Labrador Retriever

Karakter      : De Labrador Retriever is vriendelijk, intelligent en werkwillig.

Uiterlijk       : Reu: 56 – 58,  Teef: 54 – 56 cm

Gewicht       : 25 – 34  kg.

Vachtkleur  :  zwart, geel of chocoladebruin

Vachtlengte : Kort en dik met waterafstotende ondervacht.

Vacht en verzorging

Aard en opvoeding

Sociale aanleg

Beweging

Rasvereniging

 • Vriendelijkheid hond? 80% 80%
 • Kind vriendelijkheid? 80% 80%
 • Beweging nodig? 80% 80%
 • Kan alleen zijn? 60% 60%
 • Gehoorzaamheid? 60% 60%

Vacht en verzorging

Labrador Retriever - vacht en verzorging

Vacht Labrador Retriever

De vacht is kort en dik, waarbij de ondervacht waterafstotend is, vergelijkbaar met een otter. De meest voorkomende kleur van deze populaire hond is effen zwart, andere kleuren zijn geel of chocoladekleurig (lever). Soms komt een kleine witte borstvlek voor en dat is toegestaan.

Verzorging

Omdat ze een korte vacht hebben, is de verzorging eenvoudig. Eenmaal per week borstelen is veelal voldoende. Tijdens de ruiperiode is wel meer aandacht nodig en is vaker borstelen nodig

Aard en opvoeding

Labrador Retriever aard en opvoeding

Aard en karakter

De labradors zijn lieve goedzakken! Ze zijn vriendelijk, intelligent, werkwillig, goedmoedig en gehoorzaam. Door hun sociale natuur zijn ze aanhankelijk, verstandig, trouw en meegaand. Ondanks dat ze vrij log zijn gebouwd zijn het actieve honden. Het mannetje heeft meer energie dan het vrouwtje. Ze worden geestelijk en lichamelijk vrij laat volwassen al tonen nooit agressie of schuwheid.

Opvoeding Labrador Retriever

Omdat de retriever een intelligente hond is, is de opvoeding niet moeilijk. Hij is leergierig en werk graag voor zijn baas. Eigenlijk is het jammer als je de hond alleen als huishond houdt. Door zijn vele mogelijkheden kan hij prima ingezet worden als jacht- en speurhond, maar ook bij gehoorzaamheidswedstrijden. Je doet de hond een groot plezier als je iets met hem gaat ondernemen.

Sociale aanleg

labrador retriever sociale aanleg

Aanleg en gedrag Labrador Retriever

De Labradors retrievers zijn door hun karakter makkelijk in de omgang met andere honden en andere huisdieren zoals katten. Naar kinderen toe zijn ze in de regel gemoedelijk en geduldig. Dat is natuurlijk niet vreemd want ze staan bekend als echte mensenvrienden. Een nadeel is dat ‘verkeerde’ mensen niet tegengehouden worden, zoals inbrekers,  omdat ze niet waaks zijn.

Door hun sociale aanleg is Labrador een echte gezinshond. Een leven in een buitenkennel is echt uit ten boze en ‘not done’.  Geef je Labrador niet meer voeding of snoepjes dan nodig is. Ze eten graag en daardoor hebben ze een aanleg om rap dik te worden. Daarom is het belangrijk goed slank te houden door op de voeding te leten en voldoende bewegin te geven.

 

 

Beweging

Labrador Retriever beweging

De Labrador Retrieveris een jachthond

Als gezinshond zal de Retriever zich goed kunnen aanpassen aan de gezinssamenstelling. Maar als eigenaar moet je niet vergeten dat het een jachthond is, die redelijk veel beweging nodig heeft. Dit kan je doen door regelmatig lange wandelingen te ondernemen. Omdat deze hond gehoorzaam is, kan je hem prima onaangelijnd laten rennen en spelen. Het is een retriever en dus gek op apporteren en als je dit combineert met water dan leeft de Labrador zich helemaal uit.

Het is jammer om deze hond alleen gezinshond te laten zijn. Je doet hem veel plezier als je een sport geeft. Naast dat het leuk is, is het goed voor de hond maar ook voor de onderlinge band. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om samen te doen. Denk aan flyball, doydance, dogfrisbee, obedience, aglitity, canicross, speuren, … noem maar op.

 

Rasvereniging

Labrador Retriever rasvereniging

Van deze rashond zijn de belangrijkste erfelijke ziekten:

 • Elleboogdysplasie – afwijking elleboog gewricht
 • Heupdysplasie – heupkop niet goed in heupkom
 • Obesitas –  al bovengenoemde gevaar voor overgewicht
 • Cataract – vertroebeling van de ooglens

 

Meer informatie:

 • Land van oorspring: Canada
 • Honden soorten groep: Retrievers, spaniels en waterhonden – FC-8
 • Rasvereniging(en): Nederlands Labrador Vereniging (NLV)

Labrador Retriever

Labrador hondenboeken

De Labrador Retriever, is momenteel een van de populairste hondenrassen in Nederland. Het is een enthousiast hondensoort dat goed luistert (mits goed aangeleerd!) en van beweging en uitdaging houdt.

Omdat het een hond is met veel energie, is het belangrijk om deze hond een duidelijk opvoeding te geven. Wij hebben een (digitaal) handboek gevonden die ontzettend veel praktisch informatie en tips geeft hoe je er een geweldige hond van kan maken!

Klik op de oranje button bekijk de pluspunten van dit complete handboek, waarvan al meer dan 2000 exemplaren van zijn verkocht. Oh, ja na aanschaf van dit eBook kan je het direct kan downloaden.

labrador retriever aan het rennen
labrador retriever op het gras

Honderden hondenfilmpjes

Door de jaren hebben we prachtige, soms ontroerende hondenfimpjes gepubliceerd.

Artikelen en Kennisbank

Wekelijkse worden waardevolle artikelen gepubliceerd. Via onze kennisbank makkelijk terug te vinden.

Scherpe prijzen

We mogen van onze partners hondenspullen aanbieden voor scherpe prijzen.

Pin It on Pinterest