Een hond voor oudere mensen, welke rassen worden dan aangeraden? Daar gaan we eens wat dieper op in. Veel mensen zijn dol op honden en willen dan ook nooit zonder. Maar als je wat ouder wordt kan het zijn dat je niet meer lang kunt wandelen.

Wat is dan de beste hond voor oudere mensen? We hebben in totaal zeven rassen uitgelicht en daar geven we je meer uitleg over. Hopelijk vind je zo de beste hond voor oudere mensen, een die jou later ook gezelschap mag houden.

1. Beste hond voor oudere mensen op een rij!

De beste hond voor oudere mensen vind je hier. In totaal zie je hieronder zeven hondenrassen met uitgebreide toelichting waarom dat deze rassen geschikt zijn.

Maar ook komen er nog tips aan bod waar jij veel aan hebt. Je zou sowieso een hond een GPS aan kunnen doen, voor de veiligheid en je eigen rust, ook een algemene tip!

2. Welsh Corgi Pembroke

Ben jij vroeger eigenaar geweest van een hond dan weet je hoeveel dit toevoegt aan je leven. Als je ouder wordt denk je misschien dat een hond of hondje in huis halen niet meer kan.

Dat is echter geheel afhankelijk van jouw omstandigheden. Woon je nog zelfstandig dan is een hond in huis goed mogelijk en heel gezellig. Kies een hondje waarvoor jij goed kunt zorgen en waarmee je kunt wandelen.

2.1 Blije hondjes

Een schattig hondje met korte pootjes is de Havanezer of Welsh Corgi Pembroke. Een hondje dat van aandacht houdt en waaraan jij jouw liefde en zorg kunt geven. Het zijn hele blije hondjes en dat zorgt ervoor dat ze jou ook blij stemmen als je eens somber bent.

Dit ras houdt van mensen. Honden zijn niet graag alleen, ze zijn graag onder de mensen en zeer speels, dus bezoek ontvangen vinden ze heel leuk. Heb je kleinkinderen ook dat zal geen problemen geven met de hond.

Een hond voor oudere mensen, maar ook erg lief ook voor kinderen. Hij is beschermend en het is een brutale rakker, geen angsthaas.

2.2 Verhaart wel regelmatig

En dat brutale zal je wellicht verrassen gezien zijn grootte. Natuurlijk moeten de kinderen op de juiste manier met het hondje omgaan, met respect. Jammer dat hij zoveel verhaart, maar dat is het enige nadeel van dit ras waarmee je wellicht rekening moet houden.

Corgi Cardigan lijkt verrassend veel op Corgi Pembroke, maar is wat kleiner en kijkt liever eerst de kat uit de boom, voordat hij naar iemand toe gaat. Een lieve en leuke hond als gezelschap in huis en ook buiten is hij graag bij je in de buurt.

Schaf enkele speeltjes voor hem aan, die hem uitdagen, fysiek en/of mentaal moe maken.     

3. Cavalier King Charles Spaniël

Een hond kost je tijd, energie en geld, maar daarvoor krijg je zoveel levensvreugde terug. Je bent nooit alleen met een hond in huis. Hij is altijd blij als je na het boodschappen doen thuiskomt, kortom: een maatje waarmee je graag oud wordt.

Welke hond voor jou de juiste keuze is, bepaal je uiteraard zelf. Het is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Hoe woon je? Heb je een huisgenoot en wat vindt hij of zij van een hond in huis? Kan de hond alleen naar buiten bijvoorbeeld om zijn behoefte te doen als jij door ziekte aan huis bent gebonden?

3.1 Cavalier geeft ontspanning

Genoeg zaken om over na te denken voordat je een hond neemt. Is er geen obstakel dan dient het volgende (leuke) probleem zich aan: welk ras neem je? Er zijn zoveel verschillende hondenrassen. Wat past bij je en welke hond past ook goed bij jouw leeftijd?

Een van de rassen die daarvoor in aanmerking komt is de Cavalier King Charles Spaniël. Een heel gemakkelijk hondje, dat zich snel aanpast aan de situatie. Het is een relaxte, vrolijke hond die erg speels is en heel aanhankelijk.

Een zachte beharing die “vraagt” om geaaid te worden. Je wordt er helemaal ontspannen van als deze hond in jouw buurt verblijft of gezellig bij je komt zitten om geknuffeld te worden.     

Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber

Ga naar de begrippenlijst

Je vind er basiskennis over aanschafopvoeding, ziektes, ras kenmerken en nog veel meer over onze viervoeters. De op alfabetische gesorteerde lijst – meer dan 100 termen en begrippen – wordt regelmatig bijgewerkt en blijft daarmee actueel!

