Je wil graag een puppy in huis, maar dan moet je goed nagaan waar je aan moet denken voordat je hem in huis hebt. We bereiden je er dan ook graag op voor. Lees daarom alles aandachtig door zodat jij een goede thuis kunt bieden als je je puppy in huis gaat halen.

1. Voorbereiding puppy in huis

Een goede voorbereiding als je overweegt een puppy in huis te nemen is erg belangrijk voor een goed resultaat. Die voorbereiding begint met info in te winnen wat het betekent om voortaan een hond in huis te hebben. Realiseer je dat je een relatie aangaat voor vele jaren.

Veel mensen zullen je bij navraag over hun ervaring vertellen dat een hond in huis gezelligheid en leven met zich meebrengt. En dat is zeker zo. Vergeet echter niet de “ongelukjes” in huis van plas en poep. Vergeet ook niet dat je niet zomaar de deur kunt dichttrekken en weg kunt gaan voor langere tijd zonder een oppas voor de hond te regelen.

1.1 Verantwoordelijkheid

Met een hond in huis krijg je er een grote verantwoordelijkheid bij en dat 24/7 elke dag van de week. Ben jij hiertoe bereid? Zoek dan een ras dat bij je past (is dat misschien een Shiba?). Lees zoveel mogelijk over dit ras ter voorbereiding. Zie daarvoor onze special pagina van hondenboeken van allerlei hondenrassen. Vervolgens zoek je een erkende hondenfokker en bestel je een puppy. Denk ook na of je een reu of teefje wilt.

1.2 Afspraak maken fokker

Zijn de puppy’s geboren dan ga je na een afspraak gemaakt te hebben een keer op kraamvisite om kennis te maken met het nestje en de moeder (soms is ook de vader aanwezig).

Voordat de puppy met je mee mag is hij of zij ongeveer 9 weken oud. In deze tijd kun jij een leuke naam zoeken (moeilijk he?). Heb je er een gevonden of heb je inspiratie nodig? Er zijn hondennamen boekjes te koop.

Met een hond in huis krijg je er een grote verantwoordelijkheid bij

2. Het is zover, je kunt de puppy ophalen

Kun je de pup al bijna gaan halen? Dan zijn er nog een paar dingen waar je aan moet denken voordat je je puppy in huis hebt.

2.1 Bij de fokker

Volgens afspraak kun jij de puppy ophalen. De fokker zal het dierenpaspoort overhandigen, daarin staan belangrijke gegevens bijvoorbeeld zijn entingen en chip. Een eventuele stamboom dien je zelf aan te vragen. De fokker zal wellicht voor enkele dagen voer aan je meegeven, voer waaraan de puppy gewend is.

Ook een dekentje, een doek of iets dat in het nest heeft gelegen en dus een bekende en vertrouwde geur heeft voor de puppy zal de fokker aan je meegeven.

Denk ook goed aan het ras, wil je een Duitse Herder? Dan dien jij te weten dat ze veel uitdaging nodig hebben en ze zijn ook erg waaks. Een Labradoodle kan wat zachtaardiger zijn, maar dat hangt ook weer af van de opvoeding en het karakter van de ouderdieren.  

2.2 Het vervoer van de puppy naar huis

Neem iemand mee als je met de auto gaat, zodat de bestuurder zich totaal op de weg kan focussen. De ander neemt plaats bij de puppy, die je op een veilige manier vervoert: in een tas, op schoot met halsbandje om. Ook een bakje, een handdoek en water zijn aan te raden.

De puppy kan wagenziek worden. Hebben jullie een lange weg voor de boeg, stop even onderweg. Zorg ervoor dat je de puppy goed kunt vastpakken aan een halsbandje bijvoorbeeld.

Het is allemaal nieuw voor hem en er liggen veel gevaren op de loer. Hij kan schrikken van een dichtslaande autodeur, van verkeer dat langs hem heen raast en dergelijke. Zorg voor absolute veiligheid en stel hem gerust als hij bang is, zorg voor nabijheid. 

Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber

Ga naar de begrippenlijst

Je vind er basiskennis over aanschafopvoeding, ziektes, ras kenmerken en nog veel meer over onze viervoeters. De op alfabetische gesorteerde lijst – meer dan 100 termen en begrippen – wordt regelmatig bijgewerkt en blijft daarmee actueel!

