Je wilt een een Border Collie kopen, er zijn tegenwoordig zoveel fokkers dat het soms lastig is om na te gaan waar jij het beste je deze fraai hond kunt aanschaffen. Daarom helpen wij je graag en geven wij je meer informatie over het ras en ook over waar jij op moet letten als je een Border Collie gaat kopen en waar je dat het beste kunt doen. Neem daarom de tijd om dat even goed door te nemen, want je gaat een maatje voor hopelijk de komende tien jaar (minimaal) kopen!

1. Uiterlijke beschrijving van de Border Collie

Je houdt van een bepaald ras of niet. Maar als jij de Border Collie ziet dan zul je er zomaar verliefd op kunnen worden, een prachtige kop met sprekende ogen (heeft een wijze uitstraling), energiek en vrolijk bovendien.

Ze komen in verschillende kleuren voor,  wit met zwart zie je het meest. Mooie bruine ogen, behalve de blue merles, die (deels) blauwe ogen hebben.

De Border Collie heeft een leuk formaat (ongeveer 53 cm schouderhoogte voor een reu, een teefje is iets kleiner) en een atletisch gebouwd lichaam. Het is een beauty met een prachtige vacht.  

2. Wat heeft de Border Collie nodig om goed te functioneren?

Heel belangrijk om te vermelden is dat een Border Collie een werkhond is. Overweeg heel goed voordat je deze hond in huis gaat nemen of je voldoende tijd en energie hebt om hem de beweging te geven die hij echt nodig heeft.

Het is een prachtige en geweldige hond, maar geen schoothondje of bankhanger.

2.1 Trainen en werken met je hond

Er moet mee getraind of gewerkt worden. Dat kan door hem vee te laten drijven, maar dat zul je niet altijd in praktijk kunnen brengen. Je kunt met hem wel een hondensport gaan beoefenen. Je hebt er een ruime keuze in.

Ga een keer kijken bij een training. Dit is echt een belangrijk advies. Een Border Collie die niet voldoende wordt uitgedaagd is geen leuke hond en daar kan hij zelf niets aan doen. Hij wordt lastig en kan zelfs agressief worden. Dat is zijn baas aan te rekenen. Ga er lekker op uit met je Border Collie en maak samen mooie wandelingen met de hond

De Border Collie is een prachtige en geweldige hond, maar geen schoothondje of bankhanger.

2.2 Mentale inspanning

Naast fysieke beweging heeft de Border Collie ook mentale inspanning nodig, apporteren van balletjes bijvoorbeeld, hij volgt graag commando’s op, hij gaat graag op zoek naar verstopte spullen.

Kun jij dit ras dit allemaal bieden dan functioneert hij als een prima huishond. Hij is baasgericht en heeft één baas. Hij kan prima dag en nacht buiten blijven. Hij zal goed voor je waken! 

3. Laat de Border Collie werken en hij zal gelukkig zijn

Intelligent en graag willen werken zijn de twee ingrediënten die de opvoeding niet moeilijk maken. Een Border Collie volgt graag commando’s op.

3.1 Consequent zijn

Zijn baasje dient consequent te zijn en er zich terdege van bewust te zijn dat hij of zij met een echte werkhond te maken heeft. De Border Collie hecht zich aan zijn baas.

Het is een moedige hond, die onder alle weersomstandigheden zijn werk wil doen. Een buitenkennel is voor dit ras prima, uiteraard niet om er de hele dag in te verblijven. Vanaf anderhalf jaar kun je fietsen met de hond, maar bouw dit wel rustig op!

3.2 Bewegen en uitdagen

Geef deze beweeglijke, alerte en slimme hond voldoende beweging en uitdaging. Het is een sociale hond die prima samen kan met andere honden en katten. Het zijn echter geen allemansvrienden.

Werk jij graag met je hond en wil je wat met je hond bereiken in hondensporten, dan is deze hond zeer geschikt. Om er alleen in het weekend mee te werken is te weinig voor deze rakker.