4. Dwergschnauzer

Op zoek naar een leuke gezelschapshond? De Dwergschnauzer (Schnauzer betekent baard) is echt een hond voor oudere mensen omdat het een van de vele rassen is die prima in huis kunnen zijn bij de senioren mens.

Het is een kleine hond, zodat je nooit het “gevecht” hoeft aan te gaan dat hij te hard trekt aan de riem. Dit ras kun je overal en bij iedereen plaatsen die van kleine honden houdt, hij past goed in iedere omgeving.

Verharen doet hij bijna niet, wel is het borstelen van zijn vacht van belang en de vacht dient getrimd te worden. Het is een pittig hondje dat zich zowel op het land als in huis thuis voelt.

De Dwergschnauzer is een zeer geschikte hond voor oudere mensen: sociaal, speels en verhaart bijna niet

4.1 Sociaal en speels

Het is een sociale hond, die graag bij het gezin hoort. Het is een speels hondje. Onbekende honden zal hij verjagen of ermee vechten. Dat voorkom je door hem als puppy goed te socialiseren en met andere honden kennis te laten maken.

Een prima gezelschapsdier dat graag met je tv kijkt en met je eropuit trekt.

Het belangrijkste voor de hond is dat hij bij je kan zijn, dan heb je aan hem een fijn maatje. Het is een waakse rakker, dus je moet het niet vervelend vinden als hij blaft.      

5. Poedel

Je bent al wat ouder en veel in en rondom het huis te vinden. Hoe fijn is het dan om een hond als gezelschap te hebben? Je bouwt een mooie band op met een hond, een vriendschapsband voor heel veel jaren.

Een ras dat zeer geschikt is om in huis te hebben is de poedel. Deze is er in verschillenden maten. Kijk wat er in jouw persoonlijke situatie het beste past, een kleine, een middelgrote of grote poedel?

5.1 Een heerlijke hond voor in huis

Een groot voordeel van een poedel is het feit dat deze nooit in de rui komt, hij verhaart niet. De vacht moet regelmatig getrimd worden in een trimsalon om de vacht gezond te houden. Een poedel is een fijn maatje, rustig in huis, maar ook erg speels.

Hij gaat graag met je wandelen. Hij houdt van gezelschap, is zeer intelligent en vrolijk. Hij waakt prima voor zijn baas. Ze kunnen in het algemeen goed met andere huisdieren overweg.

Je kunt hem veel leren, hij is eenvoudig te trainen en zeer behendig. Een heerlijke hond om in huis te hebben.      

6. Ierse Wolfshond

Heb jij genoeg ruimte dan is de Ierse Wolfshond wellicht de geschikte hond voor jou. Een hond die jou graag gezelschap houdt. Het is een loyale hond en kan goed overweg met kinderen.

En dat is fijn als kinderen uit de buurt of jouw kleinkinderen op bezoek komen. Zijn formaat kan ervoor zorgen dat hij mensen afschrikt, het is namelijk een grote hond. Hij is echter goedaardig. Als je hem als puppy neemt is hij behoorlijk wild, maar dat zijn meer rassen.

6.1 Niet graag alleen

Eenmaal volwassen kun je de hond prima in huis houden, omdat hij dan erg rustig is. Geef hem zijn eigen plek, omdat hij met grote lijf anders overal in de weg ligt. Het is een trouwe maat en wil graag jouw huisgenoot zijn.

Hij is niet graag alleen, als hij teveel alleen wordt gelaten ziet hij er droevig uit. Als jouw hond goed is gesocialiseerd kan hij met andere huisdieren samen bij je wonen.

6.2 Een echte allemansvriend

Om te waken is deze hond niet geschikt, het is een allemansvriend, vriendelijk tegen iedereen ook mensen die buiten het gezin staan. Wil je ermee gaan wandelen, dan is netjes volgen belangrijk zodat jij niet valt.

Hij kan namelijk flink trekken aan de riem, leer hem netjes volgen en voorkom problemen.

Een riem is niet de beste optie om te gebruiken, het advies is een harnas. Dit is beter voor de hond en voor jou. Je hebt meer controle. Het is een schat van een hond die graag jouw voeten warm houdt. 

En Ierse wolfshond is een echte hond voor oudere mens, al kan hij flink trekken aan de riem   

7. Maltezer

De Maltezer is een leuk, klein en heel slim hondje. Het is een genot om te kijken hoe speels het beestje is. Het is daarnaast zeer aanhankelijk en is heel graag in jouw bijzijn.

Hij nestelt zich graag op schoot of bij je op de bank. Het is een knuffelkont. Het is een slim hondje dat je veel kunt leren. Hij is prima te trainen en “werkt” graag voor je. Samen bezig zijn of samen tv kijken, als hij maar bij je mag zijn. Zijn lange haren hebben regelmatig verzorging nodig.

