Fietsen met hond, je ziet het veel mensen doen. Maar lijkt het jou ook wat? Het is dan van groot belang dat je weet wanneer je met de hond mag fietsen, hoelang en waar je zoal aan moet denken. Wij informeren je daarom graag over hoe lang kan en mag ik fietsen met mijn hond. Je moet het namelijk wel verantwoord doen.

Je kunt niet zomaar je fiets pakken, de hond aan de riem doen en vertrekken. Jij weet niet waar je op moet letten, voor de hond is alles nieuw, en daarom is het zo belangrijk dat je het allebei gaat leren.

Zorg dat je er beide aan kunt wennen en dan kan het heel ontspannend zijn voor allebei.

1. Fietsen met hond, voorbereidingen

Je hebt zin om lekker met de hond naar buiten te gaan, fietsen met hond kan dan een leuke bezigheid zijn. Het is daarom wel belangrijk dat je goed weet wat je gaat doen en hoe je het op moet bouwen.

Daarom moet je weten welke voorbereidingen je zoal moet treffen.

1.1     Zichtbaar zijn

Je kunt met de hond op pad gaan in het donker of in het licht. Dit kan iedere dag anders zijn, het ligt aan je werktijden en ook aan het weer en aan het seizoen waarin we ons bevinden.

Daarom is het goed om na te gaan of de verlichting van je fiets in orde is. Het gaat er om dat jij alles voor je goed kunt zien, maar ook dat andere verkeersdeelnemers jou en je hond kunnen zien. Je kunt daarom ook maar beter een extra lampje bevestigen op je jas bijvoorbeeld en aan de halsband van de hond.

Je hebt ook speciale halsbanden op LED verlichting en dan is de hond sowieso beter zichtbaar. Je kunt ook een speciaal hesje aan doen met reflectoren en dan ben je helemaal goed zichtbaar voor iedereen. Veiligheid staat op één!

Een hondentuig kan ook fijn zijn en zorgen voor net wat meer controle

1.2     Riem of tuig gebruiken

Je gaat de hond eerst rustig laten wennen aan de fiets en dan loop je dus gewoon naast de fiets met de hond aan de riem. Als je hond ineens trekt dan kun je de hond dan ook loslaten.

Een hondentuig kan ook fijn zijn en zorgen voor net wat meer controle. Het is maar net wat jij en je hond gewend zijn en wat jullie beide fijn vinden.

Soms kiezen mensen er liever voor om beide handen aan het stuur te hebben en de hond aan de fiets vast te maken met een speciaal systeem.

Hiervoor moet je wel beide heel veel oefenen en op elkaar zijn ingespeeld. De hond zal hierbij echt uitstekend alle commando’s van je op moeten volgen.  

Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber

Ga naar de begrippenlijst

Je vind er basiskennis over aanschafopvoeding, ziektes, ras kenmerken en nog veel meer over onze viervoeters. De op alfabetische gesorteerde lijst – meer dan 100 termen en begrippen – wordt regelmatig bijgewerkt en blijft daarmee actueel!

1.3     Goed contact met je hond

Goede communicatie met je hond is altijd van belang als je samen wat gaat ondernemen, maar zeker als je wil fietsen met je hond. Snapt de hond het wanneer jij aangeeft dat hij moet stoppen of rustiger aan moet doen?

De commando’s stop en rustig kun je daarom maar beter goed aanleren en dan pas beginnen met het leren fietsen. Als je hond aan de riem trekt, is het van belang om dat eerst af te leren en dan pas verder te gaan.

2. Fietsen met hond, de eerste stappen

Je wil dat de hond netjes met je mee kan en fietsen met hond vraagt daarom nogal wat voorbereidingen. Je moet daarom alles rustig opbouwen en daarvoor geven we je vijf tips.

2.1     Laat de hond wennen aan de fiets

Voor je hond is het nieuw. Normaal loopt hij naast je en nu moet er ineens een fiets mee. Vaak lopen de honden ook met wandelen links van je en met fietsen is het rechts. Het zijn dus veel veranderingen voor je hond die je rustig moet trainen:

  • Leer de hond bijvoorbeeld een commando fiets kant, dan kan de hond rechts leren lopen.
  • Laat de hond aan de fiets snuffelen als hij stilstaat.
  • Beweeg af en toe de fiets als hij erbij is, zodat de hond er niet bang van wordt.

2.2 Laat de hond aan de fiets mee wandelen

Je pakt de riem van de hond in je ene hand en de fiets in je andere hand. Zo kun je samen een paar meter lopen en dan kijken hoe de hond reageert. Merk je dat de hond nog bang is of te enthousiast? Dan kun je vragen of er iemand anders mee wil lopen zodat jij de hond kunt corrigeren.

Tijdens het fietsen is het belangrijk dat jij de aandacht van de hond vast blijft houden. Een hond moet leren dat hij niet ineens kan snuffelen, naar een andere hond kan gaan of stil mag staan.

Dit kun je met commando’s doen en vooraf de hond even te laten plassen en andere behoeften te laten doen. Je weet dan zeker dat de hond niet dringend moet en dan kun je het fietsen met hond lekker opbouwen samen.

2.3 Duur van het fietsen

Het is belangrijk dat je fietsen met hond rustig op gaat bouwen en dan komt omdat je hond conditie op moet leren bouwen. Maar ook zal de hond er rustig aan moeten kunnen wennen.

De continue beweging is waar de hond aan moet wennen, neem daarom ook voor onderweg water mee zodat de hond als jullie stoppen even wat kan drinken.

Iedere week een rondje van één of twee kilometer vinden veel honden al prima. Het ligt ook aan het ras hoeveel je hond mee kan fietsen en hoe ver (en hoe je het op hebt gebouwd).

2.4 Hoe hard kun je gaan?

In het begin heb je gewoon een loop tempo zodat je beide kunt wennen, na een tijdje kan het joggen worden voor de hond. Maar laat de hond nooit in draf gaan want dan kan hij zichzelf overbelasten en dat moet voorkomen worden.

2.5 Denk aan de temperatuur

In de winter moet je er goed opletten dat er ijs kan liggen wat tussen de poten kan gaan zitten. Het kan dan glad zijn en dan moet jij ook voor jezelf oppassen als je samen gaat fietsen.

In de zomer moet je weer uitkijken dat het niet te warm is, het wegdek kan voor de hondenpoten te warm zijn. Maar ook intensief bewegen bij warm weer is voor geen enkele hond goed.

3.Fietsen met hond is geweldig

Lekker fietsen met hond is top. Het kan eigenlijk altijd, mits het geen hondenweer is natuurlijk, en je goed voorbereid. Bovenstaande 5 tips gaan je helpen en geniet van de tocht!

Pin It on Pinterest

Share This