Gedragsproblemen voorkomen bij labrador honden, dat is een goed streven. Het voorkomen van gedragsproblemen is eenvoudiger dan het afleren. Je dient dus te proberen om de hond niet de fout in te laten gaan. Dat kan door afleiden van een situatie en door zelf de omgeving steeds te scannen als je met hem op pad bent. Dat afleiden moet wel op het juiste moment gebeuren.

1. Afleiding labrador honden

Gedragsproblemen van honden zijn vaak bij zwerfhonden, maar kan ook bij rashonden.

Een Labrador die blaft op alles wat er voorbij komt, dien je af te leiden voordat hij aanstalten maakt om erheen te gaan. De focus moet op jou liggen en niet wat er verderop gebeurt.

Is die andere hond waarop hij reageert al erg dichtbij dan ben je te laat. De hond hoort je niet eens als je hem roept. Kijk maar naar zijn houding.

1.1 Labrador honden hebben beweging nodig!

Het is ook mogelijk dat hij te weinig beweging krijgt waardoor hij reageert zoals hij reageert. Hij krijgt te weinig beweging (fysiek) en uitdaging (mentaal). Daardoor kan hij rusteloos zijn.

Te weinig kennis van dit ras kan ook leiden tot gedragsproblemen bij de hond. Maar wat zijn gedragsproblemen? Voor een hond die op een botje of kauwstaafje mag bijten is het normaal om ook op andere spullen te bijten.

Voor jou is dit vervelend en je moet hem leren dat hij alleen op zijn botje mag kauwen. Jouw rol is in deze essentieel en dat geldt vanaf de eerste dag dat jij de Labrador in huis hebt.

Labradors staan bekend als vriendelijk en zachtaardig, een prima gezinshond. Toch komt ook bij dit ras agressie voor. De reden van de agressie is vaak angst.

De reden voor agressie bij labrador honden is vaak angst

2. Wat heeft de Labrador puppy nodig?

Veel mensen smelten voor een labrador puppy. Maar je moet er ook mee aan de gang. Je kan denken aan

 • Een liefdevolle verzorging, daar hoort zeker ook bij rekening houden met de nieuwe huisgenoot.
 • Directe aandacht (weg met die telefoon als je met de hond speelt).
 • Voldoende beweging, afgestemd op de leeftijd en zijn behoefte.
 • Voldoende rust.
 • Een eigen plek in huis.
 • Goed voer en altijd water tot zijn beschikking.
 • Consequente aanpak (ook door andere huisgenoten) bij alles wat je hem wilt leren.    

Wat labrador honden ook vaak geweldig vinden is om met zijn baas te mogen werken, dus ga samen een gehoorzaamheidtraining volgen.

Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber

Ga naar de begrippenlijst

Je vind er basiskennis over aanschafopvoeding, ziektes, ras kenmerken en nog veel meer over onze viervoeters. De op alfabetische gesorteerde lijst – meer dan 100 termen en begrippen – wordt regelmatig bijgewerkt en blijft daarmee actueel!

3. Belangrijke voorwaarden voor labrador honden

Belangrijke voorwaarden voor een fijne Labrador Retriever:

 • hij komt uit een goed nest met een goede honden fokker;
 • hij krijgt bij jou de juiste opvoeding en dat houdt nogal wat in.

Lees over het ras. Er zijn genoeg interessante hondenboeken en ook voor de Labrador kan je bij ons met korting aanschaffen. Wat zijn de karaktereigenschappen?

Daarmee weet je meteen wat zijn behoeften zijn. Volg een puppytraining. Dat is heel leerzaam voor jou en de hond leert om te gaan met soortgenoten.  

4. Belangrijk om te weten en om rekening mee te houden

Poep eten, graven, grommen en blaffen, het zijn voor de Labrador honden (en andere rassen) normale gedragingen. Jij wilt dit echter niet.

Zorg in dat geval voor een goed alternatief dat jij wel acceptabel vindt en dat voor de hond voldoende is om aan zijn natuurlijke driften te voldoen. 

5. Ingrijpen als het gedrag tot problemen leidt

Als jouw Labrador hond raar gedrag vertoont ligt daaraan iets ten grondslag:

 • er is iets mis met zijn gezondheid
 • hij is bang
 • hij is niet gesocialiseerd
 • grote veranderingen in de dagelijkse gang van zaken (jij bent bijvoorbeeld de hele dag van huis en voorheen werkte je de hele dag thuis)
 • te weinig actie zowel mentaal als fysiek

Pas als je weet waarom het gedrag van de Labrador honden is veranderd kun je er iets aan veranderen. Maar zoals in het begin al werd gesteld is voorkomen beter dan genezen.

Alle energie en tijd die jij stopt in het goed opvoeden van de Labrador puppy zie je terug als het een volwassen hond is.

De Labrador Retriever, is een van de populairste hondenrassen. Het is een enthousiast hondensoort dat goed luistert en van beweging en uitdaging houdt.

Omdat het een hond is met veel energie, is het belangrijk om deze hond een duidelijk opvoeding te geven. Wij hebben een (digitaal) handboek gevonden die ontzettend veel praktisch informatie en tips geeft hoe je er een geweldige hond van kan maken!

Dit complete handboek, waarvan al meer dan 2000 exemplaren van zijn verkocht, kan je direct downloaden!

Pin It on Pinterest

Share This