Een tweede hond erbij? Voor sommige hondenliefhebbers geen vraag, maar een natuurlijk “ja”. Toch is het verstandig er even bij stil te staan voordat je een tweede hond aanschaft. Daarom gaan we daar ook dieper op in met dit artikel.

1. Wel of geen tweede hond erbij?

Het klinkt altijd erg leuk een tweede hond erbij, en het is fijn als je honden samen kunnen spelen. Maar het verloopt niet altijd zoals je zou willen. Daarom moet je het volgende goed overwegen:

 • Hoe is de (gezins)situatie op dit moment?
 • Zijn de huisgenoten ook positief om een tweede hond in huis te halen?
 • Hoe oud is de huidige hond? Zal deze een andere hond in zijn territorium accepteren?
 • Wat is zijn fysieke toestand?
 • Heb je ruimte genoeg voor twee honden?
 • Heb je geld voor een tweede hond? Denk aan kosten van het voer, de entingen en ontwormkuren van de dierenarts, de hondenbelasting.
 • Met twee honden wandelen kan moeilijk zijn als de honden erg sterk zijn.

2. Nadenken over een tweede hond erbij

Bovenstaande is niet bedoeld om je te ontmoedigen, maar om je aan het denken te zetten, zoals je dat ook doet voordat je een eerste hond aanschaft. Zet de voordelen en nadelen van een tweede hond op een rijtje. Er kunnen problemen ontstaan als de ene hond de andere niet accepteert.

Echter ook met andere zaken moet je rekening houden. Bijvoorbeeld de ruimte in de auto als je de honden mee wilt nemen. Kun je met twee honden net zo eenvoudig op vakantie als met twee of laat je ze thuis of in een pension. Je hebt extra kosten als ze meegaan, je betaalt ervoor in een vakantieaccommodatie. Ook het honden pension kost geld, vergeet de enting tegen kennelhoest niet. 

Zet de voordelen en nadelen van een tweede hond op een rijtje

3. Tweede hond erbij, goede keuze!

Twee honden kan ook ontzettend leuk zijn en daarvan hebben we veel leuke dingen op een rijtje gezet:

 • Ze voeden elkaar op (ook de stoute dingen nemen ze van elkaar over).
 • Ze kunnen hun energie beter kwijt door samen te spelen.
 • Ze zijn nooit echt alleen als het baasje van huis is.
 • Als de ene hond dood gaat, door ouderdom bijvoorbeeld, vind je troost bij de andere.
 • Een hond is een roedeldier, jij bent de leider. Door twee honden te nemen kom je dichtbij de natuurlijke behoefte van een hond, namelijk tot een roedel behoren. Met één hond zal hij het gezin als zijn roedel zien.
 • Een jonge hond bij een oude nemen zorgt vaak voor een opleving van de wat oudere hond. Hierbij wel opletten dat de drukke puppy of jonge hond de oude hond ook rust gunt. Daarvoor zorg jij als baasje.

Maak zelf de keuze of het in jouw situatie mogelijk is om er een tweede hond bij te nemen. Het is een heel persoonlijke keuze en alleen jij en je huisgenoten kunnen deze keuze maken. Welke hond je kiest is heel persoonlijk, misschien een Franse Bulldog? Onderstaande video geeft ook een mooie inkijk hoe het is om een tweede hond te nemen.

3.1 Koop nooit in een opwelling een tweede hond erbij

Een keuze (als het goed is) voor vele jaren. Koop nooit een tweede hond in een opwelling (omdat hij er zo schattig uitziet), maar denk er goed over na. Gaat het over een herplaatsing vraag zoveel mogelijk info over de betreffende hond om een goede start te maken.

Krijg je na een poosje toch problemen met de nieuwe hond, vraag er hulp bij van een gedragsdeskundige. Kies liever niet voor de optie om de hond weer terug te brengen naar de vorige eigenaar, het asiel of het pension.

Het heeft een grote impact op de hond om steeds verplaatst te worden. Kan het echt niet anders? Geef alle info die je hebt vergaard over de hond in de tijd dat hij bij je woonde goed door, zodat er een goed alternatief (een nieuw baasje) gezocht kan worden en hij bijvoorbeeld niet bij andere honden geplaatst gaat worden of in een gezin met kinderen als dat problemen gaf.


Het grote puppy boek

Maak van je puppy een lieve gehoorzame hond!

Het eBook is zeer uitgebreide handleiding en studieboek geschreven door gepassioneerde auteur Geert Vazant. Hij meer dan 25 jaar ervaring in het opvoeden, trainen en verzorgen van (jonge) honden. Inhoudelijk adviseert de redactie positief over dit boek en kan je aanschaffen met een mooie korting!


4. Wanneer een tweede hond erbij?

Misschien heb je na het lezen van alle informatie alle punten op een rijtje gezet en ben je tot de conclusie gekomen dat een tweede hond erbij voor jullie alleen maar voordelen zal hebben.

Misschien werkt een van de twee veel thuis, hebben de honden een grote tuin waar ze kunnen spelen en hebben ze ook een goede plek om beide tot rust te komen. Je moet je dan nog wel afvragen wanneer is het goed om een tweede hond erbij te pakken?

