Kooikerhondje

Karakter      : Het Kooikerhondje is pittig, leergierig, aanhankelijk en altijd vrolijk

Uiterlijk       : Reu: 38 – 43 , Teef: 35 – 39 cm

Gewicht       : 9 – 13 kg.

Vachtkleur  : Oranje-rode platen met wit

Vachtlengte : Middellang, met oren en staart land behaard

Vacht en verzorging

Aard en opvoeding

Sociale aanleg

Beweging

Rasvereniging

  • Vriendelijkheid hond? 80% 80%
  • Kind vriendelijkheid? 80% 80%
  • Beweging nodig? 80% 80%
  • Kan alleen zijn? 60% 60%
  • Gehoorzaamheid? 80% 80%

Vacht en verzorging

Kooikerhondje vacht en verzorging

Vacht Kooikerhondje

Het Kooikerhondje heeft een midellange vacht met lichte golven. De vacht is zijdeachtig en is wit met roodachtige vlekken. Bij de staart en oren van dit soort is de vacht langer. De staart heeft een witte pluim. Zwarte punten op de oren zijn gewenst. Verder is de vacht oranje-roodbont van kleur met een witte achtergrond. Zwart-bont of driekleur is bij dit ras niet toegestaan

Verzorging

De vacht van het Kooikerhondje heeft niet al teveel verzorging nodig. Zo hoeft deze niet getrimd te worden en kan deze goed tegen water. Wel is aangeraden om met enige regelmaat de vacht uit te borstelen, hiermee houd je het huis schoon en de vacht van de hond mooi. Vergeet niet om regelmatig de oren goed schoon te maken.

Aard en opvoeding

Kooikerhondje aard en opvoeding

Aard en karakter

Het Kooikerhondje is vriendelijk, trouw en intelligent. Het zijn speelse honden die ook een rustige kant kunnen laten zien. Ze zijn enorm gehecht aan hun baas. Het is een uitstekende metgezel. Ook zijn ze moedig attent en sportief. Deze hond is graag actief bezig.

Opvoeding Kooikerhondje

Het Kooikerhondje heeft geen harde hand nodig in zijn opvoeding. Wel is heel belangrijk duidelijk te blijven en gaan voor een consequente aanpak. Als de baas te toegeeflijk is kan dit voor dominante trekjes zorgen bij de hond. Deze hond werd vroeger ook wel gebruikt in de jacht, dus ze zijn goed te trainen. Ook is het belangrijk om op je toon te letten tijdens het opvoeden van deze hond.

Sociale aanleg

Kooikerhondje sociale aanleg

Aanleg en gedrag Kooikerhondje

Het kooikerhondje is erg lief en trouw aan de baas. Ze zijn erg vrolijk en niet snel luid. Ze kunnen erg terughoudend zijn naar vreemden en in dat soort gevallen laat deze hond zijn stem horen. Dit verschilt wel per hond. Sommige honden zullen wegduiken of grauwen. Eenmaal het Kooikershondje gewend is aan iemand zullen ze zich hier aan hechten. Het Kooikershondje is wel gevoelig voor lawaai. Thuis heeft het Kooikershondje een groot aanpassingsvermogen.

De hond kan het over het algemeen goed vinden met zijn soortgenoten en zal geen problemen geven met andere soortgenoten. Ook is de hond goed in de omgang met andere huisdieren mits gewend. Het is wel aangeraden om bij deze hond vroeg te beginnen, met het laten wennen aan andere honden.

Beweging

Kooikerhondje beweging

Het sportieve Kooikerhondje

Het Kooikerhondje heeft veel beweging nodig dit komt doordat dit van oorsprong een echte werkhond was en hielp in de jacht. Het is dus belangrijk deze hond voldoende beweging aan te bieden. Er zal plaatsvervangend werk kunnen komen voor het speuren zoals cursussen voor gedrag, gehoorzaamheid en behendigheid om de hond bezig te houden. Over het algemeen is het Kooikershondje dol op rennen en ravotten. Ze zijn dus graag bezig en zijn het liefst aan het spelen, zwemmen of apporteren.

Ze gaan graag mee wandelen of deze nou lang of kort zijn. Ook vinden ze het leuk om deel te nemen aan activiteiten die lijken op de jacht zoals speuren, mensensporen en dummy-training. Kortom het Kooikershondje is een echte sporthond dit is ook te zien aan de bouw van de hond.

Rasvereniging

Kooikerhondje rasvereniging

Van deze rashond zijn volgende erfelijke ziekte van bekend: 

  • Polymyositis (PMN)
  • Nieraandoeningen
  • Epilepsie

 

Meer informatie:

Kooikerhondje Gallerij 1
Kooikerhondje Gallerij 2

Honderden hondenfilmpjes

Door de jaren hebben we prachtige, soms ontroerende hondenfimpjes gepubliceerd.

Artikelen en Kennisbank

Wekelijkse worden waardevolle artikelen gepubliceerd. Via onze kennisbank makkelijk terug te vinden.

Scherpe prijzen

We mogen van onze partners hondenspullen aanbieden voor scherpe prijzen.

Pin It on Pinterest