Hoeveel soorten hondenrassen zijn er wereldwijd? Een moeilijke vraag, bedoel je dan de door FCI, een organisatie die hondenrassen registreert en stambomen bijhoudt, erkende rassen? FCI (Fédération Cynologique Internationale) telt er meer dan 345. Deze kun je indelen in bepaalde groepen die ook weer onderverdeeld worden in rassen.

1. Soorten hondenrassen zijn gegroepeerd

Onderstaand volgt een overzicht, plus enkele belangrijke kenmerken van het ras. Wellicht is dit een handige manier om te bepalen uit welke groep je graag een puppy wilt aanschaffen.

1.1 Schapenhoeders en veedrijvers

Schapenhoeders en veedrijvers, de Hollandse en Mechelse Herder, de Border Collie, de Kuvasz. Het zijn van oorsprong drijvers en bewakers van de kudde.

De hoeders en drijvers hebben veel beweging nodig. Het zijn zeer actieve honden, die gericht zijn op het baasje. Ze gaan graag achter bewegende mensen en dingen aan. Een belangrijk aandachtspunt als jij de hond als huishond neemt.

De honden lijken door het vele bewegen wat nerveus. Een hondenras dat een kudde moet bewaken, Kuvasz bijvoorbeeld, is een zelfverzekerde en zelfstandige hond, die afstandelijk is tegenover vreemden. Dit ras (groot en sterk) gaat graag zijn eigen weg.   

1.2  Pinchers en Schnauzers, Molosserdog en Zwitserse Sennenhonden

Pinchers en Schnauzers jagen op ongedierte behalve de Dobermann Pincher die doet dienst als waak- en verdedigingshond en de Riesenschnauzer is een veedrijver. Pinchers en Schnauzers zijn pientere en actieve honden met jachtinstinct.

Niet geschikt voor wonen op een flat, omdat ze graag blaffen. Ze hebben duidelijkheid nodig anders nemen ze een loopje met je (maar dat doen meer rassen).

De Molosserdog liep vroeger met het leger mee ter verdediging en ook voor de jacht werd deze sterke beer gebruikt. Je moet overwicht hebben op deze hond, want als hij bijt houdt hij vast.

Al zal hij niet zo snel kwaad worden en toehappen. Het is een rustige hond. De Sennenhonden zijn waakse honden, zelfstandig ook en actief, vooral de Appenzeller, de kleinere soort onder de Sennenhonden.

   

1.3 Terriërs een van de actiefste soorten hondenrassen

Deze honden zijn prima voor de jacht, het zijn moedige honden. Behoorlijk eigenwijs, graven graag en blaffen vaak. Kunnen niet altijd goed omgaan met andere honden. Wees consequent in de opvoeding.

Er zijn verschillende Terriërs, de kleine bijvoorbeeld de Yorkshire Terriër en de middelgrote bulldogachtige Stafford Terriër.

1.4 Dashonden (teckels)

Deze honden zijn er kortharig, langharig en ruwharig. Wat betreft de grootte is er kaninchen, de dwerg en de standaard dashond. Het zijn jagers en gravers (ook in de tuin).  

Denk niet “oh die kleine hond” bij het opvoeden, want het zijn behoorlijk eigenwijze types die graag hun eigen gang gaan, zoals fietsers en auto’s narennen. Het commando “hier” wordt dan nog weleens “vergeten”.    

Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber

Ga naar de begrippenlijst

Je vind er basiskennis over aanschafopvoeding, ziektes, ras kenmerken en nog veel meer over onze viervoeters. De op alfabetische gesorteerde lijst – meer dan 100 termen en begrippen – wordt regelmatig bijgewerkt en blijft daarmee actueel!

1.5  Spitsen en Oerhondtype

De volgende soorten hondenrassen zijn Spitsen; het zijn wakers, trekhonden en jagers. Het zijn Poolhonden die het liefste in groepsverband werken, een voorbeeld is Husky (sledehond) en de Shiba.

Basenji is een voorbeeld van een Oerhond. Een hond met een sterke eigen wil, rustig in huis, buiten actief. Moeilijk om buiten los te laten, jachtinstinct zorgt ervoor dat hij graag op stap gaat.

