Je hond loopt mank? Erg vervelend natuurlijk want iedere gezonde hond vindt heerlijk om te rennen. De hond heeft misschien altijd rond mogen en kunnen rennen en ineens merk je op dat hij zijn poot niet wil belasten. Je mag er misschien aankomen, maar niet altijd.

Je hoeft aan de buitenkant niet te zien, toch kan de hond mank lopen en last hebben. Je wil graag weten wat de oorzaak is en daarom geven wij je graag meer informatie over wat er aan de hand kan zijn.

Bij twijfel is het van belang altijd een dierenarts te raadplegen! Lees in ieder geval op je gemak door wat de reden kan zijn dat je hond mank loopt en wat jij er aan kunt doen.

1. Hond loopt mank, controleer..

Als je opmerkt mijn hond loopt mank, dan is het van belang dat je direct gaat kijken wat er aan de hand kan zijn. Misschien heeft je hond wat tussen zijn zooltjes zitten of een verkeerde stap gemaakt?

Een paar aspecten om even te controleren:

 • Heeft de hond wat tussen zijn voetzooltjes zitten?
 • Loopt je hond mank omdat er wat tussen de tenen zit?
 • Is je hond net misgestapt of gevallen?
 • Heeft de hond wild gespeeld met een andere hond of een rare sprong gemaakt?
 • Heb je op andere ondergronden gelopen met de hond en kan hij daar last van hebben?
 • Is je hond misschien iets te zwaar?
 • Is je hond al wat op leeftijd en heeft misschien teveel bewogen?

Meestal kun je als eigenaar zelf achterhalen wat er aan de hand is, maar als dat niet zo is of de klachten blijven aanhouden raadpleeg dan altijd een dierenarts.

Een aantal veel voorkomende problemen lichten we hieronder nog verder toe.

Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber

Ga naar de begrippenlijst

Je vind er basiskennis over aanschafopvoeding, ziektes, ras kenmerken en nog veel meer over onze viervoeters. De op alfabetische gesorteerde lijst – meer dan 100 termen en begrippen – wordt regelmatig bijgewerkt en blijft daarmee actueel!

1.1 Kreupel aan de voorpoot?

Het kan zijn dat de hond mank loopt omdat zijn voorpoot wat kreupel is. Sommige honden hebben artrose en dit kan dan een teken zijn tot het tot uiting komt.

Ook kan er sprake zijn van elleboogdysplasie. Als je hond volop in de groei is (een pup) dan kan het ook groeipijn zijn. In ernstigere gevallen kan het een hernia zijn of een spier- of peesprobleem.

1.2 Of kreupel aan de achterpoot?

Je hond loopt mank vanwege zijn achterpoot die instabiel of kreupel is? Dit kan natuurlijk ook. De kruisband kan gescheurd zijn, er kan sprake zijn van artrose, of misschien wel van een hernia of HD (Heup Dysplasie).  

Het is van belang dat je naar de dierenarts gaat om het te laten onderzoeken.

1.3 Hond loopt mank na het rennen

Net als bij mensen kunnen honden na het rennen ook iets verstuiken of verrekken. Kijk ook altijd goed onder de zooltjes en tussen de tenen om na te gaan of dat er niets in of tussen zit.

Als een poot dik is dan kun je hem koelen en ook de dierenarts raadplegen is dan een goede keuze.

1.4 Hond is mank bij opstaan

Als je hond een hele tijd gelegen heeft kan hij ook wat mank zijn als hij weer op wil staan. Dit kan komen vanwege de leeftijd, maar het kan ook een ontsteking of slijtage zijn.

Het is dan goed om samen met een dierenarts te kijken hoe je het wat draaglijker kunt maken voor je hond.

2. Hond loopt mank, naar dierenarts of niet?

Je hond loopt mank, maar wanneer moet je nu naar de dierenarts en wanneer kun je gerust even wachten? Stel jezelf een paar vragen:

 • Is de hond te zwaar en moet je de hond laten afvallen?
 • Is de viervoeter wat ouder?
 • Zit er iets onder de voetzool of tussen de tenen?
 • Is de hond gevallen?
 • Heeft de hond volop met een andere hond gespeeld?

Als van bovenstaande allemaal geen sprake is, dan is het goed om een dierenarts te laten kijken wat er aan de hand kan zijn.

3. Je hond loopt mank, 3 tips om het te voorkomen

Als baasje wil je graag dat je hond fit en gezond is, je wil niet dat hij pijn heeft of mank loopt. Daarom wil je weten of je kunt voorkomen dat de hond mank loopt.

Er zijn een paar dingen die je dan kunt doen, maar je hebt hierdoor geen garantie dat je hond nooit mank zal gaan lopen. Het kan namelijk altijd eens gebeuren.

3.1 Conditie

Je hond in conditie houden is van groot belang, dus zorg dat hij geen overgewicht krijgt. Geef de hond dus niet te veel eten.

Let op en geef hem gezonde voeding en laat hem genoeg bewegen (en rusten).

3.2 Activiteiten met beleid kiezen

Het kan zijn dat je hond snel last heeft van bepaalde gewrichten en als je dat weet dan kun je die activiteiten maar beter vermijden.

Trap lopen is voor geen enkele hond goed, wild spelen ook niet.

3.3 Rust

Het is van belang dat iedere hond genoeg rust krijgt. Het is leuk als je een hele actieve hond hebt, maar je hond moet ook op tijd slapen en rusten zodat zijn lichaam kan herstellen.

Klantenbeoordeling 9/10

De specialist in diergeneesmiddelen

 • Deskundigheid van een dierenarts voor een online prijs
 • Geschikt voor puppy’s en volwassen honden
 • Meer dan 700 soorten medicijnen voor jouw hond voor:
  • Blaas, lever, nieren en hart
  • Gebit, huid en vachtverzorging
  • Gedrag, angst en luchtwegen
  • Gewrichten, ogen, oren, maag en darm
 • Nieuw: hondenvoer en snacks
 • 96% van de klanten beveelt hun aan
dierenapotheek - vertical

Pin It on Pinterest

Share This