Er zijn veel verschillende hondenrassen die allemaal een ander prijskaartje hebben. Ook verschilt het waar je het koopt en wat de omstandigheden van de hond zijn.
Zo is een hond met stamboom duurder dan eentje zonder. Dat heeft meerdere redenen, wij leggen je uit waarom dat zo is en bepaalt hoeveel kost een hond.

1. Wat bepaald de prijs

Hoeveel kost een hond kan aan diverse dingen liggen. Zo hoeft een grote hond niet per se duurder te zijn dan een kleine. Je hebt namelijk een aantal kleine rashonden die een waarde hebben van een paar duizend euro, waarbij je grote honden hebt die een veel lagere waarde heeft. Lees ook ons artikel waar je het beste een kond kan kopen.

Op dat moment gaat het echt om de populariteit en de status van de honden op dat moment.

1.1 Hoeveel kost een hond en zijn stamboom?

Daarbij komen we nog even terug op de stamboom. Heb je een puppy die een stamboom heeft en beide ouders ook dan is die automatisch al meer waard. Dit omdat er geen erfelijke ziektes zijn en dat is dus als het ware bewezen.

Een hond zonder stamboom kan ziektes krijgen omdat die niet bekend zijn. Dit betekend overigens niet dat elke hond zonder stamboom ziek gaat worden, je hebt alleen puur de garantie daarmee niet.

1.2 Voor afwijkingen kan je betalen

Vaak ligt het ook aan de kwaliteit van de hond. Als je het zo leest klinkt dat ook heel raar, maar sommige honden hebben een mooiere vacht of er is iets met de ogen.

Neem bijvoorbeeld een husky sommige hebben twee verschillende kleuren oog. Die honden zijn dus duurder doordat die specialer is dan twee dezelfde kleur ogen.

Voor twee verschillende kleuren ogen betaal je meer

2. Hoeveel kost een hond in onderhoud?

Buiten de aanschafprijs heb je ook nog de kosten om de hond te onderhouden. Nou is het wel zo dat dit gedeeltelijk ook aan de mens zelf ligt en de hond natuurlijk.

Je hebt mensen die echt kijken naar de ingrediënten van het voer en gebaseerd daarop kopen. In dat geval kan het snel zo zijn dat die voeding veel duurder is dan andere. Zo geef je dus meer uit dan een ander. Nou is goedkoper voer niet per se slecht.

2.1 Let op de hondenbelasting

Ook verschilt het per gemeente of je bijvoorbeeld hondenbelasting hebt. Zo heb je dat niet meer in Amsterdam maar verder in andere gemeenten wel. Hier verschilt het bedrag ook per soort hond die je hebt. Je betaald meer voor een grote hond dan voor een kleine.

Je kunt ervoor kiezen een hondenverzekering af te sluiten. Dit vergoed je dierenarts kosten en voorkomt dat jij kosten hebt. De vraag is alleen of je daar echt geld mee bespaart of juist meer door uitgeeft.

2.2 Vergeet de kapper niet..

Sommige hondenrassen hebben haren en sommige hebben een vacht. Het verschilt ook per hond of die haren groeien of niet. Je hebt honden die elke dag ook geborsteld moeten worden tegen klitten, maar die honden moeten meestal ook eens in de zoveel tijd naar de kapper.

Dit kun je ook zelf doen met een hondentondeuse maar die haren moeten in ieder geval getrimd.

2.3 Dierenarts werkt niet voor niets

Mocht je dus geen verzekering nemen wat de meeste mensen ook niet doen, dan heb je ook nog de dierenarts kosten.  Dit varieert natuurlijk enorm per hond en wat ie heeft maar om daar in ieder geval rekening mee te houden.

Wel moet je rekening houden met entingen die hij eens in de bepaalde tijd dient te krijgen. De kosten hiervan vallen doorgaans wel erg mee.

Als laatste heb je bijvoorbeeld nog de kosten om te castreren of steriliseren indien je geen pups wilt. Ook heb je nog de kosten voor een halsband, het tuigje en bijvoorbeeld vlooienspul.

2.4 Hondenspullen zijn ook nodig

Een mand of speeltjes zijn ook nog kosten die er vaak bij komen kijken, maar die kosten liggen natuurlijk in je eigen handen wat jij uitgeeft daaraan. Een tip maak een lijstje met wat je nodig hebt en spaar eventueel van te voren ervoor.

3. Hoeveel kost een hond nog meer?

Er zijn ook kosten die weinig voorkomen maar er toch wel zijn. Zo heb je bijvoorbeeld kosten voor een uitlaatservice. Niet veel mensen hebben dit maar voornamelijk mensen die weinig thuis zijn of die wegens gezondheidsredenen niet met de hond kunnen wandelen. Deze service is namelijk niet per se goedkoop.

Een hondenpension is ook nog een mogelijkheid die er is qua het maken van kosten. Mocht je op vakantie gaan en niemand hebben die op de hond kan passen dan kun je ze in een pension doen.

Dit is een soort hondenhotel waarbij je hond voor een aantal dagen verblijft en zij de zorg van de hond op zich nemen. Het varieert per hotel en per hond wat de kosten hiervan zijn.

Samenvattend hoeveel kost een hond is mede afhankelijk van je persoonlijke mogelijkheden en natuurlijk je portemonnee. Succes met de voorbereidingen!

Het Grote PuppyBoek

Wil jij van je pup een lieve gehoorzame hond maken?

Jouw puppy krijgt een goede opvoeding met dit handboek!

 • Complete handleiding om jouw gewenste puppy aan te schaffen
 • Krijg een geweldige band met je viervoeter
 • Inzicht in de groeifasen en bijbehorend (on)gewenst gedrag
 • Ontdek hoe je je huis voorbereidt op de komst van je pup
 • Leer de snelste methode om je pup volledig zindelijk te maken.

Ik wil nu het eBook kopenDirect toegang 

Het grote puppy boek

 • Zo ziet de pup de wereld
 • Van puppy tot volwassen hond
 • Je pup zindelijk maken
 • Krachtige socialisatie tips
 • Dagelijkse verzorging en aanraken
 • Belangrijke commando’s en goede manieren aanleren
 • Leren alleen zijn zonder blaffen e/o knagen
 • Puppy’s laten leren op 2 fraaie manieren

Ik wil het eBook kopenDirect toegang 

 

 • Ervaren auteur met 25 jaar ervaring met opvoeden en trainen van (jonge) honden
 • Boek kost geen €37 euro, maar (tijdelijk) €27 euro
 • Gratis 3 bonussen (waarde: €29,97)
 • Bonus1: Zo Denkt Een Hond
 • Bonus2: Mijn Hond is Ziek!
 • Bonus3: Levenslange updates
 • Tientallen positieve recensies, ook van fokkers
 • 60 dagen niet goed geld terug garantie

Ik wil het eBook kopenDirect toegang 

 

Pin It on Pinterest

Share This