoeter. Wat je beter kunt doen is met hem de andere kant oplopen, weg van het “gevaar”, weg van de stressvolle situatie. De hond zal zichtbaar rustiger worden.
2. Zoek info over positieve omgang met jouw hond
Lees een goed hondenboek, zoek info online over positieve omgang met jouw hond. Download ons gratis eBook met veel tips over hondengedrag. Je krijgt veel tips van andere hondenbezitters en leest over hun ervaringen. Interessant om te lezen maar ook leuk. Lees daarnaast ook over jouw hondenras. Op onze speciale pagina over hondenrassen kan je al veel vinden.
Wat zijn de karaktereigenschappen? Je kunt hiermee rekening houden tijdens het opvoeden, spelen en de training. Veel zul je ervan in je eigen hond terugzien. Weet echter wel dat zoals elk mens uniek is dat ook geldt voor honden. Door veel met hem om te gaan, eropuit te trekken en veel te ondernemen leer je hem steeds beter kennen.
elk mens uniek en geldt ook voor honden.
Op die manier vormen jullie straks een heel hecht team. Een team dat op elkaar gesteld is en dat elkaar vertrouwt. Uiteraard zal niet steeds alles van een leien dakje gaan. Echter zolang jij je blijft afvragen hoe het anders kan met een positieve aanpak en dat in praktijk brengt, ben je goed bezig.
2.1 Wat moet je niet doen?
Speel en train nooit als je zelf niet lekker in je vel zit en ook niet als de hond niet fit is. Ben je te moe bijvoorbeeld dan loop je het risico dat de hond door jou onheus wordt bejegend.
Je verliest je geduld, snauwt naar hem, weet dat de hond dit niet vergeet. Door een verkeerde aanpak kun je veel verliezen, namelijk het vertrouwen van de hond.
3. Hoe straf je een hond dan wel?
Belonen van goed gedrag in de omgang met jouw hond staat voorop. Je kunt op diverse manieren jouw hond belonen.
- Met iets lekkers, door het geven van een beloningskoekje. Is jouw hond te dik of heeft hij er aanleg voor, kies een alternatief bijvoorbeeld door het geven van een brokje van zijn dagelijkse voer. Zet ’s ochtends de hoeveelheid brokjes voor die dag klaar en geef hem daarvan enkele brokjes als beloning over de dag verdeeld. Op die manier krijgt hij niet teveel, want de beloning gaat van zijn dagelijkse hoeveelheid voer af.
- Door hem zijn favoriete speeltje te geven en er samen mee te gaan spelen, bijvoorbeeld apporteren, verstoppen en het hem ook op laten ruimen. Zet een bak voor je neer. De hond komt het speeltje brengen. Je stopt met spelen en zegt “klaar”, de hond gaat keurig voor je zitten en jij geeft het commando “los”. Het speeltje valt in de bak. Uiteraard beloon je hem dan weer uitbundig met “braaf” of “goed zo”. Doe dit elke keer op dezelfde manier en de hond zal het begrijpen.
- Samen stoeien, doe dit wel beheerst, een hond kan tijdens het spel “uit zijn dak gaan” en je ongewild verwonden.
- Aai of masseer hem.
- Beloon met je stem.

4. Ongewenst gedrag ombuigen
Hoe straf je een hond is het beste om ongewenst gedrag ombuigen en dat kan op twee manieren:
- je haalt de hond uit de situatie of
- negeert hem
Beide gedragingen gaan we toelichten
4.1 De hond uit de situatie halen
Jouw hond wil tijdens het wandelen fietsers achterna rennen. Gevaarlijk voor beide partijen, je houdt hem aangelijnd en je doet nog meer. Je scant voortaan de omgeving en ziet het wanneer er fietsers naderen. Even tevoren leidt jij de hond af door van richting te veranderen. Hij zal zich daardoor op jou moeten richten en de fietsers met rust laten.
Je kunt dit thuis in je eigen straat oefenen door een vriend te vragen met de fiets voorbij te rijden, waardoor jij de hond uit de situatie kunt halen, een situatie die de hond vervelend vindt. Het zal hem helpen nadat je dit hebt geoefend rustig te blijven als er andere weggebruikers voorbijgaan. Vergeet niet hem te belonen als hij kalm blijft.
