Het is een goede vraag: zijn eikels giftig voor honden? Als je het hele jaar door lekker met je hond naar de bossen gaat is het wel belangrijk dat je hier een antwoord op hebt. Daarom kun je in dit artikel meer te weten komen over zijn eikels giftig voor honden of niet.

1. Zijn eikels giftig voor honden ja of nee?

Heerlijk tijdens die fraaie herfst door het bos wandelen met jouw hond. Ben jij je echter bewust van de gevaren van eikels als jouw hond hierop gaat kauwen? Eikels zijn giftig en dus gevaarlijk voor honden. Ook is er verstikkingsgevaar bij het inslikken ervan, vooral als dit bij puppy’s gebeurt.

Eikels zijn voor meer dieren dan alleen de hond gevaarlijk, denk bijvoorbeeld aan schapen, geiten, runderen en paarden. Ook het eikenblad is giftig, omdat het (zoals de eikels) ook tannine bevat.

Dus het antwoord op de vraag zijn eikels giftig voor honden, is ja helaas wel! Het is daarom ook zo van belang dat je goed traint met je pups wat wel en niet mag!

Eikels giftig voor honden? Ja!

2. Symptomen vergiftiging door eten eikels

Ben je met de hond de bossen in geweest of heeft hij tijdens het uitlaten of in eigen tuin eikels gegeten, dan zal hij zeer waarschijnlijk ziek worden. Hij krijgt buikpijn, kan last hebben van diarree en/of gaan braken.

Eikels bevatten namelijk de schadelijke stof tannine een ander naam voor looizuur. Zoals gezegd kan de hond behoorlijk ziek worden en zelfs overlijden als er schade ontstaat aan de bloedvaten, darmen en/of nieren.

Nu je dit weet zul je ervoor zorgen dat hij geen eikels meer eet, maar hoe doe je dat? Enkele tips:

 • Je vermijdt een plek waar eikels liggen.
 • Heeft hij eikels gevonden en eet hij ervan, geef hem een hondensnack en probeer met hem te ruilen. Als de snack lekker genoeg is zal dit lukken. Leer ruilen al op jonge leeftijd. Heeft jouw hond een slof te pakken, ga niet achter hem aan, dan wordt het een leuk spel en dat verlies je. Ga naar de plek waar de hondenbeloningen staan en roep hem op een spannende manier met het commando “ruilen” erbij. Is de beloning groot genoeg dan kun je dit vaker doen als hij iets heeft gepikt dat gevaar voor hem oplevert. Deze oefening kan hem zijn leven redden. 
 • Je kunt de hond ook al vanaf jonge leeftijd leren dat hij niets van de grond mag opeten. Niet eenvoudig, maar de aanhouder wint. Oefening blijven herhalen. Een heel belangrijke oefening, het kan hem zijn leven redden.
 • Je laat de hond niet loslopen, dan heb je meer controle over wat hij onderweg van de grond pakt.

Het maakt niet of je een Duitse Herder hebt of een ander ras, alle hondenrassen moeten dit leren alleen zal de een het eerder door hebben dat hij geen eikels in zijn bek mag stoppen dan de ander.

3. En dan gebeurt het toch…

Je hebt gezien dat de hond eikels eet. Houd hem in de gaten, wordt hij ziek? Bij twijfel raadpleeg je de dierenarts en uiteraard als hij ziek wordt. Je geeft de dierenarts door wat hij heeft gegeten.

Naast een vergiftiging kunnen eikels ook zorgen voor verwondingen aan de maag of aan de darmen, door de scherpe randen van de eikels. Een eikel kan ook zorgen voor een verstopping als hij in de darmen blijft steken, een operatie is dan noodzakelijk. Op tijd actie ondernemen is essentieel om het leven van de hond te redden.

3.1 Eikels giftig, dus opletten geblazen

Het is dus van belang dat je goed oplet als je met je hond naar de bossen gaat of elders gaat wandelen waar eikels te vinden zijn. Met name een pup is er gek op en zal alles wat hij ziet in zijn bekje willen stoppen.

Probeer het daarom zo snel als mogelijk af te leren. Maar blijf vooral alert als je samen gaat wandelen want je wil het liever voorkomen dan genezen!

Klantenbeoordeling 8,4

De beste en goedkoopste hondenverzekering

 • Alle hondenrassen welkom
 • 4 pakketten met oplopende vergoeding en dekking
 • Basispakket: consult, diagnostiek, operaties, bijzonderlijk behandelingen, medicijnen
 • Identificatiechip plaatsen inbegrepen
 • Aanvullende verzekeringen mogelijk (chemo, reisverzekering)
 • Direct online afsluitbaar, 14 dagen bedenktijd
 • 92% van de klanten beveelt hun aan
logo online honden speciaalzaak

Pin It on Pinterest

Share This