1.6 Drijvende honden, Zweethonden

Drijvende honden sporen wild op en drijven dat op, een voorbeeld is de Beagle.

De bloedhond volgt een bloedspoor en behoort tot de groep Zweethonden. Deze honden zijn niet graag alleen, zijn aanhankelijk naar het gezin toe, maar gaan buiten hun neus achterna. Ze hebben een sterk ontwikkeld jachtinstinct.

1.7 Staande honden

Deze honden sporen het wild op en nemen dan de karakteristieke staande houding aan. Ze jagen het op als de jager het commando geeft, deze schiet het wild en de hond mag de prooi ophalen.

Voorbeelden zijn: de Pointer, de Ierse Setter, de Duitse Staande, de Drentse Patrijs. Lieve, gevoelige honden met een goede neus waardoor het moeilijk is ze terug te roepen. Daar moet flink voor geoefend worden, wat kenmerkend is deze soorten hondenrassen.

1.8 Retrievers en Waterhonden

Deze soorten hondenrassen halen voor de jager het geschoten wild op, op het land en de Waterhonden doen datzelfde op het water. Golden en Labrador Retriever apporteren erg graag.

De Wetterhoun is een waterhond, een goede zwemmer, wel eigenzinnig. Het uithoudingsvermogen van deze groep honden is enorm groot. Leer de honden om niet zomaar het water in te gaan maar alleen op commando. Dat voorkomt dat ze achter eenden aangaan.

1.9 Gezelschapshonden

Honden uit deze groep zijn er om mensen gezelschap te houden. Ze zijn er speciaal voor gefokt. Ze zijn niet graag alleen. Leer ze dat laatste wel aan vanaf de puppyleeftijd, uiteraard om te beginnen met enkele minuten.

Je hebt een gezelschapshond niet om hem of haar de hele dag aan het lot over te laten en alleen thuis te laten, houd daarmee rekening als je overweegt een hond te nemen.

Gezelschapshonden kunnen uit alle rassen voortkomen. Kies bijvoorbeeld bij een Duitse Herder een herder uit de showlijn, is de herder bedoeld om een terrein te bewaken dan neem je een herder uit de werklijn. De fokker kan je er alles over vertellen. 

1.10 Windhonden

Deze honden jagen met hun ogen niet met hun neus. Voorbeelden zijn de Whippet, de Hazewind, de Ierse Wolfshond. Het zijn rustige en aanhankelijke honden in huis, daarbuiten zijn ze actief, erg snel en het is moeilijk om deze honden niet aangelijnd bij je te houden.

Je mag deze honden niet in het veld loslaten, hij gaat op jacht om wild te vangen. De hond zal zich van dat verbod niets aantrekken, daarom ook mag hij niet loslopen in de velden. Leer hem om naast de fiets met je mee te lopen om toch voldoende beweging te krijgen.   

2. Nog niet erkende soorten hondenrassen

Er zijn nog meer soorten hondenrassen die ondertussen al dan nog niet zijn erkend: het Markiesje, de witte Herder, de Boerboel, de Amerikaanse Bulldog, de Jack Russell Terriër. 

Je kunt een hond uitzoeken op het uiterlijk, maar ook op zijn eigenschappen. Er zijn honden met zwemvliezen, honden die niet verharen, honden die altijd proberen om de kuierlatten te nemen en honden die het prettig vinden om in de buurt van het baasje te blijven.

Er zijn honden die huis en haard bewaken, maar ook allemansvriendjes, die zelfs een inbreker vriendelijk zullen begroeten. Honden die steeds de aandacht vragen en bezig gehouden moeten worden en honden die de hele dag liever lui zijn dan moe.

3. Puppy kiezen

Bij het kiezen van een puppy kun je op veel zaken letten. Verdiep je er in, want een hond heb je niet voor even, maar voor een lang hondenleven (ten minste dat is de bedoeling). Waar let jij op?

  • Het uiterlijk
  • Het karakter
  • De verzorging
  • Huisvesting, heb je plaats voor een grote hond of is een klein ras beter?
  • Waarvoor is de hond geschikt? Wordt het een huishond of heb je andere plannen met hem? Een goede fokker zal daar graag met je over praten.

