Berner Sennenhond

Karakter      : De Berner Sennenhond is waaks, beheerst en aanhankelijk

Uiterlijk       : Reu: 64 – 70 , Teef: 58 – 66 cm

Gewicht       : 38 – 48 kg.

Vachtkleur  : Prachtig diepzwart met bruinrood en witte aftekening

Vachtlengte : Halflang en lichtgolvend

Vacht en verzorging

Aard en opvoeding

Sociale aanleg

Beweging

Rasvereniging

  • Vriendelijkheid hond? 60% 60%
  • Kind vriendelijkheid? 80% 80%
  • Beweging nodig? 80% 80%
  • Kan alleen zijn? 80% 80%
  • Gehoorzaamheid? 60% 60%

Vacht en verzorging

Benner Sennerhond vacht en verzorging

Vacht Berner Sennenhond

De vacht van de Berner Sennenhond is sluik, lichtgolvend of recht en halflang. Deze honden hebben een fraaie diepe zwarte basiskleur en bruinrode aftekeningen op de borst, benen, wangen en boven de ogen. Witte aftekeningen op de borst en hoofd. Ook zijn witte voeten en een witte staartpunt gewenst omte voldoen aan de raskenmerken.

Verzorging

De lange vacht van de Berner Sennenhond vraagt om veel verzorging. Het wordt aangeraden om deze minstens tweemaal per week te borstelen en vooral goed te letten op plekken waar de vacht gevoelig is voor klitten zoals de borst, benen en achter de oren. Ook zijn de oren erg gevoelig voor irritatie en ontsteking dus is het aangeraden die wekelijks te bekijken.

Aard en opvoeding

Berner Sennerhond aarde en opvoeding

Aard en karakter

De Berner Sennerhond heeft een waaks en beheerst karakter. Ze zijn stil en intelligent. De hond is loyaal en niet fel, en zou zijn waakzaamheid beperken naar het terrein en de gezinsleden. Ondanks de waakzaamheid zal hij niet snel blaffen.

Opvoeding Berner Sennerhond

De Berner Sennerhond heeft een consequente training nodig want vanwege zijn afkomst en zelfstandigheid kan deze erg eigenwijs zijn. Het is vooral belangrijk om ze rustig en liefdevol op te voeden. Ze zijn erg responsief en dus ook gevoelig voor de intonatie in je stem. Een jonge hond van dit ras heeft wel veel rust nodig, te wilde spelletjes of intense trainingen en wandelingen zijn niet goed voor de ontwikkeling van het gestel.

Sociale aanleg

Berner Sennerhond sociale aanleg

Aanleg en gedrag Berner Sennenhond

De Berner Sennenhond is waakzaam, zelfverzekerd, goedmoedig en zeer aanhankelijk. En is dan ook een echte gezelschapshond en geschikt voor een gezin met kinderen.

De hond kan erg goed opschieten met kinderen hier zijn ze namelijk erg lief mee. De Berner Sennenhond is rustig en volgzaam en niet aggressief en is daarom vriendelijk naar vreemden. Tegenover zijn familie is de hond erg aanhankelijk en kunnen genieten van tijd doorbrengen met het gezin in rust of de hele dag door te spelen met kinderen.

Ze kunnen het goed vinden met andere honden en katten. Sommige honden van dit ras kunnen dominant zijn tegen soortgenoten maar het merendeel van de honden kan het goed met elkaar vinden. Echter houden ze niet van lang alleen blijven en gaan dan blaffen, graven, knagen aan meubels. Kortom, deze hond is letterlijk een sociaal dier!

Beweging

Berner sennerhond beweging

De Berner Sennenhond traint graag

De Berner Sennerhond houdt zich graag bezig. Ze houden van onaangelijnd rennen en spelen. Ze hebben dus een redelijk grote bewegingsbehoefte. Denk aan minimaal drie wandelingen per dag.

Ook hebben ze een groot verlangen naar training, al moet de trainer wel zelfverzekerd maar ook zachtmoedig zijn. Vanuit vroeger werden ze gebruikt als transporthond of waakhond. Ze kunnen mits getraind een karretje met bijvoorbeeld kinderen trekken.

Het blijft belangrijk om op te letten met honden van dit ras die jonger dan 1 jaar zijn om rustig aan te doen. Ze mogen zich niet al te zwaar belasten en niet op lange/vermoeiende wandelingen. Dit is namelijk zeer slecht voor de heupen.

Rasvereniging

Border collie vacht

Van deze rashond zijn volgende erfelijke ziekte van bekend:

  1. Artritis
  2. Heup Dysplasie (HD) met als gevolg kreupelheid en bewegingsstoornisen.
  3. Elleboog Dysplasie (ED) (vergroeiing van ellebooggewricht).

Meer informatie:

Berner Sennerhond gallerij 1
Berner Sennerhond gallerij 2

Honderden hondenfilmpjes

Door de jaren hebben we prachtige, soms ontroerende hondenfimpjes gepubliceerd.

Artikelen en Kennisbank

Wekelijkse worden waardevolle artikelen gepubliceerd. Via onze kennisbank makkelijk terug te vinden.

Scherpe prijzen

We mogen van onze partners hondenspullen aanbieden voor scherpe prijzen.

Pin It on Pinterest