Een puppy socialiseren, daar komt heel veel bij kijken. Als je al vaker een hond hebt gehad, dan weet je misschien wel een beetje wat jou te wachten staat. Maar iedere hond is weer anders, dus ook een puppy socialiseren kan op verschillende manieren verlopen.
Inhoudsopgave
- 1. Hoe moet je een puppy socialiseren?
- 1.1 Geniet van de vordering van puppy socialiseren
- Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber
- 2. Laat de puppy met je gezin meedraaien
- 3. Een puppy socialiseren kost tijd
- 4. Neem de tijd en geniet van de puppy
- 5. Wat kun je allemaal gebruiken voor een puppy socialiseren?
- 6. Bijzondere situaties puppy socialiseren
1. Hoe moet je een puppy socialiseren?
Om te beginnen dien je te weten wat het socialiseren van een hond inhoudt. Socialiseren is de hond met zoveel mogelijk situaties kennis laten maken, op een rustige ongedwongen manier. Het dient echter niet bij die kennismaking te blijven. Alles dient regelmatig herhaald te worden, zodat er gewenning voor de hond ontstaat en geen angst.
Hij moet alle nieuwe dingen (en dat is in het begin alles wat hij meemaakt) vaker ervaren, zodat hij herinneringen en associaties maakt.
Jij als zijn baasje moet in de socialisatieperiode aan de hond duidelijk maken welk gedrag jij in de bepaalde situaties wenst. Hoe beter je deze periode aanpakt (met geduld en respect), des te meer plezier en gemak je daarvan zult hebben in de rest van zijn hondenleven.
1.1 Geniet van de vordering van puppy socialiseren
Een goed gesocialiseerde hond is niet alleen voor jou fijn, maar tevens prettig voor de hond zelf als hij weet wat er van hem wordt verwacht. Je krijgt dan een zelfverzekerde en vrolijke hond. Alle tijd die je erin steekt is het meer dan waard. Zie het socialiseren niet als een zware taak, maar geniet van de vorderingen die de puppy maakt.
Bedenk bij alles wat je met hem doet dat een puppy een levend wezen is en geen robot! Gaat het een dag wat minder goed, morgen komt er weer een dag. Vergeet niet de puppy uitbundig te belonen als hij gewenst gedrag laat zien.
Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber
Je vind er basiskennis over aanschaf, opvoeding, ziektes, ras kenmerken en nog veel meer over onze viervoeters. De op alfabetische gesorteerde lijst – meer dan 100 termen en begrippen – wordt regelmatig bijgewerkt en blijft daarmee actueel!
2. Laat de puppy met je gezin meedraaien
In het algemeen dient de puppy zoveel mogelijk in het gezin mee te draaien. Van deze dagelijkse ervaringen leert hij veel. Een hond associeert, dat wil zeggen dat hij de dingen die hij meemaakt aan elkaar verbindt. Als dat met regelmaat dezelfde zaken zijn dan zullen deze associaties hem leren hoe het er in het gezin aan toe gaat.
Je loopt naar de voerton en vult zijn bak, je roept hem om te komen eten. Hij luistert naar zijn naam (dat heb je hem al geleerd), komt naar je toe en wordt beloond met eten. Als je dat elke keer op dezelfde manier aanpakt, zal hij meteen klaarstaan om te eten als je naar zijn voerton loopt of naar de plek waar jij zijn eten bewaart.
2.1 Activiteiten voor puppy socialiseren
Het is dan niet meer nodig om hem te roepen. Hij weet al wat er komen gaat.
- Zo ook als je met hem gaat wandelen. Als jij steeds dezelfde volgorde aanhoudt, jas van de kapstok nemen, schoenen aantrekken, riem pakken en de puppy roepen, weet hij nog voordat je hem roept dat jullie gaan wandelen en zal hij klaarstaan. Hoe duidelijker jij alles aanpakt en regelmaat in de dagelijkse gang van zaken hebt (op bepaalde tijden eten, wandelen, spelen, trainen) des te eerder zal de puppy alles aanvoelen. Betrek hem overal bij en hij leert ervan.