4.1 Oudere hond

Als je al een oudere hond hebt, kan het leuk zijn een andere hond erbij te pakken, maar kijk dan goed naar wat voor hond. Als het een erg drukke hond is en je oudere hond houdt er niet van, dan is dat geen goede keuze.

Soms kan een jongere hond een oudere hond juist op laten leven en weer laten genieten.

Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber

Ga naar de begrippenlijst

Je vind er basiskennis over aanschafopvoeding, ziektes, ras kenmerken en nog veel meer over onze viervoeters. De op alfabetische gesorteerde lijst – meer dan 100 termen en begrippen – wordt regelmatig bijgewerkt en blijft daarmee actueel!

4.2 Pup

Twee pups tegelijkertijd bijvoorbeeld lijkt mensen ook leuk omdat ze dan samen kunnen spelen, maar is dat een goed idee? Als je beide een pup onder je hoede kunt nemen qua opvoeding misschien wel. Maar het is lastig, ze hebben veel oog voor elkaar en dan is het lastig om duidelijk te maken wat er wel en niet mag.

Het is vaak fijner als je een hond hebt die alle commando’s kent en weet wat er wel en niet mag. Een andere hond die er dan bij komt kan het overnemen.

4.3 Plezier

Uiteraard gaan ze ook samen plezier maken en dingen uitvreten, maar dat hoort erbij. Misschien heb je wel een hele brave hond en komt er een tweede hond bij en gaan hij steeds meer ondeugend zijn. Alleen maar leuk als ze veel aan elkaar hebben, plezier en steun.

Sommige honden zoeken elkaar ook op als ze willen slapen, anderen kiezen liever een eigen plek. Laat de honden daarin vrij, dwing niets, laat ze gewoon lekker samen spelen en gun ze op tijd hun rust. Dit is de manier om het allemaal leuk te hebben met een tweede hond erbij, misschien wel een Shiba.

Een hond uit het asiel kun je ook altijd een goede thuis geven. Je moet dan wel goed navragen wat het verleden is van de hond en wie weet kan het wel een goede match zijn met jouw hond. Denk er goed over na wanneer en welke hond je erbij wil en dan ga je samen genieten.  

5. Conclusie wel of geen tweede hond erbij?

Een tweede hond erbij heeft wat voeten in aarde zoals je hebt gelezen. Toch gaat het in veel gevallen heel goed en is er een leuk hondenleven weggelegd voor de honden in een gezin met meer dan één hond.

Jij bent de leider van beide honden, zorg ervoor dat dit duidelijk is en er zullen zich in de meeste gevallen geen of minder problemen voordoen. Jullie zullen van elkaar genieten.  

5.1 Wees eerlijk

Je moet dus echt goed kijken naar jouw situatie en eerlijk zijn, is het voor jou mogelijk en vooral kan het financieel? Je gaat er vanuit dat je honden gezond zijn, maar er kan altijd wat gebeuren. Je wil dan wel naar de dierenarts kunnen gaan en het financieel aan kunnen.

Maar ook moet je kijken of dat de honden ondanks dat ze dan samen zijn, niet te veel alleen zijn. Ze moeten ook genoeg gelegenheid krijgen om lekker te spelen en te wandelen. Ook van belang is dat ze ieder een eigen plek hebben om tot rust te komen want dat heeft iedere hond nodig.  

Pelsbarn premium hondenbed

Pak de extra korting van 10%!

De droom van elke hond: een eigen plek gezellig naast jou!

 • Bescherm thuis je meubels tegen haren en voorkomt vieze poten op de bank
 • Werkt rustgevend voor je hond door de verhoogde rand
 • Was machine-vriendelijk: snel schoon
 • Verbetert de slaapkwaliteit van je hond (elk ras en leeftijd)
 • Hoogwaardige materialen (vegan), uniek ontwerp en Scandinavisch design

Ik wil een echte Pelsbarn kopenMet 10% korting 

 

Pelsbarn en trustpilot -300

 • Hoes is 100% veganistische Viscose vezels en voelt extreem zacht aan als zijde.
 • Geen gewrichtsproblemen dankzij verhoogd ontwerp
 • Honden krijgen geen huidproblemen of oververhitting door de gebruikte luchtige stoffen
 • Hoes kan door 2 ritssluitingen snel verwijderd worden en kan in de wasmachine
 • Bodem van het Pelsbarn bed is verstevigde Oxford stof. Beschermd je hond tegen oneffen en gladde oppervlakten

Ik wil een echte Pelsbarn kopenMet 10% korting! 

 

Pelsbarn mand voorbeeld


Garanties

 • Houdt zijn vorm
 • Verwijderbare en wasbare hoezen
 • Hoogwaardige kwaliteit & bijtbestendig
 • Gemaakt van niet-toxische materialen
 • Ontwikkeld met Wakker Dier en per aankoop een gift aan het asiel

Acties:

 • Nu tijdelijk van €99 euro voor €74 euro!
 • Extra 10% korting als je besteld via onze site!

Ik wil een echte Pelsbarn kopenMet 10% korting! 

 

 

Pelsbarn mand wasmachine vriendelijk

 

Pin It on Pinterest

Share This