Natuurlijk kan een hond uit een bepaald nest net iets anders zijn dan je had verwacht als je een keuze hebt gemaakt aan de hand van de omschrijvingen van een bepaald ras. Echter in grote lijnen zal het kloppen.

3.1 Stel jezelf vragen

De vraag hoeveel hondenrassen zijn er wereldwijd zal ieder jaar met een ander aantal worden beantwoord. Er komen namelijk steeds meer honden en rassen. Je krijgt onderweg en in andere situaties steeds vaker te maken met hondeneigenaren en verschillende hondenrassen.

3.2 Iedere hond is anders

De ene hond zal lief zijn, de andere kan flink uithalen. Een gehoorzame hond, een betrouwbare hond is dan essentieel. Probeer door de hond goed te observeren om te weten hoe hij zal/kan reageren in bepaalde situaties.

Toch kan hij je altijd verrassen met gedrag dat je niet verwacht. Ook de andere hondeneigenaar en/of de hond kunnen daartoe de aanleiding zijn.

Ben en blijf alert als je met jouw hond de straat op gaat. Je ziet zoveel honden loslopen die achter rennende kinderen aangaan, meestal gaat het goed en is het spelenderwijs, maar die ene keer dat het fout gaat kan het enorme gevolgen hebben.

4. Goede opvoeding

Een goede opvoeding wordt steeds belangrijker naarmate het drukker wordt met deze viervoeters. Gelukkig zijn er in veel regio’s, ook bij jou in de buurt, hondenclubs en hondenverenigingen voor een training, bijvoorbeeld voor de gehoorzame huishond of als politiehond (maar dan heeft een hond al veel andere cursussen gevolgd).

Voor de meeste soorten hondenrassen zijn er wel hondenclubs. Bezoek onze pagina met alle hondenrassen, waarbij je per hondenras kan terug vinden de verwijzing naar een rasvereniging en hondenclubs.

4.1 Een hondenclub is leerzaam

Het is leerzaam en leuk om daar een kijkje te nemen en je te verbazen wat deze honden allemaal kennen en kunnen. En dat allemaal doordat je hebt gekozen voor de juiste hond (een hond uit de werklijn of showlijn), maar zeker ook door de tijd en energie, het geduld dat een eigenaar erin heeft gestoken en als duo heeft gewerkt met zijn hond. 

Wie weet heb jij wel een leuke kantoorhond gevonden tijdens je zoektocht.

Dus hoeveelheid van alle hondenrassen zijn er wereldwijd? In ieder geval meer dan 300 en dat kunnen er alsmaar meer worden, zeker als we de nog niet erkende rassen meerekenen.

Het Grote PuppyBoek

Wil jij van je pup een lieve gehoorzame hond maken?

Jouw puppy krijgt een goede opvoeding met dit handboek!

  • Complete handleiding om jouw gewenste puppy aan te schaffen
  • Krijg een geweldige band met je viervoeter
  • Inzicht in de groeifasen en bijbehorend (on)gewenst gedrag
  • Ontdek hoe je je huis voorbereidt op de komst van je pup
  • Leer de snelste methode om je pup volledig zindelijk te maken.

Ik wil nu het eBook kopenDirect toegang 

Het grote puppy boek

  • Zo ziet de pup de wereld
  • Van puppy tot volwassen hond
  • Je pup zindelijk maken
  • Krachtige socialisatie tips
  • Dagelijkse verzorging en aanraken
  • Belangrijke commando’s en goede manieren aanleren
  • Leren alleen zijn zonder blaffen e/o knagen
  • Puppy’s laten leren op 2 fraaie manieren

Ik wil het eBook kopenDirect toegang 

 

  • Ervaren auteur met 25 jaar ervaring met opvoeden en trainen van (jonge) honden
  • Boek kost geen €37 euro, maar (tijdelijk) €27 euro
  • Gratis 3 bonussen (waarde: €29,97)
  • Bonus1: Zo Denkt Een Hond
  • Bonus2: Mijn Hond is Ziek!
  • Bonus3: Levenslange updates
  • Tientallen positieve recensies, ook van fokkers
  • 60 dagen niet goed geld terug garantie

Ik wil het eBook kopenDirect toegang 

 

Pin It on Pinterest

Share This