- Een puppy die constant wordt weggestuurd en waar niets mee wordt ondernomen zal de meeste tijd afwachten en niets ondernemen, hij vindt namelijk geen gehoor bij je. Het is zo leuk om een ondernemende puppy te zien opgroeien met alle stoute dingen die erbij horen. Een puppy die veel dingen (veilig en verantwoord) mag uitvreten brengt je veel plezier. De puppy is dan betrokken bij alles wat je doet. Je kunt hem dan ook veel leren, weliswaar met veel geduld. Mag hij telkens als jij in de tuin gaat werken met je meelopen, dan kun je hem leren een veger te dragen.
- Geef hem taakjes die hij aan kan. Dit hoort ook bij een puppy socialiseren. Je koppelt er een commando aan, bijvoorbeeld vast, als hij de veger voor je moet dragen en los om de veger weer terug te krijgen. Dergelijke activiteiten zijn een prima training, spelenderwijs leert hij veel. Jij dient hiervoor de tijd te nemen en geduld te tonen, het gaat niet vanzelf. Een training hoeft niet op een bepaalde tijd plaats te vinden, deze vindt gedurende de gehele dag plaats. Integreer het socialiseren door de dag. Uiteraard gebeurt het op een speelse manier. De puppy zal graag nieuwe dingen leren, maar overvraag hem niet. Herhaal vaak en beloon hem uitbundig, zodat hij er plezier in blijft houden.
3. Een puppy socialiseren kost tijd
Neem er ruimschoots de tijd voor. Veel dingen leert hij door de gehele dag in het gezin mee te doen. De hele dag ben je bezig met je puppy socialiseren. Een dichtvallende deur, harde muziek, het geluid van een stofzuiger….. je staat er niet zo bij stil, maar dit zijn allemaal geluiden die voor de puppy nieuw zijn, waaraan hij moet wennen. Daarnaast zijn er veel andere zaken waarvoor je er met de puppy opuit dient te gaan.
3.1 Samen ondernemen
Onderneem van alles met hem om de puppy kennis te laten maken met het verkeer, meegaan in de auto, het lopen door een winkelstraat met veel publiek, de kermis, wandel langs een wei met koeien, loop tijdens een speelkwartier langs de speelplaats van de basisschool. Ga ook als het donker is de straat op, de puppy kan dan wennen aan schaduw, koplampen van een auto en dergelijke.
Het lijkt allemaal zo normaal voor ons als mensen, voor de puppy is dat echter nieuw en dat kan best eng zijn. Kortom zoek allerlei verschillende locaties op waar de puppy andere geluiden hoort en mensen en dieren tegenkomt. Uiteraard stel jij de puppy niet in één dag bloot aan veel verschillende zaken.
Let goed op zijn welzijn. De ene puppy kan meer aan dan de andere, houd daar rekening mee. Het kan nodig zijn een stap terug te doen. Je merkt het als zijn gedrag verandert en hij bijvoorbeeld niet meer vrolijk is, niet meer mee wil lopen, wellicht overvraag je hem. Reinheid, regelmaat en rust, ze zijn alle drie belangrijk.
4. Neem de tijd en geniet van de puppy
Neem de tijd voor een puppy socialiseren en neem gas terug als je merkt dat het teveel wordt. Geef de puppy een-op-een aandacht. Wanneer je hem iets nieuws wilt aanleren doe dat in kleine stapjes en oefen liever 3 keer per dag 10 minuten dan een keer per dag 30 minuten achterelkaar. De concentratie is bij de jonge hond nog niet optimaal en zeker niet voor langere tijd. Wissel inspanning af met ontspanning, speel heel veel samen. Daarmee bouw je een band op tussen de puppy en jezelf.
Je hebt daar een hondenleven lang plezier van. Zie het socialiseren niet als een zware taak, maar als het op een praktische en leuke manier bezig zijn met de puppy. Je leert de puppy de wereld om hem heen ontdekken.
Vind je het moeilijk om dit alleen te doen? Ga naar een cursus, waar jouw puppy op een leuke manier in contact komt met soortgenoten, waar hij veel leert en jij tips krijgt over de socialisatie.
5. Wat kun je allemaal gebruiken voor een puppy socialiseren?
Je hebt geduld en tijd nodig en uiteraard moet je er veel zin in hebben om jouw puppy overal mee kennis te laten maken. Daarvoor heb je ontmoetingen nodig met andere volwassenen, met kinderen, met andere dieren, maar ook allerlei situaties. Denk daarbij aan een grote container die op straat staat, wapperende vlaggen, mensen die met een paraplu lopen, vuilniszakken, allemaal zaken die voor de hond nieuw zijn en hem wellicht angstig maken om er langs te lopen.
