Chihuahua

Karakter      : De Chihuahua is erg moedig, speels en kan luidruchtig zijn

Uiterlijk       : Reu: 15 -19 cm , Teef: 20 – 23 cm

Gewicht       : 0,5 – 3 kg.

Vachtkleur  : Alle kleuren (combinaties) toegestaan; Zwart, wit, bruin etc.

Vachtlengte : kort- en langharig

Vacht en verzorging

Aard en opvoeding

Sociale aanleg

Beweging

Rasvereniging

  • Vriendelijkheid hond? 60% 60%
  • Kind vriendelijkheid? 80% 80%
  • Beweging nodig? 40% 40%
  • Kan alleen zijn? 60% 60%
  • Gehoorzaamheid? 60% 60%

Vacht en verzorging

Chihuahua vacht en verzorging

Vacht Chihuahua

Alle kleuren zijn toegestaan voor de vacht van een Chihuahua. Daarnaast kan de vacht gevlekt, gespikkeld maar ook effen zijn. De vacht kan zowel kort- en langharig zijn. De langere vacht is vaak zachter en fijner, de vacht mag recht of golvend zijn. De korte vacht is weer glad, zacht en erg dicht. De meest voorkomende kleuren bij de Chihuahua zijn: wit, zwart, kastanjebruine, grijs en creme. Keuze alom!

Verzorging

De verzorging van de vacht van verschilt per soort. De kortharige variant van de vacht heeft minder verzorging nodig dan de langharige. Zorg ervoor dat er regelmatig gecontroleerd wordt op klitvorming bij de hals, oren, staart, oksels en de achterkant. Het is aangeraden om een tot twee keer per week de vacht voorzichtig te borstelen met een borstel.

Aard en opvoeding

Chihuahua aard en opvoeding

Aard en karakter

Deze kleine hond kan een erg dominant zijn. Ze zijn ook intelligent, alert en speels. Ze hebben veel zelfvertrouwen en zijn erg moedig. De Chihuahua past heel erg bij de regel “een grote hond in een klein lichaam”. Desondanks zijn ze dol op hun eigenaar.

Opvoeding Chihuahua

Deze kleine viervoeter heeft behoefte aan een strenge training. Het is belangrijk regels goed vast te stellen en het belonen van goed gedrag is zeer belangrijk. De honden zijn gehecht aan hun eigenaar maar zullen hun eigen mening verdedigen. Daarnaast is er ook een verschil van hond tot hond: de ene is makkelijker te trainen dan de andere. Sommige honden zijn dominanter en andere zijn meer verlegen.

Sociale aanleg

Chihuahua sociale aanleg

Aanleg en gedrag 

De Chihuahua kan het zeer goed vinden met andere honden. Het is belnagrijk om op te letten dat ze niet onder de voet gelopen worden door hun grootte. Het is ook verstandig de hond aangelijnd te houden. Over het algemeen kunnen ze het ook goed vinden met andere huisdieren.

Het is wel verstandig om op te letten met kinderen. Dit gaat goed in omgang zolang ze de hond niet lastigvallen of pesten en de Chihuahua in zijn waarde laten. Daarnaast vindt deze honden kinderen niet snel een probleem en zijn ze dol op apporteren of de hele middag op schoot liggen.

Tegenover vreemde mensen in huis zijn ze vaak afstandelijk en kunnen blaffen. Maar als dit als pup wordt afgeleerd, zal dit meevallen.

Beweging

Chihuahua beweging

De Chihuahua gaat graag een blokje om

De Chihuahua heeft redelijk wat beweging nodig ondanks hun grootte. Ze hebben veel energie en willen zeker graag 3 maal daags een blokje om. Ook is het belangrijk om de hond de kans te geven om met je te spelen. Wees wel voorzichtig met spelen. De Chihuahua is erg kwetsbaar en kan gestresst en bang worden als deze bezeerd raakt. Dit kan ervoor zorgen dat ze bijten.

De Chihuahua is erg geschikt voor een klein appartement als hij genoeg beweging krijgt. Grote wandelingen zijn niet nodig, maar daar zal de hond zeker geen nee tegen zeggen. Een lange wandeling van een paar kilometer is ook geen probleem. Let hier wel op met de weersomstandigheden, de hond is gevoelig voor de hitte en ernstige kou. In dit geval kan de hond beter binnen blijven.

Rasvereniging

Chihuahua rasvereniging

Van deze rashond zijn volgende erfelijke ziektes  bekend:

  • Oogziektes (retinale atrofie)
  • hartaandoeningen
  • tracheale collaps

 

Meer informatie:

Chihuahua Gallerij 1
Chihuahua Gallerij 2

Honderden hondenfilmpjes

Door de jaren hebben we prachtige, soms ontroerende hondenfimpjes gepubliceerd.

Artikelen en Kennisbank

Wekelijkse worden waardevolle artikelen gepubliceerd. Via onze kennisbank makkelijk terug te vinden.

Scherpe prijzen

We mogen van onze partners hondenspullen aanbieden voor scherpe prijzen.

Pin It on Pinterest