Shiba

Karakter      : De Shiba is eigenzinnig en zelfstandig, hechten zich aan eigenaar

Uiterlijk       : Reu: 38 – 41, Teef: 35- 38 cm

Gewicht       : Ongeveer 10 kg

Vachtkleur  : Zwart en tan, rood, sesam en zwartsesam

Vachtlengte : De ondervacht is dicht en zacht, de bovenvacht is recht en hard

Vacht en verzorging

Aard en opvoeding

Sociale aanleg

Beweging

Rasvereniging

  • Vriendelijkheid hond? 60% 60%
  • Kind vriendelijkheid? 60% 60%
  • Beweging nodig? 60% 60%
  • Kan alleen zijn? 40% 40%
  • Gehoorzaamheid? 60% 60%

Vacht en verzorging

Shiba vacht en verzorging

Vacht Shiba

De Shiba heeft een dikke zachte ondervacht. De bovenvacht is hard, kort en recht. Bij de staart is de vacht wat langer. De vacht van de Shiba kan verschillende kleuren zijn: rood, sesam, zwartsesam of zwart en tan. De vacht heeft een tekening met “urajiro”-patroon. De snuit, wangen, borst, buik en buik zijn wit zo ook de onderkant van de staart en de binnenkant van de benen.

Verzorging

De vacht van de Shiba heeft niet veel verzorging nodig door het korte haar krijgt deze niet veel klitten. Alleen tijdens de rui (2x per jaar) is borstelen nodig.

Aard en opvoeding

Shiba aarde en opvoeding

Aard en karakter

De Shiba is alert, attent en lief. De Shiba is erg nieuwsgierig en zelfverzekerd en straalt dit ook uit. Ze zijn niet afhankelijk maar hechten zich wel aan hun baas. Ze kunnen goed opschieten met kinderen en andere honden. Echter kunnen ze zich niet goed vinden met soortgenoten van hetzelfde geslacht.

Opvoeding Shiba

De Shiba heeft een dominante uitstraling en heeft een consequente maar niet al te strenge opvoeding nodig. Ze zijn erg eigenzinnig maar passen zich goed aan zonder problemen. Tijdens het opvoeden is het verstandig de nadruk te leggen op het belonen van gewenst gedrag. Ook is afwisselen met leuke spelletjes aanbevolen. Door hun jachtinstinct is het aangeraden om de nadruk te leggen op het “hier” commando.

Sociale aanleg

Shiba sociale aanleg

Aanleg en gedrag Shiba

De Shiba is een intelligent  ras en vooral gericht op zijn eigen familie maar kan ook zelfstandig en eigenzinnig zijn. Het is een waakse, vriendelijke en trouwe hond met een onafhankelijk karakter. Ze zijn vaak aangetrokken tot het eigen volk en wat afstandiger naar vreemden. De reuen zijn over het algemeen vriendelijker dan de teven.

Onafhankelijk zijn

Deze hond heeft wat weg van een kat in het opzicht dat hij mooi, onafhankelijk en werklustig genoeg is om zichzelf langere tijd bezig te houden. Het is een opgewekte hond die trouw is aan zijn baas en weinig blaft. De Shiba is daarom ook zeer geschikt als famillie hond en kan goed omgaan met kinderen en volwassenen en houdt van gezelligheid.

Beweging

Shiba bewegen

De Shiba heeft niet veel beweging nodig

De Shiba heeft niet veel beweging nodig. De hond is vaak al tevreden met driemaal daags een ommetje en wat spelen. Ze zijn dol op spelletjes. Ze passen zich bovendien goed aan aan hun omstandigheden, dus lange wandelingen zijn ook geen probleem. Deze viervoeter zal niet snel vermoeid raken de hond is erg alert en actief.

Makkelijke hond

Een drukke stad of wijk is voor deze hond geen probleem ook zijn ze geschikt om te wonen in een flat. Deze hond zal het zeker naar zijn zin hebben met het volgen van een cursus, trainen en behendigheidsspelletjes. Ze zijn van nature een jachthond en zijn hier dol op. Het is een makkelijke hond en zal zich goed aan kunnen passen aan je bewegingspatroon.

Rasvereniging

shiba rasvereniging

Van deze rashond zijn volgende erfelijke ziekte van bekend:

  1. Patella luxatie losse knieschijf met als gevolg kreupelheid en pijn.
  2. Heup Dysplasie (HD) met als gevolg kreupelheid en bewegingsstoornisen.
  3. Glaucoom: verhoging van de oogdruk, wat kan leiden tot blindheid.
  4. GM1 gangliosidosis: degeneratie van zenuwen. Leidt tot coördinatieproblemen, dronkenmansloop, neurologische afwijkingen, trillen en beven.

Meer informatie:

Shiba gallerij 1
Shiba gallerij 2

Honderden hondenfilmpjes

Door de jaren hebben we prachtige, soms ontroerende hondenfimpjes gepubliceerd.

Artikelen en Kennisbank

Wekelijkse worden waardevolle artikelen gepubliceerd. Via onze kennisbank makkelijk terug te vinden.

Scherpe prijzen

We mogen van onze partners hondenspullen aanbieden voor scherpe prijzen.

Pin It on Pinterest