- Zoek bewust deze situaties op, maar niet allemaal tegelijkertijd. Het kan de puppy overprikkelen en het is juist de bedoeling dat hij positieve ervaringen opdoet. Loopt hij goed langs al deze “hindernissen” beloon hem uitbundig.
- Loop ook langs een etalage waarin hij zichzelf ziet. Je hebt, zoals je leest, van alles nodig om het socialiseren zo goed mogelijk te doen.
- Neem hem mee op visite bij opa en oma die in een appartement op vier hoog wonen en neem de lift. De gladde vloer kan wat onwennig voor de puppy zijn.
- Gebruik nooit dwang, maar blijf altijd rustig, til hem zo nodig op zodat hij zich veilig voelt. Bouw dit zo snel mogelijk weer af. Er zijn puppy’s die in het donker niet naar buiten willen, geen paniek dat gaat voorbij.
- Loop met de puppy in je arm in het donker naar buiten om hem te laten wennen. Je geeft hem door jouw nabijheid zekerheid.
Het gaat er vooral om dat je tijdens een puppy socialiseren samen een leuke tijd beleefd en van elkaar leert! Je bouwt een band op en geniet van elkaar.
6. Bijzondere situaties puppy socialiseren
Socialiseren geldt voor algemene zaken maar ook voor specifieke situaties. Denk steeds na over wat jij in de toekomst allemaal met de puppy wilt gaan ondernemen en wat je daarvoor moet doen om dat mogelijk te maken. Heb je bijvoorbeeld een boot en wil je dat de hond ook op de boot gaat, dan laat je de hond kennismaken met de boot en het water. Je leert hem zwemmen, koopt een zwemvest en laat hem ook daaraan wennen.
6.1 Reizen
Reis je vaak met de trein, dan bezoek je een station en stapt met de puppy op de trein. Fiets jij het hele land door, koop of huur een fietskar voor de hond zodat hij overal met je naartoe kan. De puppy en straks de volwassen hond dient op een veilige manier vervoerd te worden, dus maak je hem vast in de fietskar. Realiseer je dat alles maar dan ook alles nieuw is voor de puppy. Leer hem die dingen die jij belangrijk vindt en waarvan je straks profijt hebt.
Tip: noteer de vooruitgang van jouw puppy, houd een dagboek bij. Misschien heb je een hondendagboek cadeau gekregen toen de puppy in huis kwam, zo niet koop er zelf een en schrijf over jullie belevenissen. Als je straks terugkijkt zie je hoe snel een puppy vorderingen maakt. En dat laatste ligt niet alleen aan de puppy maar op de eerste plaats aan jouw inzet, geduld en de juiste aanpak.
Het Grote PuppyBoek
Wil jij van je pup een lieve gehoorzame hond maken?
Jouw puppy krijgt een goede opvoeding met dit handboek!
- Complete handleiding om jouw gewenste puppy aan te schaffen
- Krijg een geweldige band met je viervoeter
- Inzicht in de groeifasen en bijbehorend (on)gewenst gedrag
- Ontdek hoe je je huis voorbereidt op de komst van je pup
- Leer de snelste methode om je pup volledig zindelijk te maken.
- Zo ziet de pup de wereld
- Van puppy tot volwassen hond
- Je pup zindelijk maken
- Krachtige socialisatie tips
- Dagelijkse verzorging en aanraken
- Belangrijke commando’s en goede manieren aanleren
- Leren alleen zijn zonder blaffen e/o knagen
- Puppy’s laten leren op 2 fraaie manieren
- Ervaren auteur met 25 jaar ervaring met opvoeden en trainen van (jonge) honden
- Boek kost geen €37 euro, maar (tijdelijk) €27 euro
- Gratis 3 bonussen (waarde: €29,97)
- Bonus1: Zo Denkt Een Hond
- Bonus2: Mijn Hond is Ziek!
- Bonus3: Levenslange updates
- Tientallen positieve recensies, ook van fokkers
- 60 dagen niet goed geld terug garantie