3. Eerste ontmoeting met zijn nieuwe thuis

En dan komen jullie thuis….. met de prachtige aanwinst. De puppy heeft al veel indrukken opgedaan tijdens zijn reis en hij zal moe zijn. Laat hem rustig wennen aan zijn nieuwe omgeving. Huisgenoten kunnen kennis maken, maar haal niet de hele buurt in huis, dat is te overweldigend voor de puppy.

Besef dat hij zojuist zijn moeder, broers en zusjes heeft verlaten en dat hij deze zal missen. Vang dit zoveel mogelijk op door hem nabijheid, warmte en veiligheid te geven.

3.1 Eerste nachten puppy in huis

De eerste nacht(en) kan hij gaan janken. Zet de mand of bench naast je bed, zodat hij zich niet alleen voelt. Laat hem in de nacht een keer buiten plassen, de nachten zijn voor een puppy te lang om de plas op te houden. Wil je ’s nachts niet naar buiten, leg wat kranten neer.

Beloon hem uitbundig als hij op de juiste plaats plast en poept, straf hem niet als het fout gaat. De eerste weken zal de puppy veel slapen, geef hem die rust en spreek dit ook af met andere huisgenoten. 

3.2 Vrij nemen?

Neem een week vrij als de puppy in huis komt. Er zijn zoveel veranderingen voor de puppy en voor jou. Geniet van nieuw leven in huis, veiligheid en nabijheid zijn in het begin het allerbelangrijkste. De rest, leren gehoorzamen bijvoorbeeld komt later als hij aan jou en de nieuwe huisvesting gewend is. Je kunt in die week kijken welke initiatieven hij neemt (speelt hij met snoeren en kabels bijvoorbeeld) en waar jij de boel veiliger voor hem moet maken.

3.3 Geniet ervan

Observeer hem en geniet samen, dat is een prima start voor een heerlijke tijd samen. Besef dat alles nieuw is: zijn voerbak, waterbak, slaapplek, de mensen om hem heen, hun stemmen, de omgang met hem, alle geluiden en noem het maar op. Laat hem overal in een veilige omgeving en in alle rust wennen, zonder dwang of gemopper.

Gaat hij met zijn poten in de waterbak of sjouwt hij de bak weg, word niet boos, zet de bak rustig weg en plaats hem na even weer terug zodat hij kan drinken. Herhaal dit, indien nodig.

Je kunt sommige zaken ook voorkomen, het gedoe met de genoemde waterbak bijvoorbeeld. Koop een bak die je in een standaard plaatst en hij kan er niet in of mee weglopen. Kijk online bij dierenbenodigdheden, zodat je weet wat er in de dierenspeciaalzaak te koop is. Het geeft je een heleboel inspiratie.    

3.3 Tip puppy in huis

Omdat je geen 24/7 op hem kunt letten, is een veilige plek onmisbaar. Een plek die hem beschermt tegen alle gevaren die hij in huis kan tegenkomen als jij er niet bent of wanneer jij slaapt, een bench.     

Het Grote PuppyBoek

Wil jij van je pup een lieve gehoorzame hond maken?

Jouw puppy krijgt een goede opvoeding met dit handboek!

 • Complete handleiding om jouw gewenste puppy aan te schaffen
 • Krijg een geweldige band met je viervoeter
 • Inzicht in de groeifasen en bijbehorend (on)gewenst gedrag
 • Ontdek hoe je je huis voorbereidt op de komst van je pup
 • Leer de snelste methode om je pup volledig zindelijk te maken.

Ik wil nu het eBook kopenDirect toegang 

Het grote puppy boek

 • Zo ziet de pup de wereld
 • Van puppy tot volwassen hond
 • Je pup zindelijk maken
 • Krachtige socialisatie tips
 • Dagelijkse verzorging en aanraken
 • Belangrijke commando’s en goede manieren aanleren
 • Leren alleen zijn zonder blaffen e/o knagen
 • Puppy’s laten leren op 2 fraaie manieren

Ik wil het eBook kopenDirect toegang 

 

 • Ervaren auteur met 25 jaar ervaring met opvoeden en trainen van (jonge) honden
 • Boek kost geen €37 euro, maar (tijdelijk) €27 euro
 • Gratis 3 bonussen (waarde: €29,97)
 • Bonus1: Zo Denkt Een Hond
 • Bonus2: Mijn Hond is Ziek!
 • Bonus3: Levenslange updates
 • Tientallen positieve recensies, ook van fokkers
 • 60 dagen niet goed geld terug garantie

Ik wil het eBook kopenDirect toegang 

 

Pin It on Pinterest

Share This