Je hoopt het niet mee te maken, hond gromt naar baas. Toch kan het wel eens gebeuren, en dat hoeft niet altijd te betekenen dat de hond vals is of boos is. Er kan van alles gaande zijn en daarom moet je de situatie ook goed kunnen beoordelen en zelf meemaken als je te maken krijgt met hond gromt naar baas. Veel honden zullen het niet zomaar doen, er kan wat aan vooraf zijn gegaan.

1. Waarom gromt hond naar baas?

Heeft de hond pijn? Is de hond overprikkeld? Allemaal redenen die net de druppel kunnen zijn voor de hond waardoor er ineens sprake is van hond gromt naar baas. Of heb je eten afgepakt wat van de hond is?

Als de hond dat niet van kleins af aan is aangeleerd kan de hond bezitterig worden en grommen als jij het ineens weg haalt (zonder dat er wat tegenover staat). Lees hier meer over een hond gromt naar baas, wat de oorzaak kan zijn en hoe je kunt handelen.

2. Zorg goed voor je hond

Het is voor jou niet prettig als de hond waarvoor jij goed zorgt naar je gromt. Je wilt graag de reden voor dat gedrag weten. Is het omdat jij zijn bak met voer verschuift terwijl hij eet of wanneer jij hem van de bank stuurt? Er kunnen verschillende redenen voor zijn. Soms kom je er zelf niet achter.

Je kunt dan jouw hond door een gedragsdeskundige laten observeren. Niet alleen het gedrag van de hond maar zeker ook de manier hoe jij met de hond omgaat wordt door een deskundige bekeken.

Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber

Ga naar de begrippenlijst

Je vind er basiskennis over aanschafopvoeding, ziektes, ras kenmerken en nog veel meer over onze viervoeters. De op alfabetische gesorteerde lijst – meer dan 100 termen en begrippen – wordt regelmatig bijgewerkt en blijft daarmee actueel!

2.1 Trainen en gedrag kan veranderen

Vaak is er slechts een kleine gedragsverandering van jou nodig om het gegrom te laten stoppen. Train de hond zelf (eventueel met tips van een deskundige), want alleen dan krijg je het juiste effect.

Laat jij de hond door een ander trainen, dan zal deze persoon alles van hem gedaan krijgen (hij of zij weet ze hem moeten aanpakken, benaderen), maar dat geldt niet voor de omgang met jou. Daarin zal niets of niet veel veranderen. Train de hond zelf met of zonder het toeziende oog van professionele begeleiding.   

3. Oorzaak hond gromt naar baas

De oorzaak van grommen tegen het baasje ligt vaak in het verleden. Als puppy dient de hond goed te worden gesocialiseerd. Hij moet met allerlei situaties in contact worden gebracht. Je kunt de hond in die tijd prima sturen, ten minste als je er voldoende tijd voor neemt. Niets gaat vanzelf!

3.1 Veilig zijn

Een andere oorzaak van grommen die vaak wordt gezien is dat de hond onzeker is, zich niet veilig voelt. Daar dien jij als roedelleider verandering in aan te brengen door als veilige have (sterke leider) bij de hond over te komen.

Dit lukt je niet door agressief op hem te reageren, niet door hem te straffen, maar door hem jou te leren vertrouwen en door respect te tonen. Wat je een hond geeft, ontvang je terug.

3.2 Je hoeft het niet te accepteren!

Een hond die naar zijn baasje gromt, dat gedrag wil je niet en moet je nooit accepteren. Jij bent de roedelleider en bent zijn baas. Grommen kan betekenen dat de hond dominant is (hij heeft wellicht een vervelende geschiedenis die je niet kent). Het kan ook betekenen dat hij iets mankeert, pijn heeft.

Sluit dat uit, voordat je andere maatregelen neemt. Wanneer een hond altijd erg lief is geweest en zijn gedrag plotseling verandert, denk dan ook aan het voorgaande, pijn hebben of ziek zijn.

Jij bent de roedelleider en bent zijn baas.

Mag je hem overal betasten, eet hij goed, plast en poept hij zoals altijd, speelt hij of is hij de hele dag chagrijnig? Als jij je niet fit voelt zal men dat ook aan je merken. Is er iets veranderd in de thuissituatie, mist hij een huisgenoot of een huisdier dat onlangs is overleden? Hoe gevoelig is jouw hond, dat weet jij als geen ander.

Er kunnen zoveel zaken spelen waardoor het gedrag van een hond verandert. Het is fijn als je er achter kunt komen waarom deze verandering er is. 

3.2 Verschillende rassen en grommen

Een Duitse Herder beschermt zijn eigen roedel. Een Beagle kan dat ook doen, maar dat komt dan heel anders over dan wanneer een herder zijn tanden laat zien als hij gromt. Een labrador retriever staat er om bekend lief te zijn voor kinderen, maar als kinderen hem wat aan doen of aan de staart trekken of in de ogen prikken, dan kan de hond ook grommen.

Alle hondenrassen kunnen grommen naar hun baas, houd je hond daarom goed in de gaten zodat jij kunt beoordelen wat de aanleiding is en hier op in kunt spelen.

4. Hulp kun je online vinden

Let op hoeveel goede hondenboeken je kunt vinden om gegrom van de hond naar het verleden te verbannen. Deze boeken lezen alleen is niet voldoende, breng de tips in praktijk. Jij merkt snel welke tips prima bij de hond aanslaan. Om jouw hond beter te begrijpen is het belangrijk dat jij je verdiept in zijn lichaamstaal.

Ook daarvoor kun je boeken lezen en/of filmpjes online bekijken. Het is erg interessant om meer te weten te komen over lichaamstaal en hoe een hond “denkt” (in ieder geval niet zoals mensen) en je kunt je voordeel ermee doen. 

Let op: ieder gegrom is geen agressie. De hond kan grommen als hij fanatiek met je aan het spelen is. Maak het onderscheid tussen agressief gegrom en speels gegrom, omdat hij vol energie met je aan het touwtrekken is bijvoorbeeld (doe voorzichtig met zijn gebit).

Het Grote PuppyBoek

Wil jij van je pup een lieve gehoorzame hond maken?

Jouw puppy krijgt een goede opvoeding met dit handboek!

 • Complete handleiding om jouw gewenste puppy aan te schaffen
 • Krijg een geweldige band met je viervoeter
 • Inzicht in de groeifasen en bijbehorend (on)gewenst gedrag
 • Ontdek hoe je je huis voorbereidt op de komst van je pup
 • Leer de snelste methode om je pup volledig zindelijk te maken.

Ik wil nu het eBook kopenDirect toegang 

Het grote puppy boek

 • Zo ziet de pup de wereld
 • Van puppy tot volwassen hond
 • Je pup zindelijk maken
 • Krachtige socialisatie tips
 • Dagelijkse verzorging en aanraken
 • Belangrijke commando’s en goede manieren aanleren
 • Leren alleen zijn zonder blaffen e/o knagen
 • Puppy’s laten leren op 2 fraaie manieren

Ik wil het eBook kopenDirect toegang 

 

 • Ervaren auteur met 25 jaar ervaring met opvoeden en trainen van (jonge) honden
 • Boek kost geen €37 euro, maar (tijdelijk) €27 euro
 • Gratis 3 bonussen (waarde: €29,97)
 • Bonus1: Zo Denkt Een Hond
 • Bonus2: Mijn Hond is Ziek!
 • Bonus3: Levenslange updates
 • Tientallen positieve recensies, ook van fokkers
 • 60 dagen niet goed geld terug garantie

Ik wil het eBook kopenDirect toegang 

 

Pin It on Pinterest

Share This