Shih Tzu

Karakter      : Shih Tzu is energiek, zelfverzekerd, extravert en intelligent.

Uiterlijk       : Reu en Teef: Max. 27 cm

Gewicht       : weegt tussen 4 – 8 kg.

Vachtkleur  : van wit tot donkerbruin en zwart

Vachtlengte : bovenvacht is lang, hard en recht, ondervacht is dik, dun en zacht

Vacht en verzorging

Aard en opvoeding

Sociale aanleg

Beweging

Rasvereniging

  • Vriendelijkheid hond? 60% 60%
  • Kind vriendelijkheid? 80% 80%
  • Beweging nodig? 40% 40%
  • Kan alleen zijn? 40% 40%
  • Gehoorzaamheid? 60% 60%

Vacht en verzorging

Shih Tzu Vacht en Verzorging

Vacht Shih Tzu

Deze kleine viervoeter heeft een breed kleurenpalet, van wit tot donkerbruin, blauw, goudkleurig en zwart(-wit). Voor de Shih Tzu is een witte bles en witte staartpunt zeer gewild. De vacht is lang en heeft het liefst geen krullen.

Verzorging

Om de vacht van de Shih Tzu schoon en niet gekruld te hebben, is aardig wat verzorging nodig. Denk bij deze verzorging aan dingen zoals: het dagelijks kammen van de Shih Tzu en het vele wassen wat dit ras nodig heeft.

Ook is het belangrijk dat je de ogen van de Shih Tzu vrijhoudt van zijn haar, hierom zie je ze vaak met een hoge staart op hun kop. Als de haren tegen de ogen komen kan dit namelijk een ontsteking veroorzaken.

 

Aard en opvoeding

Shih Tzu Aard en Opvoeding

Aard en karakter

De Shih Tzu is een zelfverzekerde, slimme en erg vriendelijke gezelschapshond. Omdat deze zo zelfverzekerd is zijn ze ook wel een beetje eigenwijs en koppig. Hierom zal de Shih Tzu met de verkeerde opvoeding denken dat hij zelf de baas is.

Opvoeding Shih Tzu

Zoals hiervoor genoemd is deze elgante viervoeter eigenwijs en zal deze met de verkeerde opvoeding zelf de leiding nemen. Om dit te voorkomen is het dus belangrijk dat je duidelijk bent dat jij de baas bent. Wat hierbij kan helpen is het consquent zijn en de Shih Tzu duidelijk maken dat hij naar jou moet luisteren. Dan is deze hond zeer loyaal naar jouw als baas.

Sociale aanleg

Shih Tzu Sociale aanleg

Aanleg en gedrag Shih Tzu

Vaak zie je bij kleinere rashonden dat deze niet goed zijn met kinderen. De Shih Tzu daarentegen kan wel goed opschieten met kinderen – als ze natuurlijk aardig tegen ze doen. De ook wel genoemde leeuwenhondje of chrysantenhond houdt van gezelschap, het is dus minder handig om hem alleen thuis te laten. De Shih Tzu hecht zich heel erg aan zijn famillie en als er vreemden over de vloer komen vind deze hond dat minder prettig. Wel zijn ze graag het centrum van de belangstelling, ze vinden het fijn om bij mensen te zijn. Het liefst natuurlijk dat ze aandacht krijgen maar ze vinden het ook prima als er iemand in de buurt is.

De Shih Tzu is misschien klein maar is een prima waakhond. Dit is omdat ze zich hecht aan zijn familie en willen graag centraal staan.  Ze zijn wel terughoudend is naar vreemden.

Beweging

Shih Tzu Beweging

De Shih Tzu blijft graag bij de familie

De Shih Tzu heeft voor zijn beweging niet veel nodig, een korte wandeling per dag vinden ze prima. Natuurlijk vinden ze het leuker om vaker te gaan. Ze zijn uitstekend in staat om zich aan te passen naar de behoeftes van zijn familie. Als de familie vaker of langer wilt lopen doet de Shih Tzu dat graag.

Wel stelt de Shih Tzu zijn familie op de eerste plaats, denk hier daar aan en “split” de familie niet op. Ga gezellig met de hele familie lopen! Ze zijn vrolijk en hebben sterke poten om ook op langere wandelingen te gaan. Bonus: het is een goede smoes om iets met zijn allen te doen.

Op warme dagen loopt deze langharige viervoeter liever iets minder en ligt die liever rustig in de schaduw.

 

Rasvereniging

Shih Tzu Rasvereniging

Van deze rashond zijn er geen erfelijke ziektes bekend. Wel is het  belangrijk dat ervoor gezorgd wordt dat er geen haar in de ogen komt.

 

Meer informatie:

Shih Tzu Gallerij -1
Shih Tzu gallerij -2

Honderden hondenfilmpjes

Door de jaren hebben we prachtige, soms ontroerende hondenfimpjes gepubliceerd.

Artikelen en Kennisbank

Wekelijkse worden waardevolle artikelen gepubliceerd. Via onze kennisbank makkelijk terug te vinden.

Scherpe prijzen

We mogen van onze partners hondenspullen aanbieden voor scherpe prijzen.

Pin It on Pinterest