Border Collie

Karakter       : De Border Collie is intelligent, snelle leerling, zeer werkwillig en bewegelijk

Uiterlijk        : Reu 50-56, Teef 46-52 cm

Gewicht        : 14 – 25 kg

Vachtkleur  : zwart-wit, bruin-wit, blauwgrijs, blue-merle

Vachtlengte: Halflang, glanzend met dik onderhaar

Vacht en verzorging

Aard en opvoeding

Sociale aanleg

Beweging

Rasvereniging

  • Vriendelijkheid hond? 80% 80%
  • Kind vriendelijkheid? 100% 100%
  • Beweging nodig? 80% 80%
  • Kan alleen zijn? 80% 80%
  • Gehoorzaamheid? 100% 100%

Vacht en verzorging

Border collie vacht

Vacht Border Collie

De Border Collie heeft halflang, glanzend met dik onderhaar. De kleur van de vacht is blue merle, zwart of red merle zijn mogelijk en toegestaan. Er is een uitzondering: wit mag niet overheeren. Het meest voorkomende kleurcombinatie is zwart-wit.

Verzorging

De fraaie langharige vacht heeft niet zo veel verzorging nodig. Wekelijks borstelen is voldoende om klitten te voorkomen en daarmee houd je de vacht voldoende in conditie. Door de vacht regelmatig te borstelen wordt dood haar verwijderd dat anders op je kleding en meubels terechtkomt.

Aard en opvoeding

Border collie aard en opvoeding

Karakter

Deze enthiousiaste hond is oplettend en werkwillig. De Border Collie is zeer bewegelijk en kan zelfs bochten maken van 180 graden. Ze zijn slim, leergierig waaks en hechten zich zeer aan het gezin en daardoor kind vriendelijk. Hun uithoudingsvermogen is ongekend. Indien nodig, kunnen ze wel 100 km per dag lopen.

Opvoeding Border Collie

Wereldwijd zijn ze bekend om hun enorme intelligentie en ‘will-to-please’. Ze leren snel nieuwe commando’s en daaardoor gemakkelijk – maar consequente – op te voeden. Ze hebben een natuurlijk talent voor het drijven van vee zoals schapen. Tegenwoordig is hij populair geworden als sport- en werkhond door zijn werklust, trainbaarheid, intelligentie en fraaie atletisch vermogen. 

Sociale aanleg

Border collie sociale aanleg -2

Aanleg en gedrag Border Collie

Levendig, scherp en snel reagerend door zijn intelligentie zijn de typisch kenmerken. Als een Border Collie voldoende beweging en bezigheden heeft, dan gaat hij goed om met zijn soortgenoten. Hetzelfde geldt voor huisgenoten zoals katten en kinderen. Maar als de hond niet voldoende bezig wordt gehouden dan gaat hij zelf een taak zoeken en vinden. Bijvoorbeeld je kinderen bijeen gaan ‘drijven’.

Als je deze hond aanschaft, dan moet je met hem activiteiten met gaan doen. Naast (landurig) wandelen zijn ze geschikt voor hondensporten (zie onder).

Beweging

Border collie beweging

Border Collie moet bewegen!

Met voldoende lichaamsbeweging ben je er niet, door hun ernorme bewegings- en werkbehoefte. Sterker, als een Border Collie niets te doen heeft, dan worden ze buitengewoon lastig en soms zelfs een agressieve hond. De hond moet en wil werken en jij als baas moet zijn geest voeden met een of meerdere taken.

Door deze eigenschap kom je deze honden vaak tegen op het hoogste wedstrijdniveau van allerlei sporten waar behendigheid, fly ball, speuren schapen drijven en rol spelen. Het zijn echte perfectionisten die constant willen ‘pleasen’. Kortom een hondenras die als hoogste doel heeft om voor je te werken, elke dag opnieuw.

Rasvereniging

Border collie vacht

Van deze rashond zijn volgende erfelijke ziekte bekend:

  • Colly Eye Anomaly (CEA), ofwel spleetvorming in de optische schijf van het oog
  • Glaucoom: verhoging van de oogdruk, wat kan leiden tot blindheid
  • Heupdysplasie

 

Meer informatie:

De Collie heeft een ontzettende intelligentie en ‘will to please’. Hij moet werken! Ze zijn leergierig, werkwillend en zeer gehecht aan zijn baas en het gezin. Ze pikken snel nieuwe commando’s op en ze hebben een natuurlijk aanleg voor het drijven van vee.

Deze slimme werkhond heb ik bij een ‘Europese Kampioenschap schapen drijven’ op landgoed Marienwaerdt  fantastische staaltjes zien demonstreren.

Zoek je een hond, waarmee je wat wil bereiken in de hondensport of heb je boerderij of gewoon veel ruimte om je huis, dan is dit je kameraad. Het boek ‘Border Collie Geheimen’ beschrijf alle ins en outs van dit prachtige dier. Bij aanschaf van het digitale hondenboek ontvang je veel bonus materiaal.

Border collie gal 2 - 1000 x 650
Border collie gal 1 - 1000 x 650

Honderden hondenfilmpjes

Door de jaren hebben we prachtige, soms ontroerende hondenfimpjes gepubliceerd.

Artikelen en Kennisbank

Wekelijkse worden waardevolle artikelen gepubliceerd. Via onze kennisbank makkelijk terug te vinden.

Scherpe prijzen

We mogen van onze partners hondenspullen aanbieden voor scherpe prijzen.

Pin It on Pinterest