7.1 Je smelt..

Bij het zien van zijn schattige en sprekende ogen smelt je. Hij speelt graag met je, lange wandelingen zijn niet nodig. Dit hondje is tevreden met een korte wandeling. Een kleine tuin is dan ook prima en zelfs op een appartement is dit vriendje prima te houden. Deze kleine waakt prima en is niet bang, maar wel gevoelig.

Een harde aanpak is dan ook uit den boze. Hij kan wat knorrig worden als kinderen te druk zijn en als hij hier niet mee is opgegroeid. Je haalt heerlijk gezelschap en beweging in huis met een Maltezer.

Een speelse rakker die zich binnenshuis prima vermaakt met hondenspeeltjes en uiteraard met jou.     

8. Schotse Terriër

Houd je van een eigenwijs hondje dan is de Schotse Terriër een prima keuze. Een hond die graag zijn eigen weg gaat, zeer zelfverzekerd. Hij gaat ook graag met je mee, hij is dol op rustig wandelen.

Het is een hond die niet graag rent. Een gezelschapsdier dat je een plezier doet als hij mag graven. Het is een trouw maatje, trouw aan het gezin. Tegenover vreemden zal hij wat terughoudend zijn. Kinderen en andere huisdieren vindt hij oké, als hij op de juiste manier wordt benaderd.

8.1 Een moedige hond

Hij zal blaffen bij onraad. Het is een moedig hondje en heel slim. Opvoeden is daarom niet moeilijk. Wel kan de hond af en toe commando’s negeren als hij er absoluut geen zin meer in heeft ze op te volgen.

Daarin vind je de eigenwijsheid of koppigheid van dit ras terug. Teveel en langdurig eisen aan hem stellen werkt averechts, hij zal het negeren. Ben consequent en duidelijk en je hebt een fijn gezelschapsdier in huis.       

9. Hond voor oudere mensen tips

Een hond voor oudere mensen heeft veel waarde. Maar je moet ook rekening houden met onvoorziene situaties.

Heb je of neem je een hond en ben je al ouder zorg dat je iemand in de buurt kent die ook voor de hond kan zorgen als jij het tijdelijk niet kunt. Kies iemand die bekend en vertrouwd is met de hond en deze ook regelmatig ziet.

Weet dat de verzorging van een hond geld kost, dat geldt voor elk ras. Dierenartskosten kunnen behoorlijk oplopen, maak er een spaarpotje voor in de hoop het niet nodig te hebben. Je kunt ook een hondenverzekering afsluiten. Als je een grotere hond hebt dan moet deze ook veel bewegen en voor oudere mensen is dat niet altijd handig en daarom is een Australische herder dan ook niet altijd een goede optie.

Woon je in een appartement kies dan een hond die niet te waaks is om overlast in de flat te voorkomen. Normaal waken geeft je een veilig gevoel.

9.1 Hond voor oudere mensen zijn ook in asiel te vinden

Overweeg een oudere, goed gesocialiseerde hond in huis te nemen als je zelf op leeftijd bent. Neem contact op met een asiel en leg uit waarnaar jij op zoek bent. Een hond waarvan de geschiedenis bekend is, is de meest veilige keuze.    

Een hond in huis zorgt voor gezelligheid. Je bent nooit alleen, een stukje eenzaamheid kan door de hond worden opgevangen. Je moet je bed uit om de hond te verzorgen. Het geeft invulling aan de dag. Je komt vaker buiten en daardoor in contact met anderen. Je hebt met een hond in huis een bepaald ritme. En dat is allemaal goed voor jouw gezondheid. 

Er zijn fysieke en mentale speeltjes en spellen op de markt voor jouw hond, waarmee je hem blij maakt en uitdaagt. Ook zelf zul je genieten van zijn spel. Kijk eens hoe slim hij is!

Een hond in huis heeft veel voordelen, maar denk ook na over de nadelen. Je kunt geen hele dag van huis of er moet oppas geregeld worden.

Een hond zorgt voor meer vuil in huis. Weegt dit echter op tegen onvoorwaardelijke liefde die je van een hond krijgt?

Klantenbeoordeling 8,4

De beste en goedkoopste hondenverzekering

  • Alle hondenrassen welkom
  • 4 pakketten met oplopende vergoeding en dekking
  • Basispakket: consult, diagnostiek, operaties, bijzonderlijk behandelingen, medicijnen
  • Identificatiechip plaatsen inbegrepen
  • Aanvullende verzekeringen mogelijk (chemo, reisverzekering)
  • Direct online afsluitbaar, 14 dagen bedenktijd
  • 92% van de klanten beveelt hun aan
logo online honden speciaalzaak

Pin It on Pinterest

Share This