Akita

Karakter      : De Akita is een krachtige, waardige en bedachtzame hond

Uiterlijk       : Reu: 64 -70 cm, Teef: 58 – 64 cm

Gewicht       : 32- 59 kg.

Vachtkleur  : Rood, wit, sesam en gestroomd

Vachtlengte : Bovenvacht is grof, kort en recht. Onderhaar is zacht en dicht.

Vacht en verzorging

Aard en opvoeding

Sociale aanleg

Beweging

Rasvereniging

  • Vriendelijkheid hond? 40% 40%
  • Kind vriendelijkheid? 40% 40%
  • Beweging nodig? 80% 80%
  • Kan alleen zijn? 60% 60%
  • Gehoorzaamheid? 60% 60%

Vacht en verzorging

Akita vacht en verzorging

Vacht Akita

De Akita heeft een korte maar toch dikke vacht. De bovenvacht van de Akita is grof en recht en het onderhaar is zacht en dik. Kleuren die voorkomen bij de Akita zijn rood, wit, sesam en gestroomd. De kleuren moeten “Urajiro” bevatten. Dit betekent witachtig haar aan de snuit, de wangen, de keel, de borst en buik, aan de bovenzijde van de staart en aan de binnenkant van de ledematen.

Verzorging

De Akita gaat tweemaal per jaar door een hevige ruiperiode, ze verliezen dan heel veel haar. Verwacht plukken haar te vinden door het hele huis. Een bad gevolgd door een koude luchtdroger kan helpen bij het versnellen van het rui proces. Voor het behouden van een glanzende vacht is een borstelbeurt elke paar dagen aanbevolen.

Aard en opvoeding

Akita aard en opvoeding

Aard en karakter

De Akita is een vriendelijke hond. Ze zijn alert, maar zullen niet snel blaffen of happen. Ze zijn alsnog wel geschikt als waakhond. Het is een verstandig en bedachtzaam ras dat onafhankelijk is. Ook maakt een Akita zich niet snel druk. Ze zijn trouw naar hun baas maar stellen zich meer vriendschappelijk op.

Opvoeding Akita

De eigenaar van een Akita moet stevig in zijn schoenen staan en consequent zijn. Als dit het geval is, kan een Akita veel leren. Het is belangrijk de hond veel uitdaging te bieden en activiteiten niet te vaak te herhalen. Ook is het belangrijk de opvoeding niet al te hard te maken. Het is belangrijk om consequent te blijven en geduld te hebben.

Sociale aanleg

Akita sociale aanleg

Aanleg en gedrag Akita

De Akita is lief, vriendelijk, verdraagzaam en verstandig tegenover bekenden. De Akita is trouw aan zijn baas maar is wel onafhankelijk en kan dominant zijn en is ook niet slaafs.

Tegenover vreemden zijn ze waaks en terughoudend en deze houden ze nauwlettend in de gaten. Tegenover andere honden zijn ze redelijk neutraal maar niet al te sociaal. Maar ze kunnen agressief zijn tegenover seksegenoten. Daarom worden mannetjes van dit geslacht tijdens het fokken gescheiden gehouden.

Met voldoende socialisatie is de Akita geschikt met katten en andere huisdieren. Als de Akita niet goed is gesocialiseerd, kan dit later problemen opleveren. Over het algemeen kunnen ze het goed vinden met kinderen, niet zo zeer als speelkameraadje, maar eerder als beschermer.

Beweging

Akita beweging

De Akita heeft een groot uithoudingsvermogen

De Akita heeft een bovengemiddelde bewegingsbehoefte. Dit betekent dat alleen driemaal daags een ommetje niet genoeg zal zijn voor deze hond. Het is dan ook belangrijk om ze regelmatig mee te nemen voor een langere wandeltocht, dit kunnen ze prima aan want ze hebben een erg groot uithoudingsvermogen.

Met de juiste training zijn ze geschikt voor buitenactiviteiten zoals wandelen en kamperen. Het is wel aangeraden om de Akita aan de lijn te houden tijdens het wandelen want deze kan aggressief reageren op andere honden.

De Akita is over het algemeen niet dol op apporteerspelletjes of balspelletjes en dergelijke. Training is wel belangrijk voor de Akita, ze hebben namelijk de mentale uitdaging nodig. Ze blijven dan ondanks hun grote bewegingsbehoefte erg rustig rondom huis.

Rasvereniging

Akita rasvereniging

Van deze rashond zijn volgende erfelijke ziekten bekend:

  • SA (Sebaceous Adenitis) 
  • VKH (Vogt-Koyanagi-Harada-Syndrom)

 

Meer informatie:

Akita gallerij 1
Akita gallerij 2

Honderden hondenfilmpjes

Door de jaren hebben we prachtige, soms ontroerende hondenfimpjes gepubliceerd.

Artikelen en Kennisbank

Wekelijkse worden waardevolle artikelen gepubliceerd. Via onze kennisbank makkelijk terug te vinden.

Scherpe prijzen

We mogen van onze partners hondenspullen aanbieden voor scherpe prijzen.

Pin It on Pinterest