4.2 De hond negeren
Je bent klaar met het spelen met jouw hond. Je geeft dat duidelijk aan met het woordje “klaar” bijvoorbeeld en door het speeltje op te ruimen.
De hond echter is helemaal nog niet klaar en blijft bij je aandringen zoals een zeurend kind dat kan doen. De hond draagt allerlei spullen aan om het jou duidelijk te maken. In het begin zul je dit leuk vinden, toch moet je paal en perk stellen om de opdringerigheid in te tomen.
- Negeer hem, pak niets aan wat hij meebrengt, kijk hem zelfs niet aan.
- Hij bereikt niet wat hij wil, namelijk jouw aandacht en hij zal vervolgens gaan liggen.
- Reageer je wel met je stem of door oogcontact dan is dat voor hem voldoende. Hij krijgt zijn zin, hij heeft jouw aandacht.
5. Een hond denkt anders dan een mens
Wanneer een kind iets doet wat niet mag en daarom een time out op zijn kamer krijgt, weet waarom dat is. Je legt het uit met woorden. Tegen de hond kun je ook praten maar heeft dat het gewilde effect? Je kunt hem zeggen dat hij niet mag opspringen en blaffen tegen de gasten, maar hij is enthousiast en blij en wil zijn baas vertellen dat er bezoek is.
Waken en blaffen zijn eigenschappen van een hond. Het is onnatuurlijk als dit gedrag wordt verboden. Overmatig blaffen is echter hinderlijk voor jou, voor de gasten en de hond. De hond is en blijft opgewonden. Dit ongewenste gedrag wil je ombuigen niet bestraffen.
6. Een hond ziet relaties tussen gebeurtenissen
Hoe straf jij een hond wanneer er gasten komen? Dan zal hij de gasten als de reden zien waarom hij wordt gestraft. Dat wil je niet, niet doen dus!
Pak het anders aan, want je wilt dat geblaf niet. Leg bijvoorbeeld een speeltje bij de deur waardoor de gasten binnenkomen en geef hem dat. In veel gevallen is dat voldoende. Blijft hij desondanks toch blaffen, zorg voor een plekje in huis waar hij alles kan zien en horen, maar apart is van de rest en geef hem een kauwkluifje.
Dit kun je ook doen als hij tegen gasten opspringt. Hij zit weliswaar apart maar kan jullie zien. Dit is een stuk vriendelijker dan hem moederziel alleen op te sluiten.
Eindelijk een praktisch handboek
De Labrador Retriever is een van de populairste hondenrassen. Hij is enthousiast, luistert goed, heeft veel energie dus graag beweegt en van uitdaging houdt. Een duidelijke opvoeding is wel essentieel. Wij hebben een (digitaal) handboek gevonden die ontzettend veel praktisch informatie en tips geeft hoe je er een geweldige hond van kan maken!
Er zijn al meer dan 2000 exemplaren van verkocht. Na aanschaf kan je het direct kan downloaden en ontvang je veel bonus materiaal!
6.1 Hoe straf je een hond als er gasten komen?
Van dat laatste leert hij niets en zijn ongewenste gedrag kan zelfs verergeren. Jouw gasten dienen wel mee te werken en niet naar de hond toe te gaan. Zie en merk je dat de hond rustig is geworden, dan kun je proberen hem bij het gezelschap te laten.
Raakt hij daardoor opnieuw zeer opgewonden, dan breng je hem terug naar zijn plek, niet boos, maar rustig. Hij gaat dit begrijpen als je het consequent doorvoert. Heel slimme honden gaan al meteen op die aparte plek liggen als er gasten komen om de beloning in ontvangst te nemen.
6.2 Nog een voorbeeld over associëren
Zo zijn er meer voorbeelden te noemen waarin een hond associaties ziet tussen gebeurtenissen:
- Je pakt je jas, je trekt schoenen aan, neemt de hondenriem elke dag ongeveer om 18.00 uur nadat jij hebt gegeten (en dat uiteraard vaker per dag). Na enkele keren staat de hond al bij zijn riem als jij je schoenen nog moet aantrekken.