Een goede honden fokker zal je dit advies zeker meegeven. De fokker zal graag willen weten wat jij met de hond gaat doen.  

Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber

Ga naar de begrippenlijst

Je vind er basiskennis over aanschafopvoeding, ziektes, ras kenmerken en nog veel meer over onze viervoeters. De op alfabetische gesorteerde lijst – meer dan 100 termen en begrippen – wordt regelmatig bijgewerkt en blijft daarmee actueel!

4. Border Collie kopen als puppy bij een erkende fokker

Een Border Collie uit een asiel is een risico, zoals dat eigenlijk bij alle asielhonden het geval is (hoewel jij ze best een nieuw en goed leven gunt). Het meeste met de Border Collie bereik je als hij bij jou als puppy komt wonen.

Zoek een goede honden fokker, een erkende fokker, dat wil zeggen een fokker die is aangesloten bij de rasvereniging van Border Collies. In Nederland is dat BCCN.

4.1 Van horen zeggen…

Door mond tot mond reclame is ook altijd een goede graadmeter, mensen die bij een bepaalde fokker een puppy hebben gekocht en er zeer tevreden over zijn.

Je kunt ook via internet een goed adres zoeken, een afspraak maken en ter plekke gaan kijken hoe de puppy’s gehuisvest zijn en hoe ermee wordt omgegaan. Je ziet dan meteen de moederhond en soms ook de vader.

4.2 Recensies?

Recensies lezen over een bepaalde fokker kan helpen, maar is niet waterdicht. Koop nooit een puppy op Marktplaats. Hoe jammer ook voor deze puppy’s, je haalt je in veel gevallen een heleboel ellende en frustratie op je nek.

Zoek maar eens op border collie kopen en dan zie je allerlei verhalen, maar jij moet bij een goede en verantwoorde fokker informeren om een gezonde border collie te kopen.

4.3 Stamboom en kosten

Een mooie border collie kopen, denk aan een stamboom. Een goede puppy met stamboom kost veel geld ongeveer 1.000 tot 1.200 euro. Wordt er een puppy voor 100 euro aangeboden dan weet je dat je in veel gevallen met een (malafide) handelaar te maken hebt.

Uitzonderingen daargelaten, je dient dan de geschiedenis van de hond te kennen, bijvoorbeeld als een hond door persoonlijke omstandigheden van het baasje herplaatst moet worden.

4.4 Goede voorbereiding border collie kopen

Ben je geïnteresseerd in dit fraaie ras en wil je een border collie kopen? Lees er alles over, ga bij trainingen en wedstrijden kijken en praat met mensen die een Border Collie hebben.

Je kunt er niet genoeg over te weten komen, voordat jij een Border Collie zelf aanschaft. Bereid je goed voor, dat is sowieso al de voorpret. Een border collie kopen is een leuk, en zeker als je de tijd hebt om samen aan het werk te gaan, dan kun jij een verantwoorde keuze maken en een border collie kopen.    

5. Extra tip!

Via onze site kan je een verzameling eBooks aanschaffen over deze mooie hond. Het eerste boek heet de ‘Ontdek de Border Collie geheimen‘ waarbij je allerlei extra bonus informatie krijgt.

Overweeg je een Border Collie te adopteren of hem uit het asiel te halen, weet dat het niet eenvoudig is en vraag hulp bij gedragsproblemen, zodat de hond niet weer terug moet naar het asiel. Volg in elk geval een goede gehoorzaamsheidtraining.

Het is een nobel streven om asieldieren op te vangen, maar het resultaat moet 100% goed zijn. Het geeft veel verdriet voor mens en dier als het dier opnieuw “zijn” huis moet verlaten. Ga verantwoord een border collie kopen en zorg dat je goed bent voorbereid.

Pin It on Pinterest

Share This