- Je zegt “ik ga boodschappen doen”, de hond kan niet mee. Na enkele keren dezelfde woorden te hebben gebruikt, weet hij dat hij dit keer niet mee mag.
Het steeds herhalen van woorden, ritme en regelmaat van de dag zorgen ervoor dat jouw hond je steeds beter begrijpt. Krijgt hij voor het slapen gaan na zijn laatste plasje een hondenbrokje dan zal bij het beloningskastje gaan staan totdat hij iets lekkers krijgt. Ook dat heb je hem zelf aangeleerd door dit elke dag te herhalen. Het is een gewoonte geworden.
6.3 Begrijp elkaar
Elkaar begrijpen zorgt voor een fijne band. Ben jij wispelturig en chaotisch dan kun je van jouw hond niet verwachten dat hij voorspelbaar wordt. Er is dan namelijk geen houvast voor hem. De hond kan er zelfs onzeker door worden. Een baasje waarop hij kan rekenen is erg belangrijk, een baasje dat duidelijk is en consequent. Hij kan hem vertrouwen en weet wat er van hem wordt verwacht, waardoor hij minder vaak ongewenst gedrag zal vertonen.
Stel je voor dat je met je hond naar de dierenarts gaat, bedenk je dan dat het voor je hond spannend is. Hoe straf je een hond? Daar hoef je dan niet aan te denken, stel je hond gerust want een hond vindt het meestal niet fijn bij een dierenarts. Veel mensen denken dan vooraf al na over de vraag hoe straf je een hond, maar je moet dan juist bezig zijn met positief gedrag belonen.
Klantenbeoordeling 9,2 (Trustpilot)
Sinds 2004 de webshop voor tuigen en lijnen, (reis)benches en trainingsmaterialen, tot de verzorging van vacht, huid en gebit
Honden benches voor elke situatie.
- Opbouwbare benches voor op reis
- Metalen benches met scheidingspaneel
- Nachthokken van grenen hout en kunstof
- Kennelreiniging materiaal
- Losse (gaas)deurtjes voor benches
- Hoge kwaliteit, altijd veilig, comfortabel voor je hond
Elke hond heeft training nodig
- Apporteerblokken, clickers en fluitjes
- Bijtrollen, bijtmouwen en kussens
- Veldmateriaal en slipkettingen
- Baldroppers, magneetballen
- Trainingsbanden en supplementen
- Keuze uit 200+ producten, ook voor puppy’s
- Materiaal voor gehoorzaamheid, agility, jachthondensport enz
Spetter, spieter, spater, jouw hond lekker in het water.
- Robuuste en sterke honden zwembaden
- Speelgoed voor in het water
- Watersproeiers (voor op vakantie!)
- Luchtbedden speciaal voor honden
- Betrouwbaar, altijd veilig, comfortabel voor je hond
Speelgoed voor je hond of puppy maakt hem dolblij
- Trainingsmateriaal voor apporteren
- Speelgoedbotten, bijtringen
- Knuffels en werpstokken
- Ballen, met en zonder piepjes
- Flos- en tennisballen (fetch launches)
- Keuze uit 200+ producten, ook voor puppy’s
- Hoge kwaliteit, altijd veilig, comfortabel voor je hond
Hond gaat mee, maar wel veilig
- Veilig in de auto: gordels, hoezen, netten
- Comfort: water- en voederbakken, dekens, draagtassen, reismanden
- Fiets: karren, manden, joggersets
- Ballen, met en zonder piepjes
- Hondenbuggy’s
- Poepzakjes en houders
- Keuze uit 200+ producten, ook voor puppy’s
- Hoge kwaliteit, altijd veilig, comfortabel voor je hond
Hondentuig is fysiek fijner en geeft meer controle
- Y- en H-hondentuigen
- Borst- en instaptuigen
- Zwemtuigen en intensief sporten
- Tuigen voor blindengeleidehonden
- Accessoires zoals zijtassen, tussenstukjes, labels
- Keuze uit 200+ producten, ook voor puppy’s
- Hoge kwaliteit, voor kleine en grote honden